Szyfonowy biszkopt

Szyfonowy biszkopt

gastronomia 13 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz„Ciastko szyfonowe” Do przepisu

Biszkopt „Szyfon” to doskonałe ciasto domowe, lekkie i miękkie. Ciastko to ma szczególnie porowatą konsystencję i długi, niezwykle przyjemny posmak. Jak w każdym biznesie, aby osiągnąć doskonałe wyniki, należy wziąć pod uwagę kilka punktów. Bardzo ważne jest, aby białka dobrze ubić i pozwolić, aby cukier całkowicie się rozpuścił – dlatego cukier dodajemy w kilku etapach. Ważne jest również, aby gotowe ciastko całkowicie ostygło. Jeśli się pospieszysz i włożysz do lodówki nawet ledwo ciepłe ciasto, pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury natychmiast zmniejszy się ono, opadnie i zgęstnieje, tracąc lekkość.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 531,92 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 10,88 g/23,18 g/69,28PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI240 g mąki tortowej6 dużych białek5 dużych żółtek1 duże jajko230 g bardzo drobnego cukru100 ml rafinowanego oleju roślinnego2 łyżeczki ekstrakt waniliowy150 ml wody1 łyżka. l. proszek do pieczenia1/2 łyżeczki sól1/4 łyżeczki sok z cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Trzykrotnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Krok 2

W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego ustawionego na średnio-dużą prędkość, zacznij ubijać jajko i żółtka. Po 3 minutach zacznij dodawać cukier po 1 łyżce na raz. l., kontynuując bicie przez kolejne 4-5 minut. Mieszanka powinna być gęsta i bladożółta. Cienkim, ciągłym strumieniem wlać olej, dodać ekstrakt waniliowy i ubijać jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Zmniejsz prędkość miksera do niskiej. Dodać jedną trzecią mąki, następnie wlać połowę wody, ponownie jedną trzecią mąki, resztę wody i ponownie mąkę. Przesuwaj szpatułką po bokach miski i ubijaj przez kolejne 10 sekund.

Krok 4

W dużej misce zacznij ubijać białka na średnich obrotach. Gdy bąbelków będzie dużo, dodać sok z cytryny. Zwiększ prędkość ubijania do średnio-wysokiej. Gdy białka zaczną tworzyć miękkie szczyty, dodaj 1 łyżkę. l. jedna trzecia cukru. Ubijaj przez kolejną 1 minutę.

Krok 5

Złóż 1/4 masy żółtkowej z białkami, mieszając je razem. Następnie przenieść mieszaninę białek do mieszaniny żółtek, łącząc metodą składania.

Krok 6

Ciasto wlać do formy o średnicy 22–24 cm i piec 60–70 minut. Wierzch ciasta powinien być złocisty i lekko odskoczyć po naciśnięciu.

Krok 7

Wyjmij patelnię z piekarnika i natychmiast odwróć ją na kratkę. Ciastko musi całkowicie ostygnąć w formie. Przesuń ostrym, cienkim nożem po bokach patelni i odwróć ciasto na drucianą kratkę.

PRZYDATNE RADY

Do przygotowania biszkoptu „szyfonowego” używaj wyłącznie rafinowanego oleju roślinnego, czy to słonecznikowego, oliwkowego, czy innego według własnego uznania. Najważniejsze, aby nie zastępować go roztopionym masłem, ponieważ radykalnie zmieni to smak i konsystencję ciasta.

PRZY OKAZJI

Aby białka jaj pewnie się ubijały, należy wcześniej wyjąć jajka z lodówki – powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. Ponadto zaleca się zakup najlepszego cukru – dzięki niemu białka ubijane są w szczególnie stabilną pianę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja