Szybkie lekko solone ogórki z koperkiem w słoiku

Szybkie lekko solone ogórki z koperkiem w słoiku

Dostacha 17 czerwca 2021 r4.00(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Przepis na szybkie lekko solone ogórki jest po prostu idealny na upalne lato, kiedy nie chcesz spędzać dodatkowej godziny lub dwóch w kuchni, zwłaszcza przy kuchence. Wszystko tutaj jest niezwykle proste! Solankę przygotowuje się w około dziesięć minut (wystarczy zagotować wodę, a następnie rozpuścić w niej sól). Zdjąć z ognia i poczekać, aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy koperek, pachnące liście chrzanu, wiśni, porzeczek, czosnku i ostrą paprykę. Następnie wrzucamy je razem z ogórkami do garnka lub słoika, zalewamy solanką i czekamy, ale niezbyt długo. Jeśli na przykład rano przygotujesz szybkie, lekko solone ogórki, będą one już gotowe na obiad. Podawać je z gotowanymi ziemniakami lub uzupełnić smażonym mięsem. Każdemu się to spodoba!

Złożoność: łatwo Kalorie: 396,42 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 21,64 g/8,14 g/62,52GotowanieSolenie, fermentacjaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki – 1,5 kgwoda pitna – 1,5 lgruba sól – 3 łyżki. l. z małą zjeżdżalniączosnek – 5-7 ząbkówkoperek – 70 gchrzan, wiśnia, liście porzeczki – do smakuostra papryka – 1 strąknasiona gorczycy – 2-3 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki. Dokładnie umyj je szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Następnie przełożyć do dużej miski. Zalać zimną wodą (tak, aby owoce były przykryte) i pozostawić na co najmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Przygotuj zalewę do szybkich lekko solonych ogórków. Na patelnię wlej wodę pitną. Postaw na kuchence, włącz duży ogień i zagotuj. Dodać sól i wymieszać. Pozwól ostygnąć.

Krok 3

Obierz czosnek i grubo posiekaj. Koper, a także liście chrzanu, wiśni i porzeczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Koperek grubo posiekać. Drobno posiekaj ostrą paprykę, usuwając nasiona.

Krok 4

Dno dużej emaliowanej patelni wyłóż liśćmi chrzanu, wiśni i porzeczki. Na wierzchu ułóż przygotowane ogórki. Posypać posiekanym koperkiem, czosnkiem, pieprzem i nasionami gorczycy. Jeśli to konieczne, dodaj jedną lub więcej warstw.

Krok 5

Ciepłą solanką zalać ogórki i przyprawy w rondlu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i włożyć do lodówki. Pozostaw na kilka godzin (możliwa jest noc). W tym czasie ogórki lekko się posolą.

Krok 6

Ogórki szybkie, lekko solone należy zjeść od razu, nie można ich długo przechowywać w słoikach. Pamiętaj, że im dłużej owoce przebywają w solance, tym stają się bardziej słone.

PRZYDATNE RADY

Jeśli wśród małych ogórków (są idealne do tego przepisu!) jest kilka dużych, przekrój je na połówki lub przynajmniej przekrój. Dzięki temu będą lepiej nasączone solanką i wyjdą bardzo smaczne.

PRZY OKAZJI

Po co moczyć ogórki w zimnej wodzie przed marynowaniem? Aby wyszły mocne i chrupiące! Jeśli chcesz, spróbuj szybko przygotować lekko solone ogórki z namoczeniem lub bez: wynik przekona Cię o konieczności wykonania kroku wstępnego. Lekko solone ogórki można przygotować natychmiast w słoiku, rondel może zająć dużo miejsca, dwulitrowy słoik jest wygodny do przechowywania w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja