Tacos z makrelą Jamiego Olivera

Do przepisu

Tacos, tradycyjne danie meksykańskie, przygotowywane jest z różnymi nadzieniami i na różne sposoby. Tylko prezentacja pozostaje taka sama: dobrze doprawione sosem (najczęściej salsą lub guacamole), tacos podawane są w okrągłej tortilli pszennej lub kukurydzianej, podobnie jak tacos z makrelą według przepisu Jamiego Olivera.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 734,76 kcal/porcję Porcje: 6 Używany: 38,07 g/49,37 g/33,07MikserGrill/grillKolacjaKolacjaDrugie danieGuacamoleDanie główneTacoPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJI4 makrele4 ząbki czosnkuszczypta nasion kminku½ łyżeczki nasiona kopru włoskiego½ łyżeczki mielona czerwona ostra papryka½ łyżeczki słodka paprykasok z 2 limonekoliwa z oliwek150 g niskotłuszczowego, niesłodzonego jogurtu12 tortilli taco1 głowa góry lodowej lub rzymskiejgruba sól morskaczarny pieprzNa guacamole:3 dojrzałe awokado, przekrojone na półsok z 1 cytryny lub 2 limonek½ pęczka kolendryNa salsę pomidorową:300 g pomidorków koktajlowych½ pęczka kolendry, tylko liście1 papryczka chilioliwa z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Filet z makreli.

Krok 2

W moździerzu rozetrzyj czosnek, kminek, koper włoski i ½ łyżeczki. sól morską na gęste puree. Wymieszaj płatki chili, paprykę i sok z 1 limonki, a następnie dodaj dużą kroplę oliwy z oliwek. Za pomocą ostrego noża wykonuj nacięcia na skórze makreli w odstępach 1 cm, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nałóż mieszaninę przypraw na rybę i delikatnie wetrzyj w kawałki. Ułóż filety na blasze do pieczenia skórą do dołu i odłóż na bok.

Krok 3

Aby przygotować guacamole, przekrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestki, usuń skórę i włóż do blendera. Dodać sok z cytryny (limonki), liście kolendry, wszystko zmiksować, następnie dodać sól.

Krok 4

W międzyczasie, aby przygotować salsę, grubo posiekaj pomidory, kolendrę i chili. Wygodnie jest to zrobić na dużej desce podczas siekania i mieszania warzyw. Dodaj małą szczyptę soli i pieprzu i skrop oliwą z oliwek.

Krok 5

Posmaruj filet olejem roślinnym z obu stron i smaż na dobrze rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony, aż skórka stanie się chrupiąca, a mięso będzie ugotowane.

Krok 6

Jogurt wymieszać z sokiem z 1 limonki. Podgrzej tortille na grillu i ułóż je na talerzach. Na wierzchu ułóż dodatki i zioła. Gdy ryba będzie gotowa, ułóż ją w tortillach i od razu podawaj!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja