Szybkie marynaty i dressingi do warzyw: jak podawać, żeby zaskoczyć
Ksenia Woroncowa 26 marca 2024 r
Warzywa są ważnym elementem diety osoby w każdym wieku. A zima i wiosna nie są powodem do zmniejszania wielkości ich spożycia. Nawet jeśli wydaje się, że wyboru jest niewiele i brakuje kulinarnej pomysłowości. Oferujemy wspaniały sposób na urozmaicenie swojej gastronomicznej rutyny – szybkie marynaty do warzyw.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
- Marynowana papryka i ogórki na piknik
- Marynowane rzodkiewki na mięso
- Marynowana cebula
- Bonus: 2 uniwersalne wkłady od blogera kulinarnego
Miłość do pustych miejsc nie jest wrodzona. Po pierwsze, nie każdy ma ogród. Po drugie, konserwacja wymaga czasu i żmudnej pracy. Żadnych pytań – chęć gotowania szybciej i łatwiej jest zrozumiała. A my stawiamy na to, że czas spędzony w kuchni przynosi wyłącznie przyjemność. A dania były satysfakcjonujące i mile zaskakujące.
Dlatego połączyliśmy w jeden materiał kilka opcji szybkich i prostych marynat do warzyw. Z przepisów możesz skorzystać już teraz, nie czekając na szczyt sezonu. I co ważne, warzyw nie trzeba zaparzać długo. Oddaj go do użytku przed nadchodzącą ucztą.
Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
Niezwykłe połączenie produktów i przypraw, doskonała propozycja dla tych, którym znudziły się klasyczne przetwory – ogórki kiszone i pomidory. Innym polecamy spróbować dla odmiany.
Marynowane warzywa w stylu azjatyckim
Aby przygotować, potrzebujesz:
- duże marchewki – 3 szt.
- daikon – 2 korzenie
- Gruszki Nashi – 2 szt.
- świeży korzeń imbiru – 4 cm
- czosnek – 5 ząbków
- ocet ryżowy lub winny – 150 ml
- cukier – 100 g
- sos sojowy – 50 ml
- anyż gwiazdkowaty – 2–3 gwiazdki
- sól – 1 łyżka. l.
- Do marynaty wymieszaj ocet, cukier, sól, sos sojowy i 150 ml wody. Dodać anyż gwiazdkowaty, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sól i cukier się rozpuszczą. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
- Czosnek i imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Marchewkę, gruszki daikon i nashi obierz i pokrój w cienkie, długie paski (wygodnie jest użyć koreańskiej tarki do marchwi lub tarki mandoliny z przystawką do dużych pasków). Wszystkie warzywa wymieszaj i zalej marynatą. Marynuj warzywa przynajmniej jeden dzień, a najlepiej 2–3 dni.
Przy okazji
Przed podaniem warzywa należy przełożyć na sito i poczekać, aż marynata odcieknie.
Uwaga dla gospodyni
Gruszka Neshi to gruszka chińska. Można go zastąpić dowolną inną odmianą mocnych i soczystych gruszek.
Marynowana papryka i ogórki na piknik
Pewnie zauważyłeś: świeżo pokrojone warzywa szybko więdną na stole. Oto alternatywa dla klasycznego talerza warzywnego i przepis na każdą okazję.
Marynowana papryka i ogórki na piknik
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- świeży korzeń imbiru – 3 cm.
- czosnek – 3 ząbki
- ocet jabłkowy – 50 ml
- brązowy cukier – 2 łyżki. l.
- sól – 1 łyżka. l.
- anyż gwiazdkowaty – 2 gwiazdki
- woda – 500 ml
- czerwona papryka – 2 szt.
- żółta papryka – 2 szt.
- małe ogórki – 12–16 szt.
- Na marynatę obierz i pokrój w cienkie plasterki imbir i czosnek. W rondlu wymieszaj ocet, cukier, sól, anyż, imbir i czosnek, zalej 500 ml wody, zagotuj i pozwól, aby sól i cukier się rozpuściły. Ostudzić marynatę.
- Obraną czerwoną i żółtą paprykę pokroić na duże kawałki. Ogórki przekrój wzdłuż na pół.
- Warzywa włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Przy okazji
Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a całą mieszankę przypraw zrobić z dressingiem. W takim przypadku nie podgrzewaj składników, ale wymieszaj je w osobnej głębokiej misce.
Uwaga dla gospodyni
Warzywa możesz podawać jako sałatkę – w głębokiej, przezroczystej misce. Jeśli wybierasz się na piknik, zostaw je bezpośrednio w pojemniku, w którym były marynowane. Idealnie byłoby, gdyby było to szkło – jest bardziej przyjazne dla środowiska.
Marynowane rzodkiewki na mięso
Niesamowita przekąska, którą przygotowuje się błyskawicznie i jeszcze szybciej zjada.
Marynowane rzodkiewki na mięso
Aby przygotować, potrzebujesz:
- rzodkiewki – 2 pęczki (około 24 szt.)
- świeży korzeń imbiru – 3 cm
- czosnek – 2 ząbki
- ocet winny z czerwonego wina – 50 ml
- sól morska – 1 łyżka. l.
- cukier – 1 łyżka. l.
- Na marynatę wymieszaj 2 szklanki wody z octem, solą i cukrem, podgrzej prawie do wrzenia.
- Rzodkiewki przekrój na pół lub na ćwiartki i włóż do słoika. Dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir i czosnek.
- Zalać gorącą marynatą, przykryć i ostudzić. Pozostawić w temperaturze pokojowej na jeden dzień, następnie zjeść lub przechowywać w lodówce.
Przy okazji
Do przepisu nadają się nawet pozasezonowe rzodkiewki, nie w pęczkach, ale w torebkach. Marynata ujawni swój smak, okaże się świeża.
Uwaga dla gospodyni
Rzodkiewki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień lub dwa. W razie potrzeby przygotuj się do przyszłego użycia.
Marynowana cebula
Szybko marynowaną cebulę można podawać nie tylko z grillem, ale także z niemal każdym daniem, jako jedną z zimnych przystawek. Chrupiące, lekko pikantne i słodkie – smak, który na pewno zostanie zapamiętany.
Marynowana cebula
Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:
- duża czerwona cebula – 2 szt.
- biały ocet winny – 2 łyżki. l.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- gruba sól – do smaku
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Włóż do miski, dodaj ocet, olej i sól. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Uwaga dla gospodyni
W przepisie wykorzystano czerwoną słodką cebulę, ale można też użyć zwykłej. Aby marynować trochę szybciej, ugniataj rękoma. A jeśli dodasz do tego zieleń, otrzymasz niesamowite piękno.
Bonus: 2 uniwersalne wkłady od blogera kulinarnego
Opcje lekkich kombinacji sałatek z udostępnił bloger kulinarny z Kazania Artem Overin. Jego przepisy można wykorzystać na dowolne sałatki liściaste i warzywne przez cały rok.
Sos miodowo-musztardowy
Lekko pikantny sos, który odświeży nawet klasyczną mieszankę zielonych liści, ogórków i pomidorów. Oszczędza to poza sezonem, kiedy na półkach znajdują się wyłącznie warzywa szklarniowe, popularnie zwane plastikowymi, praktycznie pozbawione smaku i aromatu.
Aby przygotować, potrzebujesz:
- ocet – 60 ml
- majonez – 120 g
- musztarda stołowa – 1/2 łyżeczki.
- cukier – 1/2 łyżeczki.
- posiekana cebula – 1/2 łyżeczki.
- miód – 85 g
- posiekana natka pietruszki – 1/2 łyżeczki.
- olej roślinny – 60 ml
- sól – 1/4 łyżeczki.
- mielony czarny pieprz – 1/4 łyżeczki.
- Wymieszaj ocet, majonez i musztardę.
- Dodać cukier, cebulę, miód, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Ciągle mieszając, cienkim strumieniem dolewać olej. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Przy okazji
Cukier i przyprawy w dressingu poprawią smak nawet „szklanych” pomidorów. Ale oczywiście im lepsze warzywa, tym smaczniejsza sałatka. I bardzoOpatrunek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni. Wystarczy doprawić sałatkę odpowiednią ilością tuż przed podaniem.
Sos pomarańczowy
Dobre do warzyw, ale nadaje się również do przystawek na zimno i do mięs. Nawet najprostsze połączenie drobno posiekanej kapusty i ogórków skorzysta z takiego dressingu.
Aby przygotować, potrzebujesz:
- sok pomarańczowy – 60 ml
- ocet winny z czerwonego wina – 3 łyżki. l.
- miód – 2 łyżeczki.
- Musztarda Dijon – 1 łyżeczka.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku ze szczelną pokrywką. Dobrze wstrząśnij i włóż do lodówki.
Przy okazji
Zastąp ocet winny innym octem, na przykład octem jabłkowym. Zmieni to smak sosu i urozmaici przepis.
Uwaga dla gospodyni
Przed podaniem sałatki należy ponownie wymieszać dressing, aby ponownie połączyć wszystkie składniki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #warzywa marynowane #marynatyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych