Tajemnice Domu Lyutenicy

Dom Lyutenicy

Lutenica Do przepisu

Lyutenitsa to bułgarska przystawka z pomidorów i słodkiej papryki, którą można podawać jako sos do ziemniaków, mięsa i ryb. Jeśli przygotowujesz domową lyutenicę jako samodzielną przekąskę, podawaj ją całkowicie schłodzoną w połączeniu z podpłomykiem, chlebem lub serem. Lyutenitsa przypomina lecho, czyli rodzaj kawioru warzywnego. Ważną cechą przepisu jest użycie słodkiej papryki, pozbawionej nasion i obranej, pieczonej aż do przypalenia.

Złożoność: łatwo Kalorie: 112,40 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 45 minut Używany: 2,15 g/5,22 g/13,81PrażenieDusząc się, marniejącKuchnia bułgarskaKolacjaKolacjaPrzekąskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJEPomidory we własnym soku 1 kgPieczona słodka papryka 1,5 kgCzosnek 25 grPietruszka 40 grPapryczka chili 1 sztukaCukier 120 grOcet z czerwonego wina 100 mlRafinowany olej roślinny 100 mlSól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Paprykę pokroić na małe kawałki.

Lutenica
Lutenica

Krok 2

Rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj pieprz. Gotuj, ciągle mieszając, 10–15 minut. Dodać pomidory, cukier i dusić kolejne 20 minut.

Lutenica
Lutenica

Krok 3

Za 3–5 minut. Przed końcem gotowania dodać drobno posiekane liście pietruszki i papryczkę chili (z nasionami lub bez). Zamieszać. Dodaj ocet i sól. Mieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 1 godzinę.

Lutenica
Lutenica

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 2,16 g (2,70% wartości dziennej) • tłuszcze 4,32 g (4,80%) • węglowodany 12,84 g (7,64%) • kcal 97,31 (5,41%) • sód 284,58 mg (19,63%) • cukier ogółem 5,56 g ( 11,12%) • NNKT 0,58 g (2,9%) • Błonnik pokarmowy 3,38 g (11,27 %)

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz przechowywać lutenicę przez dłuższy czas, wysterylizuj słoiki przed napełnieniem, a następnie pasteryzuj je razem z lutenicą przez 15–20 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

W ostatnim etapie przygotowywania lyutenicy dostosuj ilość cukru i octu do swoich upodobań. W zależności od odmiany i dojrzałości pomidorów mogą być potrzebne różne ilości cukru i kwasu. Dobra wiadomość jest taka, że ​​znoszą się one wzajemnie, więc każdą nierównowagę można skorygować.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja