Pięciominutowy dżem truskawkowy
Do przepisu
Pięciominutowy dżem truskawkowy jest przyjemny w przygotowaniu i jeszcze przyjemniejszy w jedzeniu. Okazuje się, że jest słodki, ale nie mdły, niezbyt gęsty i, co warto dodać, zdrowszy od tradycyjnego. Ważną zaletą jest szybkość przygotowania tego dżemu: wstępne przygotowanie jagód i zwijanie słoików zajmie Ci więcej czasu niż samo gotowanie. Zaskakujące, ale prawdziwe! Dżem truskawkowy to prawdziwy dżem „pięciominutowy”: słusznie nosi taką nazwę. Spędź ten zabawny czas – a wtedy zimą będziesz miał okazję nie tylko przypomnieć sobie lato, ale także fizycznie poczuć jego smak i aromat!
Złożoność: łatwo Kalorie: 57,20 kcal/porcja Porcje: 35 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,23 g/0,11 g/13,54GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 35 PORCJIświeże truskawki – 1 kg cukier – 400 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj pięciominutowe słoiki z dżemem truskawkowym. Umyj je sodą lub detergentem, a następnie wysterylizuj w dogodny dla Ciebie sposób. Pozostaw do wyschnięcia.
Krok 2
Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Następnie usuń łodygi i włóż do dużej, głębokiej żaroodpornej miski lub rondla.
Krok 3
Do pojemnika z truskawkami wsyp równą warstwą cukier. Włóż jagody do lodówki na 4–5 godzin. Sprawdź, czy temperatura lodówki wynosi co najmniej 4°C.
Krok 4
Kandyzowane truskawki z powstałym sokiem zagotować na małym ogniu i usunąć pianę łyżką cedzakową. Gotuj przez 5 minut, następnie rozlej do słoików i zamknij pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Najlepiej zrobić pięciominutowy dżem truskawkowy ze średniej wielkości jagód mniej więcej tej samej wielkości. Idealnie będzie, jeśli zbierzesz je bezpośrednio przed rozpoczęciem gotowania!
PRZY OKAZJI
Ta ilość dżemu truskawkowego wystarczy na wypełnienie trzech słoików o pojemności 0,35 litra. Pamiętaj, że gotowy produkt należy przechowywać w lodówce.