Szkolna bułka

Szkolna bułka

gastronomia 29 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Bułka Shkolnaya to nie tylko ciasto: dla wielu to zdanie przywołuje wspomnienia z odległego dzieciństwa. Przepis na ten niezbyt skomplikowany „przysmak” został wymyślony w ZSRR specjalnie dla placówek edukacyjnych dla dzieci. I to dziwna rzecz: w tych bułkach nie było nic oryginalnego, ale mimo to, gdy po szkole rozchodził się aromat świeżych wypieków, radzieccy chłopcy i dziewczęta odliczali minuty do dzwonka z zajęć, a potem pospieszyli do jadalni pokój, żeby to kupić za zwykłe grosze”. A jeśli dopada Cię teraz nostalgia, wiedz, że mamy na to przepis. Postępuj zgodnie z nim uważnie, przygotuj bułki i zanurz się w przyjemnych wspomnieniach!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 304,29 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 4 godziny Używany: 8,70 g/4,94 g/56,79BułeczkiPiekarniaPrzekąskaHerbataWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIwoda pitna – 300 mlcukier – 25 g + trochę więcej do posypaniadrożdże suche – 7 gmąka – 600 g + trochę więcej do rozwałkowania ciastasól – 9 gmasło – 25 gżółtka do smarowania bułek – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na bułki. Podgrzej wodę do temperatury 35°C. Wlać do dużej miski. Dodać cukier i suche drożdże, dokładnie wymieszać.

Krok 2

Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj połowę do mieszanki drożdżowej. Dokładnie zagnieć i przykryj czystą ściereczką. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Krok 3

Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałą mąkę, sól i roztopione masło. Ciasto na bułki zagniatamy ręcznie lub za pomocą specjalnych haków do wyrabiania ciasta. Powinno stać się bardzo delikatne i praktycznie nie kleić się do dłoni.

Krok 4

Uformuj ciasto w kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 8 równych części.

Krok 5

Z każdej części uformuj kulę (przyszłe bułeczki). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Bułeczki posmaruj pędzelkiem lekko ubitymi żółtkami. Posypać cukrem. Piec około 10–15 minut. Niech bułeczki lekko ostygną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby Bułeczki Szkolne były naprawdę puszyste i przewiewne, w żadnym wypadku nie należy skracać czasu wyrastania podanego w przepisie. Ale nie należy też rozgotować ciasta, w przeciwnym razie produkty nabiorą nieprzyjemnego „drożdżowego” smaku.

PRZY OKAZJI

Do ciasta na bułkę można dodać suszone owoce (rodzynki, suszoną żurawinę, drobno posiekane suszone morele), a także posiekane orzechy włoskie. Spróbuj: okaże się niesamowicie smaczny!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja