Natychmiastowa kiszona kapusta
Do przepisu
Przepis na kiszoną kapustę błyskawiczną pomoże, jeśli absolutnie nie chcesz czekać kilku dni (jak to ma miejsce w wersji klasycznej). Cóż, trzeba się zgodzić: zdarza się, że organizm dosłownie domaga się określonego smaku! Jeśli więc kupowanie kiszonej kapusty w sklepie nie wydaje się dobrym pomysłem, weź sprawy w swoje ręce. Proces gotowania jest bardzo prosty i szybki! Kapustę pokroić, wymieszać z startą marchewką, zalać solanką (niektórzy nazwaliby to marynatą, bo zawiera ocet) i odstawić dokładnie na jeden dzień. Po tym czasie otrzymasz doskonałą przekąskę o wyśmienitej kwasowości i przyjemnej, chrupiącej konsystencji.
Złożoność: łatwo Kalorie: 34,71 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,81 g/0,13 g/6,71KonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEsól – 2 łyżki. l. z górą cukru – 1 łyżka. l. z kopytkiem Kminek i/lub koper włoski – 1 łyżeczka woda pitna – 1 ocet jabłkowy lub biały winny – 120 ml duża główka kapusty o masie 1,8–2 kg – 1 szt. marchewka – 500 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj solankę (marynatę) do kapusty. W rondelku umieść sól, cukier i nasiona kminku (koperu włoskiego). Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać ocet i ostudzić.
Krok 2
Usuń górne liście z główki kapusty. Przekrój na pół, usuń łodygę. Posiekaj kapustę cienko. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3
Do dużej miski włóż kapustę i marchewkę. Dokładnie wymieszaj, lekko rozgniatając pokrojone warzywa, aby puściły sok. Szczelnie zapakuj do czystych słoików.
Krok 4
Zalać marynatą kapustę i marchewkę. Nakłuj do dołu długimi wykałaczkami. Solanka powinna przykryć kapustę (w razie potrzeby ją ubić). Zamknij słoiki pokrywkami i włóż je do lodówki na jeden dzień.
PRZYDATNE RADY
Do tej kapusty wraz z marchewką można dodać słodką paprykę (mały strąk), pokrojoną w paski, a także kilka posiekanych ząbków czosnku. Ten przepis oczywiście odsuwa przystawkę od klasyki, ale wynik na pewno spodoba się każdemu.
PRZY OKAZJI
Kapusta kiszona błyskawiczna dobrze przechowuje się w lodówce przez kilka tygodni: ocet działa konserwująco i zapobiega jej zepsuciu.