Do przepisu
Jeśli nawet robisz desery z wasabi, to zdecydowanie musisz ugotować mięso z tą pikantną przyprawą. Nawiasem mówiąc, wieprzowina dobrze komponuje się z japońską „musztardą” – dokładnie tak samo, jak ze zwykłą musztardą.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaPrażenieMarynowanieNa patelniKuchnia austriackaKuchnia mieszanaKolacjaKolacjaDrugie danieProdukt z ciastaDanie główneKrakersySznycelSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 steki z karkówki o grubości 2 cm i wadze 200 g każdy1 tubka wasabi (40 g)bułka tarta pankoolej roślinnysól do smakuDo przyprawienia:100 ml sosu sojowego1 łyżeczka płynny miódsok i skórka z 1 limonkipół czerwonej papryczki chilipół zielonego chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso ubić krawędzią dłoni (nie młotkiem!) na grubość 1 cm, posolić i posmarować wasabi z obu stron. Przykryj folią i marynuj przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej do 8 godzin w lodówce.
Krok 2
Aby przyprawić, pokrój chili w cienkie plasterki (obrane lub nie, opcjonalnie). Sok z limonki wymieszaj z miodem i resztą wasabi, dodaj sos sojowy, skórkę z limonki i chili. Pozostawić do zaparzenia na co najmniej 1 godzinę.
Krok 3
Rozgrzej 2 duże patelnie z 1 cm warstwą oleju. Obsmaż wieprzowinę w panko ze wszystkich stron, wciskając ją w mięso. Strząśnij nadmiar okruszków.
Krok 4
Mięso smażymy na oleju na średnim ogniu, obracając trzy razy po około 2 minuty każdy. z każdej strony. Podawać bardzo gorące, z pikantnymi przyprawami.