Do przepisu
Wiener Schnitzel cielęcy to znak rozpoznawczy kuchni austriackiej. Lokalni szefowie kuchni przygotowują go ściśle według klasycznej receptury i nie pozwalają na odstępstwa nawet podczas serwowania (obowiązkowa jest zielona sałata i plasterki cytryny). Jakie mięso nadaje się do sznycla wiedeńskiego? Tylko cielęcina! Sznycle oczywiście czasami robi się z wieprzowiny, ale to wcale nie jest wersja wiedeńska. Przepis na gotowanie jest dość prosty: posiekaj cielęcinę, ubij ją, panieruj w mące, jajkach i bułce tartej, a następnie smaż, aż będzie gotowa. Staraj się tylko nie rozgotować sznycli: powinny mieć piękny złotobrązowy kolor.
Złożoność: łatwo Kalorie: 842,80 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 55,26 g/46,14 g/52,69MikrofalowyPieczenieKuchnia austriackaKolacjaKolacjaDrugie danieKotletyDanie główneSznycelWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEpulpa cielęca w jednym kawałku – 400 gmąka – 3-4 łyżki. l.duże jajka – 2 szt.bułka tarta – 6 łyżek. l.ghee – 70–90 gsałata i cytryna do podania – do smakusól, świeżo zmielony pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Miąższ cielęcy umyj, osusz i przekrój na pół. Przetnij każdy kawałek na pół, nie sięgając krawędzi 1 cm, i otwórz go jak książkę.
Krok 2
Przygotowany sznycel układamy na desce wyłożonej folią spożywczą. Przykryj również folią spożywczą. Ubijaj ostrożnie, aż kawałek osiągnie grubość 7–8 mm.
Krok 3
Przygotuj dwa płytkie naczynia. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą. Jajka wbij na głęboki talerz i lekko ubij widelcem lub trzepaczką.
Krok 4
Przygotowane sznycle doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Zanurz w mące, strząśnij jej nadmiar. Zanurz jedną w jajku, uważając, aby nie było łysin, a na koniec dokładnie obtocz w bułce tartej. Na sznycelu powinna powstać jednolita warstwa. W ten sam sposób przygotuj drugi sznycel.
Krok 5
Na dwóch szerokich i dużych patelniach rozpuść masło na dużym ogniu. Ułożyć w nich sznycle i smażyć z obu stron na złoty kolor (około 4 minut).
Krok 6
Sałatkę umyć, osuszyć i rozłożyć na porcje. Na wierzchu ułóż gorące sznycle. Do każdego talerza dodaj ćwiartki cytryny. Podawaj sznycle natychmiast.
PRZYDATNE RADY
Im lepsza cielęcina, tym bardziej soczysty i delikatny sznycel! Wybierając mięso, preferuj kawałki o jasnoróżowym kolorze i świeżym, przyjemnym zapachu.
PRZY OKAZJI
Oprócz sałaty i cytryny, sznycel cielęcy po wiedeńsku jest obecnie często podawany z frytkami. Jest to oczywiście zjawisko niekonwencjonalne, ale okazuje się smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące.