Sztuczka, dzięki której zrobisz puree ziemniaczane bez wysiłku. Nie potrzebujesz do tego kuchenki!
Olga Zacharowa 6 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Debata na temat tego, jak zrobić idealne puree ziemniaczane, toczy się już od dawna. To danie tylko pozornie wydaje się proste, ale efekt jest inny dla każdego w zależności od przepisu, ziemniaków, przypraw, temperatury i umiejętności. Dowiedzieliśmy się, jak jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie przygotowuje puree ziemniaczane i podzielimy się z Wami tą wiedzą. Spoiler: wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się w kuchni wielu Rosjan.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kto jest autorem triku?
- Jaka jest sztuczka?
- Jak zrobić puree ziemniaczane jak Chang?
- Nasz wniosek po przetestowaniu sztuczki szefa kuchni Davida Changa
Kto jest autorem triku?
Szef kuchni David Chang jest dobrze znany miłośnikom amerykańskich programów kulinarnych. Syn koreańskich imigrantów (matka Changa urodziła się w Korei Południowej, a ojciec w Korei Północnej), odegrał ważną rolę w popularyzacji współczesnej kuchni azjatyckiej i robił to w sposób nieformalny, czasem ostry, nieco swobodny, ale zawsze przekonujący. Chang początkowo nie miał zamiaru zostać szefem kuchni, aż pewnego dnia uległ urokowi jedzenia przygotowywanego w londyńskiej restauracji.
Wielokrotnie nagradzany Chang z pasją promuje żywność przygotowywaną z wysokiej jakości lokalnych składników. Oprócz napisania czterech książek szef kuchni założył odnoszący sukcesy kultowy magazyn Lucky Peach, stworzył kilka programów dla Netflix – Umysł szefa kuchni, Śniadanie, lunch i kolacja oraz Ugly Deliciousa także prowadzi własny podcast.
Co ciekawe, w listopadzie 2020 roku w pokazie wziął udział David Chang „Kto chce zostać milionerem?”. Został pierwszą gwiazdą, która wygrała amerykańską wersję quizu. Swoją wygraną w wysokości 1 miliona dolarów przekazał na cele charytatywne. Pieniądze przeznaczono na pomoc pracownikom restauracji dotkniętym pandemią Covid-19.
Jesteśmy pewni, że temu człowiekowi można zaufać – żyje jedzeniem, zna się na tym i hojnie dzieli się swoją wiedzą z innymi.
Dawid Chang
Jaka jest sztuczka?
David podzielił się oryginalnym pomysłem na domowe puree ziemniaczane. Wiadomo, że jeden z najbardziej znanych sposobów przygotowania tego dania zaproponował legendarny szef kuchni Joël Robuchon z Francji. Jego technika zacierania polega na przepuszczeniu mieszanki ziemniaczanej przez sito i dodaniu większej ilości masła. Na 1 kg ziemniaków Joelle zużywa 260 g masła i 200 ml pełnotłustego mleka. Aby zapoznać się z przepisem, zobacz Tutaj.
Ale Chang, wieloletni miłośnik kuchenki mikrofalowej, pokazuje inny sposób na przygotowanie puree ziemniaczanego, który zajmuje kilka minut przy minimalnym wysiłku.
Chang ugotował miskę puree ziemniaczanego w kuchence mikrofalowej, używając tylko jednej ręki, drugą filmując proces gotowania.
Jak zrobić puree ziemniaczane jak Chang?
1. Umyj ziemniaki i obierz je, jeśli to konieczne. Można pokroić na średnie kawałki.
2. Przełożyć do pojemnika odpowiedniego do gotowania w kuchence mikrofalowej i przykryć pojemnik pokrywką.
Młode ziemniaki w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej. Nie trzeba go czyścić!
3. Wstawić do mikrofalówki na 8-12 minut, w zależności od wielkości kawałków ziemniaków.
4. Ostrożnie, bez poparzenia, wyjmij naczynia z ziemniakami. Ziemniaki pokroić na średnie kawałki za pomocą łyżki.
Ziemniaki z kuchenki mikrofalowej, które zostały już pokrojone na kawałki. Piękno nie jest tu potrzebne
5. Dodać masło, wlać trochę śmietanki o temperaturze pokojowej, doprawić solą.
Ziemniaki z masłem, śmietaną i przyprawami
6. Ziemniaki rozgnieść metalowym tłuczkiem. W razie potrzeby dodać trochę więcej śmietanki i ponownie rozdrobnić, uzyskując pożądaną konsystencję. Wszystko!
Prawie gotowe tłuczone ziemniaki, gotowane w kuchence mikrofalowej w 15 minut.
Nasz wniosek po przetestowaniu sztuczki szefa kuchni Davida Changa
Należy pamiętać, że puree ziemniaczane ugotowane w kuchence mikrofalowej nie będą idealnie gładkie. Będzie trochę szorstki – takie puree nazywane jest również „wiejskim” lub „wiejskim”. Jednocześnie puree z kuchenki mikrofalowej nie będzie wodniste ani lepkie. Świetnie nadaje się do zapiekanek, puree ziemniaczanego, zrazu i placków ziemniaczanych, ale także jako samodzielne danie. To puree świetnie nadaje się do „doprawiania” sezonowymi warzywami, od zielonej cebuli, dzikiego czosnku, pędów czosnku po szpinak, mango i inne młode szczyty.
Dzięki temu trikowi ilość używanych przyborów jest zminimalizowana, potrzeba mniej czasu i mniej wysiłku wymaga przygotowanie puree. Dziękuję Davidowi za tak dobrą i praktyczną wskazówkę. Parafrazując Harry’ego Pottera: „Sztuczka się powiodła!”
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #realistyczne #tłuczone ziemniaki #wskazówki od profesjonalistówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca23 maja 2021 r
Bardzo ciekawy sposób. Ale ja bym obrała ziemniaki, bo skórka młodych ziemniaków, choć cienka, jest bardzo twarda.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych