Do przepisu
Shakshuka w swojej tradycyjnej formie to doskonała propozycja na śniadanie. A jeśli zrobisz szakshukę z jajkami w koszulkach, otrzymasz modny, wykwintny posiłek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 297,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Używany: 13,88 g/23,08 g/7,11GotowaniePrażenieNa patelniKuchnia żydowskaŚniadanieKolacjaDrugie danieDanie główneShakshukaSmażone jajkaJajko sadzoneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE6 jaj1 duża żółta papryka1 duża cebula2–4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, świeżo zmielony czarny pieprzTabasco, opcjonalnie i pyszny chleb do podaniamasło Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz cebulę, czosnek i paprykę, pokrój w średnie kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Wlać sos, sól i pieprz, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj jajka w koszulce i gotuj je przez 4 minuty.
Krok 3
Otwórz pokrywkę patelni z sosem, do sosu włóż jajka sadzone, odetnij nożyczkami błonę i pozwól, aby jajko wypłynęło. Pozostaw na ogniu przez kolejne 30 sekund, następnie podawaj bezpośrednio na patelni z Tabasco i pieczywem.
PRZY OKAZJI
Jak gotować jajka sadzone.