Szybko solone pieczarki
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 194,17 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,90 g/14,27 g/7,92Solenie, fermentacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g pieczarekcebula – 1 średnia cebula3 łyżki. l. olej roślinny, najlepiej nierafinowany150 ml sosu sojowegoczosnek – 3 ząbki0,5 łyżeczki zmielone ziele angielskiemielone goździkiliść laurowy (mały)8 ziarenek pieprzu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pieczarki umyć, lekko osuszyć i pokroić w plasterki. Włóż do głębokiej miski i zalej sosem sojowym. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpierścienie, ułóż w kopcu na grzybach. Obierz czosnek, przepuść go przez prasę czosnkową i ułóż w kupkę na cebuli.
Krok 2
Ziarna pieprzu rozdrobnić w moździerzu lub rozgnieść wałkiem przez papier, posypać wierzch czosnku.
Krok 3
Posyp „grzybową górkę” goździkami i ziele angielskie i dodaj liść laurowy. Zagotuj olej roślinny, aż zacznie dymić i wlej go na „zjeżdżalnię grzybową”. Natychmiast rozpocznij ugniatanie – 5-10 minut. Jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Grzyby są od razu gotowe do spożycia. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.