Szybka kapusta kiszona „Prowansalska”
Konstanca 10 września 2018 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Kapusta okazuje się soczysta i chrupiąca.
Złożoność: łatwo Kalorie: 147,16 kcal/porcję Porcje: 25 Gotowanie: 5 godzin Dodać. czas: 40 minut Używany: 2,96 g/8,54 g/14,87Solenie, fermentacjaMarynowanieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaImpreza, bufetUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 25 PORCJIkapusta biała 3 kgmarchewka 0,5 kgsłodka czerwona papryka 0,5 kgcebula 0,5 kgsól 2 łyżki.cukier 0,5 szklankirafinowany olej roślinny 250 mlocet 6% 250 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę obieramy z zwiędłych liści, odcinamy zgrubienia, myjemy. Kapustę pokroić w cienkie paski.
Krok 2
Umyj marchewki, osusz je i obierz. Zetrzyj w paski.
Krok 3
Cebulę obrać, umyć i osuszyć. Pokrój w półpierścienie. Włóż do durszlaka i zalej wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4
Z papryki usuń nasiona i błony, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na małe kawałki.
Krok 5
Do kapusty dodać sól i cukier, rozgnieść rękami, aż puści sok. Do kapusty dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Do kapusty z warzywami wlać ocet i olej roślinny i ponownie wymieszać. Odstawić kapustę w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin. Następnie przechowywać w lodówce.
Krok 6
Gotową kapustę włóż do salaterki. Podawać do dań mięsnych i rybnych, ziemniaków gotowanych lub smażonych.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przed gotowaniem zważ kapustę i oblicz ilość pozostałych składników. Jeśli otrzymasz liczby ułamkowe, wygodniej jest obliczyć ilość soli i cukru w gramach.
PRZYDATNE RADY
Dla urozmaicenia można dodać do kapusty odrobinę czosnku.