Szybki i aromatyczny dżem z wiciokrzewu – gotowy w 5 minut!

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu Do przepisu

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu jest smaczny, zdrowy i bardzo piękny. Jagody pozostają w nim nienaruszone, a konsystencja zależy od tego, ile razy je zagotowano (od 2 do 5). „Pięć minut” ma swoją nazwę od czasu wrzenia. Chcąc zachować korzystne substancje, w które bogate są jagody, gospodynie domowe wpadły na pomysł, aby gotować je tylko przez pięć minut, ale wielokrotnie. W takim przypadku po każdym gotowaniu jagody muszą całkowicie ostygnąć. Aby uzyskać gęsty dżem, należy go ugotować co najmniej trzy razy. Tak więc przygotowanie „pięciu minut” wiciokrzewu nie jest zadaniem szybkim, ale dość prostym. Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci w przygotowaniu tego przysmaku!

Złożoność: łatwo Kalorie: 285,33 kcal/porcję Porcje: 30 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,00 g/0,00 g/71,67PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIWiciokrzew 2 kgCukier 2 kgWoda 1 szklanka(i)Kwas cytrynowy 2 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sortuj wiciokrzew, wybierz dojrzałe i całe jagody. Opłucz je w chłodnej wodzie. Odcedź na durszlaku lub wylej na czysty ręcznik i poczekaj, aż jagody wyschną.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

Krok 2

Wiciokrzew włóż do rondla i przykryj cukrem. Przykryj pokrywką i delikatnie potrząsając patelnią, wymieszaj jagody z cukrem. Mieszaj w ten sposób, aby nie uszkodzić jagód, które nie puściły jeszcze soku.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

Krok 3

Postaw patelnię na małym ogniu. Jagody zaczną wytwarzać sok, a cukier się w nim rozpuści. Gdy mieszanina się rozgrzeje (15 minut od rozpoczęcia gotowania), dodaj szklankę wody (o temperaturze pokojowej) – cukier zacznie się szybciej rozpuszczać. Mieszając drewnianą łyżką, doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

Krok 4

Usuń piankę. Pozostaw dżem na wolnym ogniu przez 5 minut i zdejmij patelnię z ognia. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć. Następnie ponownie postaw dżem na małym ogniu, mieszając i zagotuj. Usuń piankę. Gotuj przez 5 minut i ponownie ostudź.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

Krok 5

Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki. Ponownie zagotuj dżem, usuń pianę. Dodaj kwas cytrynowy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Wyłącz ogrzewanie.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

Krok 6

Gorący dżem włóż do słoików i zakręć pokrywki. Odwróć słoiki na pokrywki, zawiń je w ręczniki i zostaw na stole. Po ostygnięciu słoików można je przechowywać w lodówce lub piwnicy.

Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu
Pięciominutowy dżem z wiciokrzewu ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Nie myj jagód pod bieżącą wodą, bo się pomarszczą. Lepiej wlać wodę do miski i wlać do niej wiciokrzew. Następnie dokładnie opłucz jagody dłonią i umieść je na durszlaku. Jeśli jagody są bardzo brudne lub jest w nich dużo zanieczyszczeń, zmień wodę i powtórz procedurę.

PRZY OKAZJI

Do dżemu dodaje się kwas cytrynowy, aby zapobiec jego cukrzeniu się podczas długotrwałego przechowywania. Zalecana proporcja: 1 g kwasku cytrynowego na 1 kg cukru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja