Szybki przepis na lekko solone ogórki
Irina 28 lipca 2020 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Proponuję zrobić lekko solone ogórki według bardzo szybkiego przepisu! Próbkę można pobrać po 2 godzinach.
Złożoność: łatwo Kalorie: 35,67 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godz. 10 min Dodać. czas: 10 minut Używany: 1,74 g/0,45 g/6,70Solenie, fermentacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEogórki 500 gkoperek 1 pęczekczosnek (ząbki) 4 szt.sól 1/2 łyżki.ziele angielskie 6 szt.goździki 3 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Więc umyj ogórki i pozbądź się niedopałków. Koperek drobno posiekać i wymieszać z pieprzem, goździkami i solą. Czosnek przeciśnij przez praskę (lub drobno posiekaj). Teraz nadchodzi przyjemna część! Potrzebujemy torby (czyli torby), najzwyklejszej plastikowej. Wrzucamy do niego ogórki i pikantną mieszankę, zawiązujemy torebkę i energicznie potrząsamy, aby cała zawartość dokładnie się wymieszała i zaprzyjaźniła! Polecam wybrać większy worek, aby ogórki miały gdzie się swobodnie poruszać, w przeciwnym razie trudno będzie wszystko wymieszać. Gdy ogórek się skończy, włóż worek do miski, aby nie wyciekł i pozostaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Następnie możesz włożyć go do lodówki. Oczywiście im więcej czasu ogórki spędzą w takiej „suchej” zalewie, tym będą bardziej aromatyczne i bogate, ale już po kilku godzinach szczególnie niecierpliwi mogą przeprowadzić pierwszą degustację. I tak, prawie zapomniałem, w naszym przypadku rozmiar ma znaczenie. Im mniejsze są Twoje ogórki, tym szybciej osiągną pożądany stan! Ciesz się wszystkimi!