Szybkie ciasta ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia, 8 przepisów, które nie pozostawią Cię obojętnym

Szybkie ciasta ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia, 8 przepisów, które nie pozostawią Cię obojętnym

Szybkie ciasta ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia, 8 przepisów, które nie pozostawią Cię obojętnym

Alena Spirina 27 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Szybkie ciasta na mleku skondensowanym bez pieczenia sprawiają, że do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika. Oznacza to, że nie musisz męczyć się z ciastem – to oczywiście plus. Krem ze skondensowanym mlekiem również nie wymaga dużo czasu. To prawda, że ​​u200bu200bprawie w każdym przypadku krem ​​​​nasyci ciasta zajmie trochę czasu i nie ma znaczenia, czy upieczesz je sam, czy kupisz gotowe.

Szybkie ciasta z mlekiem skondensowanym bez pieczenia, 8 najlepszych przepisów

Treść artykułu:

  • Ciasto „Mrowisko” ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia
  • Ciasto limonkowe bez pieczenia
  • Ciasto Banoffee
  • Ciasto bez pieczenia z kremem z mleka skondensowanego, twarogiem i wiśniami
  • Ciasto Snickers bez pieczenia ze skondensowanym mlekiem i solonymi orzeszkami ziemnymi
  • Drobiazg
  • Ciasto twarogowo-owocowe na skondensowanym mleku bez pieczenia
  • Ciasto jogurtowe bez pieczenia ze skondensowanym mlekiem

Nadal wskazane jest przygotowywanie szybkich ciast na skondensowanym mleku bez pieczenia „według planu”, a nie wtedy, gdy goście już pukają do drzwi. Chyba że chcesz zaangażować ich w gotowanie.

Główną zaletą takich ciast jest to, że składniki do ich przygotowania prawie zawsze mamy w domu: mleko skondensowane – zwykłe lub gotowane, jakieś ciasteczka, najlepiej niezbyt słodkie: biszkopty, masło, krakersy, masło lub gęsta śmietana, serek śmietankowy lub śmietana. Jeśli nie masz ciasteczek, zastanów się, czym możesz je zastąpić: krakersami waniliowymi, paluszkami kukurydzianymi, gotowymi płatkami śniadaniowymi, kulkami lub gwiazdkami śniadaniowymi, bułkami waflowymi. Orzechy, owoce kandyzowane, suszone, wanilia lub inne aromaty nie zaszkodzą.

Dzielimy się 8 naszymi ulubionymi szybkimi ciastami ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia.

Ciasto „Mrowisko” ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia

Ciasto „Mrowisko” ze skondensowanym mlekiem było w czasach sowieckich częścią obowiązkowego asortymentu domowych ciast. Podstawą były kruche ciasteczka, które porządne gospodynie domowe robiły same: zagniatały ciasto, studziły i albo tarły na grubej tarce, albo przecierały przez maszynę do mięsa, a następnie pieczone. Upieczone ciasto, połamane na kawałki, zmieszano ze śmietaną ze skondensowanym mlekiem i zebrano w stożek – mrowisko. Mrówki reprezentowane były przez mak, a smak i konsystencję poprawiał dodatek orzechów włoskich i rodzynek.

Dziś, gdy staramy się oszczędzać czas, a supermarkety oferują nam wiele ciekawych produktów, wiele osób woli przygotować ciasto Anthill, wykorzystując albo gotowe ciasteczka, albo, tak jak my, dowolne płatki śniadaniowe.

Ciasto mrowiskowe ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia
Ciasto mrowiskowe ze skondensowanym mlekiem bez pieczenia

Czas gotowania: 40 minut + 2 godziny na stabilizację

Liczba porcji: 6–8 porcji

Czego potrzebujesz:

  • 250 g płatków śniadaniowych, można użyć innych (kukurydza, ryż, kulki/gwiazdki czekoladowe)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g jasnych rodzynek

Na krem ​​maślany z mlekiem skondensowanym:

  • 180 g masła
  • 250 g gotowanego skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka nalewka waniliowa

Dodatkowo:

  • połówki lub ćwiartki łuskanych orzechów włoskich
  • mak – opcjonalnie
  1. Podgrzewaj orzechy włoskie w kuchence mikrofalowej na średniej mocy w kilku etapach przez 30 sekund. lub susz na patelni, aż pojawi się przyjemny aromat. Nie przesadzaj! Lekko ostudzić i pocierać między dłońmi, aby usunąć brązową skórkę.
  2. Rodzynki zalać letnią wodą, pozostawić na pół godziny do spęcznienia, a następnie dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Grubo posiekaj prażone i obrane orzechy nożem lub zmiel w misie blendera, włączając tryb pulsacyjny.
  3. Aby przygotować krem, należy wyjąć masło z lodówki na około godzinę przed użyciem. Pokrój na małe kawałki i oddziel je od siebie. Dzięki temu olej szybciej się nagrzeje. Powinien stać się miękki i giętki, ale nie stopiony.
  4. Rozpocznij ubijanie masła mikserem pracującym na wysokich obrotach. Masło do śmietany ubić ze skondensowanym mlekiem, aż stanie się puszyste i jasne. Dodać napar waniliowy i ubijać jeszcze przez minutę.
  5. Stopniowo, małymi porcjami, do ubitego masła dodawaj przegotowane mleko skondensowane. Kolejną porcję dodawać dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniej z olejem. Gotowane mleko skondensowane powinno mieć tę samą temperaturę co masło: jeśli będzie zimne, śmietanka się rozdzieli, jeśli będzie gorące, masło się roztopi.
  6. Do dużej miski włóż płatki śniadaniowe, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj. Stopniowo dodawaj śmietankę z mleka skondensowanego i mieszaj, aż wszystkie suche kawałki zostaną równomiernie pokryte. Nie zapomnij założyć rękawiczek!
  7. Przenieś mieszaninę płatków zbożowych i śmietany skondensowanej na tortownicę lub talerz do serwowania i uformuj kopiec. Sklejamy połówki lub ćwiartki orzechów i posypujemy makiem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem ​​całkowicie się ustabilizował.

Uwaga dla gospodyni

Śmietanka z gotowanym mlekiem skondensowanym jest gęstsza niż śmietanka ze zwykłego mleka skondensowanego. Ale jednocześnie jest mniej słodki, ponieważ karmelizacja zmniejsza poziom słodyczy cukru. Jeśli gotowane mleko skondensowane jest bardzo gęste, przed dodaniem go do masła wymieszaj je ze śmietaną, mlekiem lub nawet sokiem pomarańczowym na gładką masę. W tym drugim przypadku warto dodać do śmietanki odrobinę startej skórki pomarańczowej.

Przy okazji

Ponieważ śmietanka z mleka skondensowanego jest dość słodka, do przygotowania tego ciasta zalecamy użycie płatków zbożowych z niewielką ilością cukru lub bez niego.

Ciasto limonkowe bez pieczenia

Ciasto limonkowe bez pieczenia to jeden z najpopularniejszych deserów na południu Stanów Zjednoczonych. Idealnie do jego przygotowania używa się tzw. limonek kluczowych. Owoce te rosną na południu Florydy i różnią się od zwykłych owoców perskich głównie wielkością. Są nieco większe od jaja przepiórczego, a wyciśnięcie z nich odpowiedniej ilości soku to nie lada wyzwanie! Więc nie krępuj się, weź swoje zwykłe limonki.

Jako bazę zwyczajowo używa się krakersów graham: są lekko słodkie i bardzo kruche. Można je zastąpić dowolnym ciasteczkiem, dostosowując słodkość bazy do własnych upodobań.

Ciasto limonkowe bez pieczenia
Ciasto limonkowe bez pieczenia

Czas gotowania: 1 godzina + 2,5 godziny na ochłodzenie i stabilizację
Liczba porcji: 8–10 porcji

Czego potrzebujesz:

Dla bazy:

  • 125 g krakersów
  • 30 g cukru pudru
  • 45 g masła

Na śmietankę z mleka skondensowanego z limonką:

  • 50 g cukru
  • 240 g serka śmietankowego (twarogowego).
  • 420 g mleka skondensowanego
  • 240 ml (6–8 limonek) świeżego soku z limonki
  • skórka z 2 limonek
  • 2 łyżeczki (10 g) żelatyny w proszku
  • 10 g cukru waniliowego

plasterki limonki do dekoracji

  1. Zacznij od przygotowania podstawy ciasta. Krakersy połam na kawałki i włóż do miski robota kuchennego wraz z cukrem i masłem. Zmiel na jednorodne drobne okruszki.
  2. Okruchy krakersów włóż do formy o średnicy 22–24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Możesz także użyć foremek ceramicznych lub szklanych. Rozłóż okruchy tak, aby warstwa okruchów na brzegach była grubsza niż w środku. Okruchy ugniatamy dnem szklanki, tworząc boki. Włóż patelnię do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Do żaroodpornego pojemnika wlej 100 ml wody i posyp jego powierzchnię żelatyną. Pozostawić do spęcznienia na 10-12 minut, następnie dodać 2 łyżki. sok z limonki i podgrzewaj na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, aż mieszanina stanie się płynna.
  4. Aby przygotować skondensowany krem ​​z mleka limonkowego, włóż cukier, wanilię i skórkę z limonki do miski robota kuchennego. Włącz kombajn na 30 sekund. W tym czasie cukier zmieli się, nabierze zielonego koloru i jasnego limonkowego aromatu.
  5. Dodaj serek śmietankowy do robota kuchennego i miksuj przez 30 sekund. Gdy robot pracuje, wlej skondensowane mleko, roztopioną żelatynę i sok z limonki. Mieszaj, aż składniki całkowicie się połączą, około kolejnej minuty.
  6. Na spód ciasta wlać skondensowane mleko i śmietankę limonkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Wyjąć 10 minut przed podaniem, udekorować plasterkami limonki i pokroić na porcje.

Uwaga dla gospodyni

Limonkę w tym przepisie można zastąpić cytryną, zwłaszcza cytryną uzbecką o cienkiej skórce. Ten skondensowany krem ​​mleczny można stosować nie tylko jako nadzienie, ale także jako warstwę do ciasta, na przykład ciasta z musem. A jeśli pominiemy żelatynę, otrzymamy bardzo smaczny krem, którym można przekładać biszkopty.

Przy okazji
Choć ten limonkowy krem ​​z mleka zagęszczonego jest dodatkowo stabilizowany żelatyną, staraj się wybierać mleko zagęszczone, które zawiera wyłącznie mleko i cukier. To skondensowane mleko gęstnieje pod wpływem soku z cytryny, a śmietana staje się gęsta i bardzo delikatna.

Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee pochodzi z Wielkiej Brytanii i podbiło cały świat swoją łatwością przygotowania i balansem smaku. Jego nazwa – banoffee – łączy w sobie dwa ważne składniki: pierwsza sylaba to banan, druga to toffi, czyli toffi, miękki karmel.

Zrobienie miękkiego karmelu nie jest najłatwiejszym zadaniem, ale gotowane mleko skondensowane doskonale go zastępuje. Kup gotowe lub ugotuj je samodzielnie.

Słodycz karmelu, owocowość banana i neutralność bitej śmietany w nadzieniu ładnie zrównoważy słony smak bazy. Spróbuj dodać do śmietanki odrobinę kawy rozpuszczalnej lub drobno zmielonej.

Ciasto Banoffee bez pieczenia
Ciasto Banoffee bez pieczenia

Czas gotowania: 45 minut + 2 godziny na ochłodzenie
Liczba porcji: 8–10

Czego potrzebujesz:

  • 200 g solonych słomek
  • 180 g masła
  • 220 g gotowanego skondensowanego mleka
  • 3 szt. banany, dojrzałe, ale twarde
  • 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki lub drobno mielona kawa do smaku
  1. Rozpocznij ciasto bez pieczenia od bazy z paluszków solnych. Rozpuść masło, nie doprowadzając go do wrzenia. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
  2. Solone słomki włóż do szczelnego worka i rozgnieć wałkiem na drobny okruszek. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Można to zrobić w robocie kuchennym.
  3. Większość okruszków rozsmaruj na dnie tortownicy. Okruchy dociśnij mocno do dna, starając się rozłożyć je w równej warstwie. Pozostałą bułkę rozłóż po bokach formy i dociśnij ją do boków formy, unosząc ją na wysokość około 3 cm. Włóż formę do lodówki na 30-40 minut lub do zamrażarki na 15-20 minut .
  4. Ubij skondensowane mleko mikserem, aby było mniej gęste. Wyjmij patelnię z soloną podstawą patyczka z lodówki i wlej do niej ubite skondensowane mleko. Wyrównaj to.
  5. Banany obierz i pokrój w plasterki o grubości około 1,5 cm. Plasterki banana ułóż pionowo, układając je spiralnie od środka do brzegów i wciskając je w skondensowane mleko. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany.
  6. Śmietankę i cukier ubić na stabilną pianę. Za pomocą szpatułki wymieszaj kawę. Na powierzchnię bananów rozsmaruj bitą śmietanę (nie zapomnij usunąć folii!), za pomocą łyżki uformuj ładne szczyty. W razie potrzeby posyp powierzchnię kawą. Ciasto można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do czasu podania.

Uwaga dla gospodyni

Aby pokroić ciasto na idealnie równe porcje, włóż je do zamrażarki na około dwie godziny. W tym czasie krem ​​stwardnieje, ale…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja