Szybki dżem wiśniowy z miodem i rozmarynem
gastronomia 01 sierpnia 2018 r Do przepisu
Zwykle robimy dżem, aby przechować go na zimę. Ale dlaczego nie zrobić od razu dżemu do spożycia, na przykład z owsianką, jogurtem lub tostami. Przecież w ten sposób możesz przygotować niewielką ilość jagód, eksperymentując z nowymi kombinacjami.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 57,88 kcal/porcja Porcje: 33 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,32 g/0,13 g/13,93GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 33 PORCJI800 g wiśni 450 g miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 sok z cytryny 1/2 łyżeczki. sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wiśnie przekrój na pół i usuń pestki.
Krok 2
W niskim, szerokim rondlu połącz wiśnie z miodem i dodaj gałązkę rozmarynu. Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Gotuj dżem na średnim ogniu, mieszając, przez 15-20 minut. Syrop powinien lekko zgęstnieć, a wiśnie powinny stać się miękkie. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i sól.
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia i ostudź dżem. Przełożyć do suchych słoików i przechowywać w lodówce.
Krok 4
Jeśli chcesz zachować ten dżem na zimę, wlej go na gorąco do sterylnych słoików i sterylizuj przez 10 minut. Zwiń pokrywki.