Szybki lunch na święta Nowego Roku: 10 przepisów krok po kroku

Szybki lunch na święta Nowego Roku: 10 przepisów krok po kroku

Szybki lunch na święta Nowego Roku: 10 przepisów krok po kroku

Elżbieta Akinszyna 03 stycznia 2024 r4,50(2)Dodaj do ulubionychUdział

Każda rodzina ma zaplanowanych wiele ciekawych wydarzeń na święta Nowego Roku. Dlatego opcje dań, z których można szybko przygotować lunch dla całej rodziny, stają się coraz bardziej istotne niż kiedykolwiek.

Szybki lunch na Święta Bożego Narodzenia

Treść artykułu:

  • Sałatka grecka z awokado
  • Leniwe chaczapuri z lawaszu
  • Makaron z migdałami, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
  • Risotto z suszonymi borowkami i szafranem
  • Zupa brokułowa i szczawiowa
  • Kurczak z ziemniakami zapiekany w rękawie
  • Łosoś z pomarańczami, teriyaki i różowym pieprzem
  • Cała wieprzowina w rękawie
  • Naleśniki z kawiorem i kremem z awokado
  • Lody z karmelem i orzechami

Wszystko, co było przygotowane na Nowy Rok, zostało zjedzone, ale święta nadal trwają. Podawanie całkowicie codziennego jedzenia nie jest zabawą. Ale czy Ty też nie chcesz stać wiele godzin przy kuchence i ugotować coś wymyślnego? Zebraliśmy dla Ciebie przepisy na 10 dań, które ozdobią Twój stół, ale nie zajmą dużo czasu. W naszej ofercie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz – od sałatki po deser. Wiele pomysłów jest odpowiednich dla wegetarian i zwolenników zdrowego odżywiania. Wybierz dania, które lubisz, zestawiaj je w różne kombinacje i przygotowuj szybkie, świąteczne obiady! Smacznego!

Sałatka grecka z awokado

Przepis na sałatkę grecką z awokado jest odmianą klasycznej i przy tym bardzo udaną. Po pierwsze, ten niesłodzony owoc sprawia, że ​​danie jest jeszcze zdrowsze. Po drugie, bardziej satysfakcjonujące. Po trzecie, pozwala po prostu uzyskać nieco inne doznania kulinarne i to bardzo przyjemne. Główne składniki dania są dość tradycyjne: ogórki, pomidory, słodka papryka, cebula, sałata i oliwki. I nie ma sensu doprawiać sałatki greckiej awokado! Bierzesz oliwę z oliwek, dodajesz odrobinę octu balsamicznego, lekko ubijasz i gotowe. Wypróbuj nową wersję sałatki greckiej i przekonaj się, jaka jest dobra!

Sałatka grecka z awokado
Sałatka grecka z awokado

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • feta – 150 g
  • oliwki czarne bez pestek – 10 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • ogórki świeże średniej wielkości – 2 szt.
  • słodka papryka – 1 szt.
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • duże awokado – 1 szt.
  • sałata – 4 liście
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.
  • suszone oregano – 1/2 łyżeczki.
  • sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku
  1. Przygotuj składniki na sałatkę grecką. Umyj pomidory, a następnie dobrze je wysusz. Usuń nasady z łodyg, a miąższ pokrój w plasterki. Umieścić w dużej misce.
  2. Umyj i osusz świeże ogórki. Odetnij końcówki. Owoce pokroić w plasterki. Sałatę i pietruszkę umyć i dobrze osuszyć. Rozerwij sałatkę. Usuń liście z gałązek pietruszki i drobno je posiekaj.
  3. Paprykę słodką do sałatki umyj, przekrój na pół, usuń łodygę i nasiona. Miąższ pokroić w plasterki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
  4. Awokado umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ obierz i pokrój w kostkę. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wymieszać.
  5. Oliwki do sałatki przekrój na połówki. Dodaj do miski z pomidorami, wszystkimi pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Aby przygotować dressing, oliwę wymieszaj widelcem z octem, oregano, solą i pieprzem.
  6. Powstałym sosem polej składniki sałatki greckiej i dokładnie wymieszaj. Fetę pokroić w dużą kostkę. Wyłóż na wierzch i podawaj sałatkę grecką.

Uwaga dla właściciela: Jakiej oliwy z oliwek użyć do zrobienia sałatki greckiej z awokado? Oczywiście nierafinowany, najpierw tłoczony na zimno, o jasnym aromacie i bogatym pikantnym smaku!

Przy okazji: Sałatkę grecką z awokado można podawać ze świeżo upieczonym świeżym pieczywem. Może nie jest to najzdrowsza opcja, ale na pewno jest bardzo sycąca i smaczna!

Leniwe chaczapuri z lawaszu

Leniwe chaczapuri z lawaszu nadziewanego twarogiem i serem to bardzo oryginalne danie, które można podawać jako dodatek do bulionu oraz jako samodzielne danie, np. z dodatkiem do sałatki. Przygotowuje się go bardzo łatwo, szybko (w zaledwie 20 minut) i okazuje się niezwykle smaczny. Z ciastem nie trzeba robić żadnej magii: podstawą chaczapuri jest cienki lawasz ormiański. Wystarczy pokroić go w paski, rozsmarować nadzienie, zawinąć w specjalny sposób (patrz nasza szczegółowa instrukcja) i usmażyć na patelni.

Leniwe chaczapuri z lawaszu
Leniwe chaczapuri z lawaszu

Do przygotowania chaczapuri potrzebne będą:

  • cienki (ormiański) lawasz – 2 arkusze

Do smażenia

  • jajka – 2 szt.
  • olej roślinny – w razie potrzeby

Do nadzienia

  • twarożek – 180 g
  • ser twardy – 180 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • jajko – 1 szt.
  1. Przygotuj nadzienie do leniwego chaczapuri. Twarożek ubić blenderem w misce. Zetrzyj ser na średniej tarce. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  2. Twarożek połączyć z serem żółtym, czosnkiem i natką pietruszki. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Nadzienie chaczapuri jest gotowe.
  3. Arkusze lawaszu pokrój w paski o wymiarach 10×30 cm, połóż jeden pionowo przed sobą. Na wierzch paska lawaszu, bliżej prawej krawędzi, nałóż około 1 łyżkę nadzienia twarogowo-serowego.
  4. Przykryj farsz krawędzią paska od lewej do prawej, tworząc trójkąt. Następnie trzymając górę prawą ręką, opuść dół. Następnie w ten sam sposób złóż pasek chleba pita, tak aby powstał gruby trójkąt.
  5. Z resztek lawaszu i nadzienia przygotuj także przetwory chaczapuri. W misce lekko ubij 2 jajka trzepaczką. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i ogniu. Nasmaruj go olejem.
  6. Zanurz kilka trójkątów lawaszu z nadzieniem w jajkach i włóż na patelnię. Zamknij i smaż chaczapuri przez 3 minuty. Odwróć to. Smażymy pod przykryciem kolejne 3 minuty. Przygotuj także wszystkie pozostałe chaczapuri.

Uwaga dla właściciela: Leniwe chaczapuri z lawaszu lepiej smażyć na patelni z dobrą nieprzywierającą powłoką – w tym przypadku na pewno się nie spalą, a skórka wyjdzie piękna, złotobrązowa.

Przy okazji: Zamiast twardego sera do nadzienia leniwego lawaszu chaczapuri można dodać suluguni lub pizzę mozzarellę. Okaże się bardzo delikatny i nie mniej smaczny.

Makaron z migdałami, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Makaron z migdałami, pomidorkami koktajlowymi i bazylią to chyba najlżejsze, a zarazem świąteczne danie. Jego główną ozdobą jest sos, który przygotowuje się w robocie kuchennym w zaledwie 5 minut.

Makaron z migdałami, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Makaron z migdałami, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Do przygotowania makaronu potrzebujesz:

  • makaron penne 500 gr
  • Parmezan 40 gr
  • blanszowane migdały 100 gr
  • czosnek 2 szt.
  • Chile 1 sztuka
  • bazylia 1 pęczek
  • wiśniowy 450 gr
  • oliwa z oliwek 2 łyżki l.
  • sól, pieprz 1 szczypta
  1. Makaron włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją, aż będzie al dente. Włóż parmezan, migdały, czosnek, chili do robota kuchennego (lub blendera) i zmiel na okruchy. Dodać bazylię i 2/3 pomidorków koktajlowych. Zmiel ponownie. Skropić odrobiną oliwy z oliwek. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne.
  2. Pozostałe wiśnie pokroić na połówki (lub ćwiartki). Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu, odcedź go na durszlaku i włóż z powrotem na patelnię. Dodaj sos i wodę z gotowania, aż uzyska miękką konsystencję.
  3. Makaron wyłóż na talerz i udekoruj posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i ziołami. Smacznego!

Pomocna wskazówka: Aby ugotować blanszowane migdały, należy je wrzucić do rondla, dodać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Naciśnij migdałek kciukiem i palcem wskazującym. Migdałki powinny łatwo wysunąć się.

Uwaga dla właściciela: Blanszowane migdały to w zasadzie nazwa surowych migdałów bez łusek. Tak wiele przepisów wymaga blanszowanych migdałów, w tym przepisy na pastę migdałową, przepisy na marcepan i wiele przepisów greckich. Migdały blanszowane można kupić w sklepie, ale dużo taniej jest kupić je w łupinie i samemu blanszować. Proces trwa 5 minut.

Risotto z suszonymi borowkami i szafranem

Zazwyczaj klasyczne risotto – kremowy, delikatny ryż z szeroką gamą „nadzień” – podawane jest we Włoszech jako samodzielne Prima, pierwsze danie. Ale to mediolańskie risotto z szafranem, bulionem wołowym i masłem podawane jest zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do osso bucco, czyli gicz cielęca.

Risotto z suszonymi borowkami i szafranem
Risotto z suszonymi borowkami i szafranem

Do przygotowania risotto potrzebujesz:

  • 2 szklanki ryżu do risotto (takiego jak arborio)
  • 50 g suszonych borowików
  • 2 duże cebule
  • 1,3–1,4 litra bulionu mięsnego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki l. masło i więcej do podania
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 10 pasm szafranu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 świeży lub mrożony borowik
  • parmezan do podania
  1. Pieczarki zalać szklanką gorącego bulionu, odstawić na 1,5 godziny. Następnie odcedzić grzyby na durszlaku, spuszczając płyn do garnka z główną ilością bulionu. Rosół postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, trzymać w cieple. Pieczarki pokroić na średnie kawałki.
  2. Do 3 łyżek wsyp szafran. l. wino, odstaw na 20 minut. Cebulę posiekaj bardzo drobno. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie miękka, 5-7 minut. Cebula nie powinna zmieniać koloru. Dodać ryż, wymieszać, smażyć, mieszając, 3 minuty.
  3. Dolać resztę wina i pół chochli bulionu (bulion powinien być cały czas gorący!), mieszając, gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Dodaj kolejną chochlę; ciągle mieszać.
  4. Do płynu dodać grzyby i szafran, następnie wlewać po pół chochli bulionu, każdorazowo mieszając, aż płyn się wchłonie. Zajmie to około 25 minut. Zdejmij risotto z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj jeszcze trochę bulionu i 1-3 łyżki. l. masło, w razie potrzeby zamieszać, odstawić na 10 minut. i podawać z tartym parmezanem i plasterkami smażonych borowików.

Przy okazji: Dla mięsożerców istnieje inna wersja tego risotto. Można do niego dodać trochę szpiku kostnego. Aby to zrobić, kup w sklepie lub na targu kości szpiku cielęcego lub wołowego bez mięsa (poproś rzeźnika, aby pociął je na kawałki o długości 15-20 cm – będziesz potrzebować 4 takich kawałków). Kości zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut. Aby usunąć mózg, należy mocno uderzyć deskę kością, trzymając ją. Dodaj szpik kostny do risotto w tym samym czasie co grzyby lub podawaj osobno w ciepłej misce.

Zupa brokułowa i szczawiowa

Zupa brokułowo-szczawiowa jest bardzo lekka, smaczna i bogata. Szczególnie spodoba się tym, którzy dbają o swoją sylwetkę. Możesz ugotować to danie z bulionem mięsnym (lub kurczakiem) lub samą wodą. Wtedy Twoja zupa będzie całkowicie wegetariańska. Zupę brokułowo-szczawiową można przygotować o każdej porze roku. Z reguły sklepy zawsze mają niezbędne produkty w postaci mrożonej lub w puszkach. Przygotowanie zupy brokułowo-szczawiowej jest bardzo proste: postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku.

Zupa brokułowa i szczawiowa
Zupa brokułowa i szczawiowa

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • kurczak…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja