Do przepisu
Zupa szczawiowa to chyba najpopularniejsza zupa lata – lekka, szybka i zdrowa. A przygotowanie zupy szczawiowej jest bardzo proste.
Złożoność: łatwo Kalorie: 170,55 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Używany: 2,41 g/10,33 g/16,89GotowanieKolacjaZupaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI100 g szczawiu4 średnie ziemniaki1 duża cebula2 łyżki l. olej roślinnysól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w małe plasterki. W rondlu zagotuj 1 litr wody, dodaj ziemniaki, zagotuj, dodaj sól, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 2
W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni na oleju na średnim ogniu, aż będzie miękka, 5 minut. Do ziemniaków dodać cebulę, smażyć 10 minut.
Krok 3
Ze szczawiu usuń łodygi, ułóż liście w stos i pokrój w paski. Do zupy dodać szczaw, gotować na małym ogniu przez 7-10 minut. Podawać zupę na ciepło lub na zimno.