Szybkie kotleciki z mięsa mielonego

Szybkie kotleciki z mięsa mielonego

gastronomia 04 grudnia 2023 r4,67(3)Dodaj do ulubionychUdziałSzybkie kotleciki z mięsa mielonego Do przepisu

Szybkie kotlety mielone z kurczaka to wspaniałe i bardzo smaczne danie na lunch lub lekką kolację. Dzielimy się przepisem krok po kroku, który został wielokrotnie sprawdzony w praktyce. Dzięki niemu kotlety zostaną bardzo szybko ugotowane, nawet jeśli mięso mielone przygotujesz samodzielnie. Istnieje oryginalna technika kulinarna, która sprawia, że ​​kotlety są niezwykle soczyste. Zamroź kawałek masła, następnie posiekaj go i wymieszaj z mięsem mielonym – ten dodatek sprawi, że smak kotletów będzie wyjątkowo delikatny. Szybko uformuj kotlety i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj kotlety, aż będą gotowe.

Złożoność: łatwo Kalorie: 716,61 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 52,19 g/42,44 g/31,85PrażenieZamrażanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEpiersi z kurczaka – 800 gmąka pszenna – 120 gmleko – 100 mlmasło – 80 gchleb biały – 50 goliwa z oliwek – 4 łyżki. l.czosnek – 2 ząbkimielona gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki.sól, mielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Włóż masło do zamrażarki. Gdy masło stwardnieje, zetrzyj je na grubej tarce lub pokrój w kostkę o boku 4-5 mm. Zimne masło dodasz do gotowego mięsa mielonego przed rozpoczęciem gotowania kotletów.

Krok 2

Piersi z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Białe pieczywo połamać na drobno, włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.

Krok 3

Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku. Możesz także przepuścić czosnek przez specjalną prasę lub zetrzeć go na tarce z drobnymi oczkami. Świeży czosnek można zastąpić ½ łyżeczki. wysuszony. Należy go po prostu dodać do gotowego mięsa mielonego.

Krok 4

W dużej misce połącz posiekanego kurczaka, namoczony chleb i posiekany czosnek. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

Krok 5

Mięso mielone zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Dodać zimne masło i szybko wymieszać szpatułką. Miskę z mięsem mielonym przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.

Krok 6

Do głębokiego talerza wsyp mąkę do panierowania. Wyjmij mięso mielone z lodówki. Wilgotnymi rękami formuj małe okrągłe kotlety. Obtaczaj kotlety w mące.

Krok 7

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Ułóż kotlety, zostawiając między nimi odstęp. Smaż kotlety przez 2-3 minuty, aż uzyskają złoty kolor.

Krok 8

Za pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przewróć kotlety na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty. Spód również powinien się zarumienić.

Krok 9

Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety, aż będą gotowe. Zajmie to około 5 minut. Zdejmij kotlety z patelni i podawaj z wybranym dodatkiem.

PRZYDATNE RADY

Kotlety można panierować nie tylko w mące pszennej. Można go zastąpić gotową bułką tartą, mąką ryżową lub kukurydzianą. Do mieszanki panierowej można dodać także różne przyprawy czy suszone zioła, a nawet wymieszać mąkę z tartym parmezanem.

PRZY OKAZJI

Dla odmiany możesz wprowadzić pewne zmiany w przepisie. Do mielonego kurczaka dodaj trochę startej marchewki, puree z gotowanych ziemniaków, drobno posiekaną kapustę, posiekany szpinak lub kilka łyżek drobno pokruszonej fety lub sera.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja