Szybkie marynaty i dressingi do warzyw: jak podawać, żeby zaskoczyć

Szybkie marynaty i dressingi do warzyw: jak podawać, żeby zaskoczyć

Szybkie marynaty i dressingi do warzyw: jak podawać, żeby zaskoczyć

Ksenia Woroncowa 26 marca 2024 r

Warzywa są ważnym elementem diety osoby w każdym wieku. A zima i wiosna nie są powodem do zmniejszania wielkości ich spożycia. Nawet jeśli wydaje się, że wyboru jest niewiele i brakuje kulinarnej pomysłowości. Oferujemy wspaniały sposób na urozmaicenie swojej gastronomicznej rutyny – szybkie marynaty do warzyw.

Marynowana cebula

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
  • Marynowana papryka i ogórki na piknik
  • Marynowane rzodkiewki na mięso
  • Marynowana cebula
  • Bonus: 2 uniwersalne wkłady od blogera kulinarnego

Miłość do pustych miejsc nie jest wrodzona. Po pierwsze, nie każdy ma ogród. Po drugie, konserwacja wymaga czasu i żmudnej pracy. Żadnych pytań – chęć gotowania szybciej i łatwiej jest zrozumiała. A my stawiamy na to, że czas spędzony w kuchni przynosi wyłącznie przyjemność. A dania były satysfakcjonujące i mile zaskakujące.

Dlatego połączyliśmy w jeden materiał kilka opcji szybkich i prostych marynat do warzyw. Z przepisów możesz skorzystać już teraz, nie czekając na szczyt sezonu. I co ważne, warzyw nie trzeba zaparzać długo. Oddaj go do użytku przed nadchodzącą ucztą.

Marynowane warzywa w stylu azjatyckim

Niezwykłe połączenie produktów i przypraw, doskonała propozycja dla tych, którym znudziły się klasyczne przetwory – ogórki kiszone i pomidory. Innym polecamy spróbować dla odmiany.

Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
Marynowane warzywa w stylu azjatyckim

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duże marchewki – 3 szt.
  • daikon – 2 korzenie
  • Gruszki Nashi – 2 szt.
  • świeży korzeń imbiru – 4 cm
  • czosnek – 5 ząbków
  • ocet ryżowy lub winny – 150 ml
  • cukier – 100 g
  • sos sojowy – 50 ml
  • anyż gwiazdkowaty – 23 gwiazdki
  • sól – 1 łyżka. l.
  1. Do marynaty wymieszaj ocet, cukier, sól, sos sojowy i 150 ml wody. Dodać anyż gwiazdkowaty, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sól i cukier się rozpuszczą. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
  2. Czosnek i imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Marchewkę, gruszki daikon i nashi obierz i pokrój w cienkie, długie paski (wygodnie jest użyć koreańskiej tarki do marchwi lub tarki mandoliny z przystawką do dużych pasków). Wszystkie warzywa wymieszaj i zalej marynatą. Marynuj warzywa przynajmniej jeden dzień, a najlepiej 23 dni.

Przy okazji

Przed podaniem warzywa należy przełożyć na sito i poczekać, aż marynata odcieknie.

Uwaga dla gospodyni

Gruszka Neshi to gruszka chińska. Można go zastąpić dowolną inną odmianą mocnych i soczystych gruszek.

Marynowana papryka i ogórki na piknik

Pewnie zauważyłeś: świeżo pokrojone warzywa szybko więdną na stole. Oto alternatywa dla klasycznego talerza warzywnego i przepis na każdą okazję.

Marynowana papryka i ogórki na piknik
Marynowana papryka i ogórki na piknik

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • świeży korzeń imbiru – 3 cm.
  • czosnek – 3 ząbki
  • ocet jabłkowy – 50 ml
  • brązowy cukier – 2 łyżki. l.
  • sól – 1 łyżka. l.
  • anyż gwiazdkowaty – 2 gwiazdki
  • woda – 500 ml
  • czerwona papryka – 2 szt.
  • żółta papryka – 2 szt.
  • małe ogórki – 1216 szt.
  1. Na marynatę obierz i pokrój w cienkie plasterki imbir i czosnek. W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól, anyż, imbir i czosnek, zalej 500 ml wody, zagotuj i pozwól, aby sól i cukier się rozpuściły. Ostudzić marynatę.
  2. Obraną czerwoną i żółtą paprykę pokroić na duże kawałki. Ogórki przekrój wzdłuż na pół.
  3. Warzywa włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Przy okazji

Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a całą mieszankę przypraw zrobić z dressingiem. W takim przypadku nie podgrzewaj składników, ale wymieszaj je w osobnej głębokiej misce.

Uwaga dla gospodyni

Warzywa możesz podawać jako sałatkę – w głębokiej, przezroczystej misce. Jeśli wybierasz się na piknik, zostaw je bezpośrednio w pojemniku, w którym były marynowane. Idealnie byłoby, gdyby było to szkło – jest bardziej przyjazne dla środowiska.

Marynowane rzodkiewki na mięso

Niesamowita przekąska, którą przygotowuje się błyskawicznie i jeszcze szybciej zjada.

Marynowane rzodkiewki na mięso
Marynowane rzodkiewki na mięso

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • rzodkiewki – 2 pęczki (około 24 szt.)
  • świeży korzeń imbiru – 3 cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • ocet winny z czerwonego wina – 50 ml
  • sól morska – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  1. Na marynatę wymieszaj 2 szklanki wody z octem, solą i cukrem, podgrzej prawie do wrzenia.
  2. Rzodkiewki przekrój na pół lub na ćwiartki i włóż do słoika. Dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir i czosnek.
  3. Zalać gorącą marynatą, przykryć i ostudzić. Pozostawić w temperaturze pokojowej na jeden dzień, następnie zjeść lub przechowywać w lodówce.

Przy okazji

Do przepisu nadają się nawet pozasezonowe rzodkiewki, nie w pęczkach, ale w torebkach. Marynata ujawni swój smak, okaże się świeża.

Uwaga dla gospodyni

Rzodkiewki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień lub dwa. W razie potrzeby przygotuj się do przyszłego użycia.

Marynowana cebula

Szybko marynowaną cebulę można podawać nie tylko z grillem, ale także z niemal każdym daniem, jako jedną z zimnych przystawek. Chrupiące, lekko pikantne i słodkie – smak, który na pewno zostanie zapamiętany.

Marynowana cebula
Marynowana cebula

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • duża czerwona cebula – 2 szt.
  • biały ocet winny – 2 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • gruba sól – do smaku

Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Włóż do miski, dodaj ocet, olej i sól. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Uwaga dla gospodyni

W przepisie wykorzystano czerwoną słodką cebulę, ale można też użyć zwykłej. Aby marynować trochę szybciej, ugniataj rękoma. A jeśli dodasz do tego zieleń, otrzymasz niesamowite piękno.

Bonus: 2 uniwersalne wkłady od blogera kulinarnego

Opcje lekkich kombinacji sałatek z udostępnił bloger kulinarny z Kazania Artem Overin. Jego przepisy można wykorzystać na dowolne sałatki liściaste i warzywne przez cały rok.

Sos miodowo-musztardowy

Lekko pikantny sos, który odświeży nawet klasyczną mieszankę zielonych liści, ogórków i pomidorów. Oszczędza to poza sezonem, kiedy na półkach znajdują się wyłącznie warzywa szklarniowe, popularnie zwane plastikowymi, praktycznie pozbawione smaku i aromatu.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • ocet – 60 ml
  • majonez – 120 g
  • musztarda stołowa – 1/2 łyżeczki.
  • cukier – 1/2 łyżeczki.
  • posiekana cebula – 1/2 łyżeczki.
  • miód – 85 g
  • posiekana natka pietruszki – 1/2 łyżeczki.
  • olej roślinny – 60 ml
  • sól – 1/4 łyżeczki.
  • mielony czarny pieprz – 1/4 łyżeczki.
  1. Wymieszaj ocet, majonez i musztardę.
  2. Dodać cukier, cebulę, miód, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  3. Ciągle mieszając, cienkim strumieniem dolewać olej. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Przy okazji

Cukier i przyprawy w dressingu poprawią smak nawet „szklanych” pomidorów. Ale oczywiście im lepsze warzywa, tym smaczniejsza sałatka. I bardzoOpatrunek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Wystarczy doprawić sałatkę odpowiednią ilością tuż przed podaniem.

Sos pomarańczowy

Dobre do warzyw, ale nadaje się również do przystawek na zimno i do mięs. Nawet najprostsze połączenie drobno posiekanej kapusty i ogórków skorzysta z takiego dressingu.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • sok pomarańczowy – 60 ml
  • ocet winny z czerwonego wina – 3 łyżki. l.
  • miód – 2 łyżeczki.
  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.

Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku ze szczelną pokrywką. Dobrze wstrząśnij i włóż do lodówki.

Przy okazji

Zastąp ocet winny innym octem, na przykład octem jabłkowym. Zmieni to smak sosu i urozmaici przepis.

Uwaga dla gospodyni

Przed podaniem sałatki należy ponownie wymieszać dressing, aby ponownie połączyć wszystkie składniki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #warzywa marynowane #marynatyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja