Szybkie menu noworoczne. Co można przygotować na kilka godzin przed świętem?

Szybkie menu noworoczne. Co można przygotować na kilka godzin przed świętem?

Szybkie menu noworoczne. Co można przygotować na kilka godzin przed świętem?

Marianna Orlinkowa 30 listopada 2023 r4,83(6)Dodaj do ulubionychUdział

Czasami zdarza się, że Nowy Rok jest już na progu, a Ty nadal nie zdecydowałeś, co trafi na Twój stół. Awaryjna pomoc kulinarna pędzi do Ciebie – nasz uroczysty obiad można przygotować dosłownie na kilka godzin przed uderzeniem kurantów. Najważniejsze jest, aby mieć czas na zakup wszystkich niezbędnych produktów. Wszystko ułoży się świetnie!

Sałatka z krewetkami, mango i awokadoPrzystawka z serem pomidorowymMus czekoladowy z piankami marmoladowymi i marmoladąSałatka z krewetkami, mango i awokadoPrzystawka z serem pomidorowym

Deska z wędlinami i trzema sosami

W zasadzie na takiej desce mięsnej możesz umieścić dowolny produkt mięsny, który lubisz, najważniejsze jest to, że wygląda pięknie i apetycznie i aby ci smakował. Nawiasem mówiąc, możesz złożyć talerz serów na obraz i podobieństwo talerza mięsnego.

Deska z wędlinami i trzema sosami
Deska z wędlinami i trzema sosami

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • po 150–200 g różnych przysmaków mięsnych: salami, chorizo, szynka suszona, fouette, szynka, pasztet
  • 200 g oliwek Kalamata lub dobrych oliwek greckich
  • 200 g dużych kaparów
  • 3 odmiany persimmon typu kinglet
  • 1 duża bagietka francuska

Dla dijonnaise:

  • 150 g gęstego majonezu
  • 2 łyżki l. Musztarda Dijon
  • 3 łyżki. l. musztarda z ziarnami

Do sosu koralikowego:

  • 150 g dżemu borówkowego
  • 100–150 g kwaśnej śmietany 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka sos rybny

Na sos morelowo-imbirowy:

  • 150 g dżemu morelowego
  • 150 g marynowanego imbiru
  • 1 łyżka. l. różowe ziarna pieprzu

Co zrobić:

1. Na dijonnaise wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Na sos borówkowy również wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (nie bójcie się sosu rybnego, nie będzie miał rybiego zapachu).

2. Na sos morelowo-imbirowy zmiksuj w blenderze dżem morelowy i imbir, aż pozostaną kawałki. Ziarna różowego pieprzu rozdrobnić w moździerzu i wymieszać z sosem.

3. Weź dużą drewnianą deskę. Ułóż przysmaki w „grupach”. Pomiędzy nimi umieść miseczki z sosami.

4. Do mięsa dodać oliwki, kapary i plasterki persymony. Osobno podawać bagietkę.

Sałatka z krewetkami, mango i awokado

Lekka i zdrowa, mimo sosu majonezowego, sałatka z krewetek. I wygląda bardzo elegancko, jak na świąteczną sałatkę przystało.

Sałatka z krewetkami, mango i awokado
Sałatka z krewetkami, mango i awokado

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 25 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg mrożonych, obranych, surowych krewetek bez głów
  • 2 średnie mango, może niezbyt dojrzałe
  • 3 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 długi ogórek
  • 3 łyżki. l. majonez
  • 3–4 łyżki. l. słodki sos chili
  • garść mieszanych liści bazylii, mięty i kolendry
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • sól, czarny pieprz
  • jagody i/lub jeżyny do podania

Co zrobić:

1. W dużym rondlu zagotować 3-4 litry wody, dodać trochę soli i cukru, dodać mrożone krewetki, ponownie zagotować, przykryć pokrywką, wyłączyć ogień, pozostawić krewetki na 10 protokół.

2. Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na pół, łyżką usuń nasiona, miąższ pokrój w poprzek na kawałki o grubości 1 cm, dopraw solą i pieprzem.

3. Mango i awokado obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w małe, równe plasterki.

4. Do dressingu wymieszaj majonez ze słodkim sosem chili. Umieść krewetki na durszlaku, poczekaj, aż woda całkowicie spuści i poczekaj, aż krewetki ostygną.

5. Wymieszaj krewetki, ogórki, mango i awokado z połową zielonych liści i sosem i ułóż na talerzach. Udekoruj jagodami i posyp pozostałymi zielonymi listkami. Podawaj natychmiast.

Pierś z indyka zawijana w boczek

Pierś z indyka można zastąpić kurczakiem, filet z indyka jest bardziej soczysty i dzięki bardziej neutralnemu smakowi pasuje niemal do wszystkiego.

Pierś z indyka zawijana w boczek
Pierś z indyka zawijana w boczek

6–8 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 2 filety z piersi indyka po 600–700 g każdy
  • 400g cienkich, długich plasterków wędzonego boczku lub boczku
  • 0,5 łyżeczki każdy curry i suszony czosnek
  • 1 łyżeczka każdy mielona słodka papryka, brązowy cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • czerwone tkemali do serwowania

Co zrobić:

1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z solą i cukrem. Nacieramy tą mieszanką filety ze wszystkich stron.

2. Na filecie z indyka ułożyć nakładając na siebie plasterki boczku. Filety zawiń szczelnie pojedynczo w folię spożywczą lub wycięty rękaw do pieczenia. Pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na 1–2 godziny.

3. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, ułóż indyka i boczek w folii, nie rozwijając się (folia spożywcza wytrzymuje nagrzewanie do 140°C, nie topiąc się i nie wydzielając szkodliwych substancji). Piec 45 minut. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić 68°C.

4. Wyjmij indyka z piekarnika, włącz grill i zwiększ temperaturę do 220°C. Zdejmij folię, uważając, aby nie naruszyć „owijki” boczku.

5. Połóż indyka z powrotem na blasze do pieczenia i włóż pod grill na 5 minut. Pozostaw indyka na desce, luźno przykrytej folią, a następnie pokrój. Podawać z sosem tkemali i wesołym dodatkiem.

Przystawka z serem pomidorowym

Często sprzedajemy suszone pomidory w oleju słonecznikowym i nie ma w tym nic złego, śmiało je wykorzystaj.

Przystawka z serem pomidorowym
Przystawka z serem pomidorowym

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 10 minut. + 2 godz

Czego potrzebujesz:

  • 500 g serka śmietankowego
  • 150 g pysznego sosu pomidorowego z czosnkiem
  • 1 słoik (250 g) suszonych pomidorów w (najlepiej) oliwie z oliwek
  • 2 łyżki l. suszona mieszanka ziół włoskich lub prowansalskich
  • 1 łyżka. l. Sos Worcestershire
  • sól
  • krakersy i małe listki bazylii do podania

Co zrobić:

1. Wymieszaj suszone zioła z sosem pomidorowym, Worcestershire i solą. Dodać suszone pomidory wraz z oliwą i zmiksować na gładką masę.

2. Dodać ser i wymieszać szpatułką – można pozostawić „marmurowe” plamy lub wymieszać na gładką masę.

3. Pozostaw mieszaninę serową w lodówce na 2 do 24 godzin. Podawaj z krakersami, udekorowanymi bazylią.

Wesoła wakacyjna przystawka

Kupując żółtą, czerwoną i pomarańczową paprykę, Twoja przystawka będzie jeszcze bardziej intensywna!

Wesoła wakacyjna przystawka
Wesoła wakacyjna przystawka

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 15 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 g mrożonych ziaren kukurydzy
  • 3–4 czerwone słodkie papryki
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 80 g masła
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • 1 łyżeczka każdy suszony czosnek i suszony tymianek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Zagotować wodę w pełnym czajniku, w żaroodpornej misce umieścić mrożony groszek i kukurydzę, posypać cukrem, zalać wrzącą wodą, dodać ciecierzycę bez płynu, odstawić na 5 minut, przełożyć na sito.

2. W tym samym czasie słodką paprykę obierz z nasion i błon, pokrój w średnią kostkę, podsmaż z czosnkiem i tymiankiem na dużej patelni w oliwie z oliwek na średnim ogniu, 5-7 minut.

3. Do papryki dodać losowo posiekane masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Gdy się rozpuści, na patelnię wrzucamy ciecierzycę i groszek zielony z kukurydzą, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 2 minuty. Podawaj natychmiast.

Mus czekoladowy z piankami marmoladowymi i marmoladą

Musy to korzystna dla obu stron opcja na świąteczny stół deserowy. Mus ten przygotowuje się bardzo szybko, ale czekolada do niego musi być wysokiej jakości, z dużą zawartością kakao.

Mus czekoladowy z piankami marmoladowymi i marmoladą
Mus czekoladowy z piankami marmoladowymi i marmoladą

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 15 minut. + 3 godz

Czego potrzebujesz:

  • 400 g gorzkiej czekolady (70–80% kakao)
  • 350 ml śmietanki 30–38% tłuszczu
  • 100 g małych pianek marshmallow
  • 150 g marmolady „Plasterki pomarańczy”
  • świeże jagody do podania

Co zrobić:

1. Pokrój marmoladę na małe kwadraty. Jeśli pianki są duże (ponad 1,5 cm), pokrój je na 2-4 kawałki.

2. Czekoladę drobno posiekać piłą i umieścić w żaroodpornej misce. Śmietankę zagotować, wlać do niej czekoladę i poczekać, aż się rozpuści. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona, 10 minut.

3. Do masy czekoladowej dodaj pianki i marmoladę. Przełożyć do szklanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3–24 godziny. Przed podaniem udekorować jagodami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mus czekoladowy #sałatka z krewetek #dodatek warzywny #pokrojone mięsoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca30 grudnia 2021 r

Dziękuję za ciekawe pomysły!

00Odpowiedźhne.niehne.nie31 grudnia 2020 r

Rzeczywiście, deska z wędlinami i trzema sosami wygląda pięknie i apetycznie.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja