Do przepisu
Baileys zaczęto przygotowywać na skalę przemysłową 45 lat temu w Irlandii, a podstawą jego powstania jest oczywiście irlandzka whisky. Ten kremowy likier możesz także przygotować w domu, ale będzie to wymagało trochę pracy. Zamiast smaku migdałowego likier można wzbogacić nutami cynamonu, imbiru lub gałki muszkatołowej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 64,15 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 0,83 g/2,25 g/5,45GotowanieChłodzenieKawaLikieryDrinkWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ200 ml irlandzkiej whisky200 ml wódki400 ml skondensowanego mleka200 g cukru200 ml śmietany od 25%3 żółtka2 łyżki l. syrop czekoladowy1 łyżka. l. kawa rozpuszczalnapół laski wanilii lub 1 łyżeczka. cukier waniliowy1 łyżeczka ekstrakt migdałowy lub 1 łyżka. l. likier migdałowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy, aż masa stanie się miękka i gęsta.
Krok 2
W łaźni wodnej podgrzej mleko skondensowane ze śmietanką, dodaj laskę wanilii (jeśli używasz) i kawę. Dodawaj porcjami ubite żółtka, ciągle mieszając, temperatura nie powinna przekraczać 40°C, w przeciwnym razie żółtka zamienią się w omlet.
Krok 3
Zdejmij kremowy krem jajeczny z ognia i ostudź. Dodać wszystkie pozostałe składniki i ubić mikserem.
Krok 4
Likier przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki na jeden dzień.