Do przepisu
Boczniaki, czyli boczniaki, mogą konkurować z wołowiną pod względem ilości białka, dlatego często wykorzystuje się je do przygotowywania dań wegetariańskich. Dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z mięsem czy drobiem. Boczniaki są często stosowane w wypiekach i potrawach zbożowych, w większości przypadków z łatwością mogą zastąpić bardziej znane pieczarki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 497,06 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 25,70 g/28,11 g/33,79GotowaniePrażenieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJImakaron tagliatelle – 260 gbulion z kurczaka – 200 mlboczniaki – 320 gpierś z kurczaka – 260 golej słonecznikowy – 30 mlczosnek – 10 gsałatka kukurydziana – 10 gśmietana 33% – 300 mlsól – 6 gpieprz czarny – 0,5 gSer pleśniowy Dor – 80 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Boczniaki umyj, usuń twardą łodygę i pokrój na małe kawałki. Pierś pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Rozgrzej olej słonecznikowy i smaż boczniaki z kurczakiem przez około 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 3
Do pieczarek i kurczaka dodać ugotowane tagliatelle, śmietanę, bulion z kurczaka i ser. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Podawaj, udekoruj liśćmi sałaty kukurydzianej.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Wiktora Apasiewa, szefa kuchni marki Rukola.