Szproty w sałatkach i przystawkach na świąteczny stół

Szproty w sałatkach i przystawkach na świąteczny stół

Szproty w sałatkach i przystawkach na świąteczny stół

Ksenia Woroncowa 22 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

To, co ugotować i podać na świąteczny stół, to gorący temat ostatnich tygodni grudnia. Podejrzewamy, że ułożyłeś już menu główne, ale zastanawiasz się jeszcze nad przystawkami. Bohaterem tego materiału są szproty, z których można zrobić nie tylko kanapki i kanapki, ale także całe ciasta przekąskowe. Więcej szczegółów w naszym wyborze.

Szproty w sałatkach i przystawkach na świąteczny stół

Treść materiału:

  • Ciasto przekąskowe „Mimosa Napoleonovna”
  • Zakąska ze szprotami na świątecznym stole
  • Jajka faszerowane kawiorem i szprotkami
  • Quiche ze szprotkami i pomidorkami koktajlowymi
  • Sałatka mimozy ze szprotami
  • Kanapki ze szprotami i ogórkiem
  • Sałatka z topionym serem i szprotkami
  • Szproty pod futrem
  • Bruschetta ze szprotkami, cytryną i kaparami

Lekkie przekąski ze szprota nie są rzadkością na świątecznym stole. Dania z tymi małymi rybkami, złociste z masłem, są zawsze sycące i dość niedrogie. Jednym słowem przepisy na przystawki ze szprotami zawsze pomagają mądrej gospodyni domowej.

Wielkim błędem jest przekonanie, że szproty należy kupować w puszce. Tak, ma to swój urok, ale szklane pojemniki są nadal bardziej niezawodne. Widoczna jest w nim każda ryba, dzięki czemu można ocenić jakość produktu. Preferuj sprawdzone firmy, które nigdy Cię nie zawiodły. Jednak Nowy Rok nie jest najlepszym czasem na eksperymenty z jakością.

Nawiasem mówiąc, niezależna organizacja Roskachestvo przeprowadziła niedawno badanie szprotów i stwierdziła, że ​​najlepszy produkt jest obecnie dostarczany z obwodu kaliningradzkiego. Wiele przydatnych wskazówek dotyczących wyboru szprota znajdziesz tutaj.

Kupiłeś więc doskonałe szproty i teraz zastanawiasz się, jak podać je na świątecznym stole. Odpowiedź kryje się w naszym wyborze przepisów noworocznych. Są sałatki, ciasta przekąskowe, kanapki i luksusowy quiche. Krótko mówiąc, przekąski na każdy gust. Wybierać!

Ciasto przekąskowe „Mimosa Napoleonovna”

Sałatka mimoza jest zawsze przygotowywana z konserw rybnych – różowego łososia, saury, tuńczyka. Sugerujemy wypróbowanie opcji ze szprotami. Tłusta, pożywna, delikatna ryba również dobrze komponuje się z resztą składników.

Ciasto przekąskowe „Mimosa Napoleonovna”
Ciasto przekąskowe „Mimosa Napoleonovna”

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 500 g ciasta francuskiego bez drożdży
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 puszki szprota
  • 4 jaja kurze
  • 100 g twardego sera
  • 400 g sera twarogowego
  • 200 g majonezu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • zielenie do dekoracji
  1. Ciasto rozmrozić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut w trybie konwekcji lub 30 minut w trybie normalnym. Fajny. Podziel na 6 warstw.
  2. Obierz marchewki i cebulę. Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Smażyć i gotować na średnim ogniu, aż będzie gotowe, dodać sól.
  3. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
  4. Odcedź olej ze szprota i rozgnieć go w misce.
  5. Twaróg z majonezem zmiksuj na gładką masę za pomocą trzepaczki lub miksera.
  6. Rozłóż folię na talerzu w kilku warstwach tak, aby brzegi wystawały na około 30 cm. Na środek folii połóż pół łyżki śmietany, ułóż pierwszą warstwę ciasta, posmaruj ją kremem i ułóż nadzienie marchewkowo-cebulowe. Wyrównaj to. Przed ułożeniem należy posmarować każde ciasto kremem. Następnie układamy warstwy w następujący sposób: 0,5 części szprota, jajka, 0,5 części szprota, sera.
  7. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  8. Rozpakuj, ułóż na talerzu i posmaruj pozostałą śmietaną. W razie potrzeby udekoruj ziołami.

Przy okazji: nikt nie zabrania Ci wykorzystania w przepisie innych ryb. Serek śmietankowy nadal sprawi, że sałatka będzie wyglądać inaczej.

Uwaga dla właściciela: Sałatki majonezowe z rybami nie przechowują się dobrze. Staraj się nie gotować zbyt dużej porcji.

Zakąska ze szprotami na świątecznym stole

Urocze tartaletki przygotowujemy własnoręcznie – z zaledwie trzech składników: sera, marchewki i jajka. Bardzo szybkie, bardzo smaczne i świetnie prezentujące się na kolorowym, sylwestrowym stole.

Zakąska ze szprotami na świątecznym stole
Zakąska ze szprotami na świątecznym stole

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • 300 g marchewki
  • 200 g sera
  • 7 jaj
  • 100 g szprota
  • 4 łyżki l. majonez
  • 2 łyżeczki zieleń
  • sól i pieprz do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj drobno starty ser i jajko. Wymieszaj wszystko. Ciasto przełóż do foremek na muffiny i uformuj babeczki. Wstawić do piekarnika na 15–20 minut.
  2. Szproty włóż do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Zagotuj i obierz jajka. Włóż do miski blendera i miksuj, aż uzyskasz puree. Wymieszaj puree jajeczne z majonezem, solą i pieprzem.
  4. Wyjmij koszyczki z piekarnika, poczekaj, aż całkowicie ostygną, a następnie wyjmij je z foremek. Każdy koszyk napełnij najpierw szprotkami, a na wierzch czapką jajek z majonezem. Udekoruj zieleniną.

Przy okazji: czapeczkę z jajkami i majonezem można umieścić za pomocą strzykawki do ciasta. Okaże się schludniej i piękniej.

Uwaga dla właściciela: Koszyczki marchewkowe można wypełnić innymi nadzieniami. Na przykład serek śmietankowy i zioła.

Jajka faszerowane kawiorem i szprotkami

Jajka faszerowane to popularna historia na świątecznym stole, ale założymy się, że nie robiliście ich jeszcze ze szprotkami. Ale na próżno! Jedną z zalet dania jest to, że wykorzystuje wszystkie składniki. I nie musisz nawet oszczędzać żółtek.

Jajka faszerowane kawiorem i szprotkami
Jajka faszerowane kawiorem i szprotkami

Aby przygotować przekąskę, potrzebujesz:

  • 4 jaja kurze
  • 8 szt. szprot
  • 4 łyżeczki czerwony kawior
  • 0,25 łyżeczki mielona papryka
  • 1 łyżeczka musztarda zbożowa
  • 3 łyżki l. majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • zieleń do dekoracji
  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Każdą przekrój na pół i odłóż na bok białka.
  2. Żółtka włóż do miski, dodaj musztardę, majonez, sól, pieprz, paprykę. Dokładnie rozgnieć widelcem. Masę jajeczną umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką.
  3. Połóż rybę na masie jajecznej, dodaj niewielką ilość czerwonego kawioru i udekoruj ziołami. Ostudzić, a następnie podawać.

Przy okazji: odpowiednie są również inne rodzaje kawioru, wybierz swój ulubiony.

Uwaga dla właściciela: kupuj jajka kategorii C0 – są duże, więc porcja będzie większa.

Quiche ze szprotkami i pomidorkami koktajlowymi

Quiche to francuskie ciasto warstwowe, które dobrze zakorzeniło się w kuchni rosyjskiej. I zostałem całkowicie zrusyfikowany – oto obfita opcja ze szprotami. To one nadają główny smak, a kwaskowatość pomidorków koktajlowych delikatnie go podkreśla.

Quiche ze szprotkami i pomidorkami koktajlowymi
Quiche ze szprotkami i pomidorkami koktajlowymi

Do przygotowania quiche potrzebujesz:

  • 200 g szprotów konserwowych w oleju
  • 2 jajka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 300 ml śmietanki 22% tłuszczu
  • 150 g ziemniaków
  • 50 g startego parmezanu
  • pół pęczka zielonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Do testu:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sól
  1. Zimne masło pokroić w kostkę. Połącz mąkę i sól w robocie kuchennym, dodaj masło i pulsuj, aż mieszanina będzie przypominać okruszki. Dodaj jajko i ubijaj, aż masa będzie gładka. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na cienką warstwę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż dno pergaminem. Ostrożnie włóż ciasto do formy, odcinając wystające krawędzie. Za pomocą widelca rób częste nakłucia w cieście.
  3. Przykryj patelnię arkuszem pergaminu i wypełnij suchą fasolą. Piec przez 10 minut. Usuń fasolę i papier i piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut.
  4. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do połowy ugotowanego. Odcedź wodę, pozwól ziemniakom ostygnąć i pokrój je w plasterki. Umyj pomidory i przekrój je na pół. Umyj i posiekaj zieloną cebulę.
  5. W dużej misce ubij śmietanę, jajka i parmezan. Doprawiamy czarnym pieprzem i posypujemy cebulą.
  6. Na cieście ułożyć ziemniaki i pomidory. Wlać kremową mieszankę. Na wierzchu połóż szproty. Piec 35 minut, aż nadzienie zgęstnieje i będzie złociste. Podawać.

Przy okazji: Nie każdy potrafi od razu upiec ciasto kruche, dlatego warto przynajmniej raz wcześniej poćwiczyć, aby szybko i łatwo upiec je na święta.

Uwaga dla właściciela: szproty można zastąpić innymi rybami w puszkach.

Sałatka mimozy ze szprotami

Jeśli skrzyżujesz dwa hity świątecznych biesiad z epoki rozwiniętego socjalizmu – szproty i sałatkę Mimozy, otrzymasz największy hit wszechczasów. Koniecznie podawaj w pięknych, ale małych szklankach – żeby nie zabić apetytu już przy pierwszej sałatce.

Sałatka z mimozy
Sałatka z mimozy

ze szprotami

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 200 g szprota
  • 4 jajka
  • 300 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 250 g majonezu
  • 100 g pietruszki, koperku lub zielonej cebuli
  • 1 łyżeczka biały ocet winny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  1. Marchew, ziemniaki i jajka ugotuj do miękkości, ostudź i obierz. Marchewkę i ziemniaki zetrzeć osobno na grubej tarce.
  2. Odłożyć kilka gałązek ziół, resztę drobno posiekać.
  3. Drobno posiekaj cebulę i zalej ją wrzącą wodą. Doprawiamy cukrem, solą, czarnym pieprzem i octem.
  4. Jajka ugotuj na twardo i rozdziel na białko i żółtko. Białka drobno posiekać i wymieszać z ziołami. Żółtka zetrzyj na drobnej tarce.
  5. Wyjmij szproty z oleju, osusz je serwetką i rozgnieć widelcem.
  6. Szproty i cebulę włóż do przezroczystej salaterki i posmaruj majonezem. Kontynuuj układanie warstw majonezem, posiekanymi białkami jaj, następnie startą marchewką i ziemniakami. Wierzchnią warstwę smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy posiekanymi ziołami. Na środek, odsuwając się 2-3 cm od krawędzi, wlać starte gotowane żółtka. Sałatka jest gotowa!

Przy okazji: W razie potrzeby możesz udekorować sałatkę gałązkami koperku i ułożyć okruszki jaj tak, aby uzyskać kwiaty.

Uwaga dla właściciela: Prawdopodobnie zostanie Ci jeszcze trochę szprotów – możesz je odłożyć na orzeźwiające kanapki rano.

Kanapki ze szprotami i ogórkiem

15 minut na przygotowanie kanapek i kolejne 15 na pieczenie – i gotowe, średnio fotogeniczne i satysfakcjonujące danie gotowe! Udany przepis dla tych, którzy chcą bez zbędnych kłopotów przygotować stół noworoczny.

Kanapki ze szprotami i ogórkiem
Kanapki ze szprotami i ogórkiem

Do zrobienia kanapek potrzebujesz:

  • 1 puszka szprota
  • 250–300 g chleba
  • 80 g sera
  • 1–2 pikle
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • 3 gałązki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cytryna do podania
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem roślinnym. Otwórz słoik szprotów i spuść olej: nie będzie potrzebny. Osusz rybę na ręcznikach papierowych.
  2. Przepuścić przez prasę lub drobno posiekać ząbek czosnku. Usuń łodygę i posiekaj liście pietruszki. Majonez połączyć z czosnkiem i natką pietruszki, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
  3. Chleb kroimy na plastry o grubości 1 cm. W razie potrzeby odkrawamy skórkę – można je pokroić w drobną kostkę, wysuszyć w piekarniku i wykorzystać później jako dodatek do sałatek lub zup. Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
  4. Jeśli chcesz, aby Twoje kanapki miały wyrazisty smak, użyj twardego sera, takiego jak parmezan. Trzeba go zetrzeć na drobnej tarce. Do kanapek o łagodniejszym smaku idealna jest mozzarella, można ją po prostu pokroić w koła.
  5. Posmaruj chleb sosem majonezowym i ułóż na blasze do pieczenia. Na sosie ułóż 2-3 kubki z ogórkami, połóż na nich 2-3 ryby. Posyp kanapki startym serem lub mozzarellą.
  6. Blaszkę z kanapkami włóż na środek nagrzanego piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Ser powinien się całkowicie roztopić, a chleb lekko zarumienić….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja