Szybka i smakowita kiszona kapusta – przepis na natychmiastowy sukces!

Natychmiastowa kiszona kapusta

Natychmiastowa kiszona kapustaNatychmiastowa kiszona kapusta Do przepisu

Przepis na kiszoną kapustę błyskawiczną pomoże, jeśli absolutnie nie chcesz czekać kilku dni (jak to ma miejsce w wersji klasycznej). Cóż, trzeba się zgodzić: zdarza się, że organizm dosłownie domaga się określonego smaku! Jeśli więc kupowanie kiszonej kapusty w sklepie nie wydaje się dobrym pomysłem, weź sprawy w swoje ręce. Proces gotowania jest bardzo prosty i szybki! Kapustę pokroić, wymieszać z startą marchewką, zalać solanką (niektórzy nazwaliby to marynatą, bo zawiera ocet) i odstawić dokładnie na jeden dzień. Po tym czasie otrzymasz doskonałą przekąskę o wyśmienitej kwasowości i przyjemnej, chrupiącej konsystencji.

Złożoność: łatwo Kalorie: 34,71 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,81 g/0,13 g/6,71KonserwowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEsól – 2 łyżki. l. z górą cukru – 1 łyżka. l. z kopytkiem Kminek i/lub koper włoski – 1 łyżeczka woda pitna – 1 ocet jabłkowy lub biały winny – 120 ml duża główka kapusty o masie 1,8–2 kg – 1 szt. marchewka – 500 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj solankę (marynatę) do kapusty. W rondelku umieść sól, cukier i nasiona kminku (koperu włoskiego). Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać ocet i ostudzić.

Krok 2

Usuń górne liście z główki kapusty. Przekrój na pół, usuń łodygę. Posiekaj kapustę cienko. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.

Krok 3

Do dużej miski włóż kapustę i marchewkę. Dokładnie wymieszaj, lekko rozgniatając pokrojone warzywa, aby puściły sok. Szczelnie zapakuj do czystych słoików.

Krok 4

Zalać marynatą kapustę i marchewkę. Nakłuj do dołu długimi wykałaczkami. Solanka powinna przykryć kapustę (w razie potrzeby ją ubić). Zamknij słoiki pokrywkami i włóż je do lodówki na jeden dzień.

PRZYDATNE RADY

Do tej kapusty wraz z marchewką można dodać słodką paprykę (mały strąk), pokrojoną w paski, a także kilka posiekanych ząbków czosnku. Ten przepis oczywiście odsuwa przystawkę od klasyki, ale wynik na pewno spodoba się każdemu.

PRZY OKAZJI

Kapusta kiszona błyskawiczna dobrze przechowuje się w lodówce przez kilka tygodni: ocet działa konserwująco i zapobiega jej zepsuciu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja