Szybki dżem z czarnej porzeczki

Szybki dżem z czarnej porzeczki

gastronomia 16 maja 2020 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałSzybki dżem z czarnej porzeczki Do przepisu

Przepis na szybki dżem z czarnej porzeczki (czasami nazywany „dżemem pięciominutowym”) jest znany wielu osobom, ale możliwe są różnice w samym procesie przygotowania. Sugerujemy przetestowanie poniższego rozwiązania w praktyce, wydaje się to bardzo skuteczne. W tym celu jagody są najpierw kruszone: przepuszczane przez maszynę do mięsa. Porzeczki można oczywiście zmiksować blenderem, ale konsystencja w tym przypadku będzie bardziej przypominała dżem niż konfiturę. W naszym przypadku możesz poczuć jagody! Szybki dżem z czarnej porzeczki jest bardzo aromatyczny i ma przyjemną galaretowatą konsystencję. Spróbuj!

Złożoność: łatwo Kalorie: 1043,20 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 2,00 g/0,80 g/253,88PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIczarna porzeczka – 1 kgwoda pitna – 250 mlcukier – 1,2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj słoiki na szybki dżem z czarnej porzeczki. Umyj je sodą oczyszczoną lub detergentem, a następnie wysterylizuj w dogodny dla Ciebie sposób. Pozostaw słoiki do całkowitego wyschnięcia.

Krok 2

Przygotuj czarne porzeczki do zrobienia szybkiego dżemu. Posortuj je, usuń gałęzie, następnie włóż je do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Suszyć na ręcznikach papierowych.

Krok 3

Przepuść czarne porzeczki przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Do dużego rondla wlać wodę, dodać cukier i postawić na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 6 minut.

Krok 4

Zwiększ ogień do maksimum. Do syropu wrzucamy zmielone w maszynce do mięsa czarne porzeczki i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, okresowo usuwając pianę.

Krok 5

Do przygotowanych słoików ostrożnie wlej szybki dżem z czarnej porzeczki. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 10 minut. Zwiń i odwróć na podwójnie złożone ręczniki. Całkowicie ostudzić.

PRZYDATNE RADY

Szybki dżem z czarnej porzeczki można wykorzystać nie tylko jako deser do herbaty. Jeśli rozcieńczymy dżem wodą pitną (proporcje do smaku), otrzymamy smaczny i zdrowy napój orzeźwiający.

PRZY OKAZJI

Stosując zasadę szybkiego dżemu z czarnej porzeczki można przygotować także maliny lub czerwone porzeczki. Pamiętaj tylko o sterylizacji napełnionych już słoików!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja