Do przepisu
Quinoa tabbouleh z pomelo to idealna propozycja na lunch lub kolację dla osób poszczących i wegetarian. To bliskowschodnie danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i może być podawane jako sałatka lub danie główne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 621,86 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 25 minut Używany: 12,06 g/37,60 g/54,66Kuchnia arabskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2/3 szklanki komosy ryżowej (100 g)2 średnie ogórki2 średnie pomidory1/2 pomelomały pęczek kolendrymały pęczek pietruszkiDo tankowania:sok z 1 cytryny1 łyżeczka suszona mięta4 łyżki l. oliwa z oliwek1/2 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Komosę włóż do rondla i zalej 1,5 szklanki wody. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 12 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać i przykryć pokrywką. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 2
Ogórki, pomidory i miąższ pomelo pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce z ostudzoną komosą ryżową.
Krok 3
Drobno posiekaj warzywa, dodaj do komosy ryżowej, wszystko wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj sos. Wszystkie składniki na sos wymieszaj w małym słoiczku, przykryj pokrywką i dobrze wstrząśnij, aż masa będzie gładka.
Krok 5
Do tabbouleh wlać połowę sosu i wymieszać. Podawać tabbouleh z pozostałym sosem.