Sznycel z siekanego kurczaka

Sznycel z siekanego kurczaka

gastronomia 23 listopada 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdziałSznycel z siekanego kurczaka Do przepisu

Przepis na sznycel z siekanym kurczakiem z pewnością przyda się dociekliwej gospodyni domowej, która uwielbia kulinarne eksperymenty i co jakiś czas rozpieszcza swoich bliskich „pysznymi nowościami”. To jest dokładnie ta opcja, którą masz przed sobą! Weź filet z piersi i posiekaj go, koniecznie nożem, aby mielony kurczak był soczysty. W tym przypadku maszynka do mięsa nie sprawdzi się: zamieni mięso drobiowe w jednorodną masę, a my potrzebujemy bardziej wyrazistej tekstury. Do posiekanego fileta z kurczaka dodać cebulę, czosnek, jajka, natkę pietruszki i mąkę, wymieszać, a następnie z powstałego mięsa mielonego uformować sznycle i smażyć w zwykły sposób. Okazuje się, że jest bardzo soczysty, delikatny i niesamowicie smaczny!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 497,32 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 64,01 g/23,39 g/17,78Danie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEfilet z kurczaka – 500–600 gcebula – 50 gczosnek – 2 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkiser twardy – 120 gjaja C1 – 2 szt.mąka – 2 łyżki. l.olej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki na mielony sznycel. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy każdy na 2 warstwy. Kroimy je w cienkie paski, a następnie w bardzo małą kostkę.

Krok 2

Przygotowany filet z kurczaka układamy na dużej desce i siekamy dużym, szerokim nożem tak, aby powstało mięso mielone. Przełożyć do dużej miski.

Krok 3

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz ząbki czosnku i przepuść je przez prasę. Natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń wszystkie twarde łodygi. Posiekaj pozostałe warzywa.

Krok 4

Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodajemy do miski z mielonym kurczakiem wraz z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Wbij jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Do mielonego kurczaka dodać mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i ogniu.

Krok 6

Wlać olej na patelnię. Podgrzej to. Za pomocą łyżki nakładać porcjami na patelnię mielonego kurczaka z serem i ziołami. Smażyć sznycle z jednej strony na złoty kolor.

Krok 7

Obróć sznycle za pomocą szpatułki. Smaż drugą stronę na średnim ogniu. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż będzie całkowicie ugotowana. Podawaj natychmiast.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do mielonego kurczaka na sznycel można dodać dowolne suszone zioła, a także mieloną paprykę lub np. gałkę muszkatołową. Wypróbuj różne opcje i wybierz swoją.

PRZY OKAZJI

Sznycel z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem. Idealne będą ulubione przez wszystkich puree ziemniaczane, a także gotowany ryż, kuskus czy kasza bulgur. Zwolennicy zdrowszych opcji mogą połączyć ten sznycel ze świeżymi warzywami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja