Szybki i pyszny dżem brzoskwiniowy w 5 minut

Pięciominutowy dżem brzoskwiniowy

Pięciominutowy dżem brzoskwiniowy, zdjęcie gotowego dania Do przepisu

Pięciominutowy dżem brzoskwiniowy to prosty preparat, który nie zajmie dużo czasu, a który bardzo ucieszy gospodynię domową podczas przetwarzania letnich zbiorów. Cóż, efekt docenią zarówno domownicy, jak i goście, którzy wpadną do nas na herbatę. Chcesz wiedzieć jak zrobić taki dżem na zimę? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu! Proces gotowania zajmuje tak naprawdę tylko pięć minut, ale przygotowanie brzoskwiń i „odpoczynek” pod ciepłym kocem zajmie kilka godzin. Ale widzisz, łatwo się z tym pogodzić, ponieważ twój udział nie jest tutaj wymagany. Wynik, jak mówią, przekroczy wszelkie oczekiwania. Spróbuj!

Złożoność: łatwo Kalorie: 284,85 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 27 godzin Używany: 0,90 g/0,10 g/71,13GotowanieKonserwowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEbrzoskwinie – 1,5 kg cukier – 900 g ćwiartek cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na pięciominutowy dżem brzoskwiniowy. Umyj i osusz owoce. Każdy owoc przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ brzoskwiniowy pokroić w cienkie plasterki.

Krok 2

Przełóż brzoskwinie do szerokiej emaliowanej patelni lub miski. Dodaj cukier i delikatnie potrząśnij kilka razy, aby równomiernie rozłożył się pomiędzy plasterkami owoców.

Krok 3

Przykryj pojemnik z brzoskwiniami posypanymi cukrem podwójnie złożoną gazą lub czystym ręcznikiem. Pozostawić na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie powinny dawać sok.

Krok 4

Przygotuj słoiki z dżemem. Dokładnie umyj je środkiem odtłuszczającym. Następnie napełnij go w dwóch trzecich wodą i sterylizuj w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy. Umyj pokrywki i gotuj przez pięć minut. Pozostaw słoiki i pokrywki do wyschnięcia.

Krok 5

Postaw patelnię z brzoskwiniami na małym ogniu i bardzo delikatnie mieszając, zagotuj. Usuń piankę. Gotuj dokładnie 5 minut na dużym ogniu.

Krok 6

Gorący dżem brzoskwiniowy wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zwinąć pokrywki. Przełóż go na złożony ręcznik, zawiń w ciepły koc i zostaw na jeden dzień.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zgodnie z pięciominutowym przepisem na dżem można przygotować nie tylko brzoskwinie, ale także inne duże owoce pestkowe, na przykład nektarynki, morele czy śliwki (mocne, ale w pełni dojrzałe).

PRZY OKAZJI

Pięciominutowy dżem brzoskwiniowy należy wlewać wyłącznie do całkowicie suchych, wysterylizowanych słoików: w tym przypadku będzie doskonale przechowywany nawet poza lodówką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja