Szkoda i zalety malin. Jak wybrać i przechowywać prawidłowo
gastronomia 17 czerwca 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Maliny są symbolem słodkiego życia, choć mają też swoją ciemną stronę, o której niewiele osób wie. Rozmawiamy o zaletach i szkodach malin, a także o tym, jak wybierać, przechowywać i jeść tę aromatyczną jagodę.
Korzyści z malin
Maliny to pożądana jagoda na każdym stole. Odpowiedzialny za jego jasny kolor barwniki roślinne antocyjany – substancje biologicznie czynne zawarte w skórze i miąższu. Te bioflawonoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami, co oznacza, że spożywane jagody chronią nasze komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, przed starzeniem się i negatywnym wpływem środowiska.
Ma podobne działanie ochronne witamina Cw które maliny są bogate. Choć nie jest rekordzistą pod względem tego wskaźnika – 100 gram świeżych malin zawiera mniej niż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, podczas gdy np. czarna porzeczka czy owoc dzikiej róży w tej samej objętości zawierają trzy dzienne zapotrzebowanie Oprócz malin zawierać witaminy A, E i Kniektóre witaminy z grupy B, minerały: mangan, magnez, potas itp. Jedna trzecia malin składa się z błonnik pokarmowyco korzystnie wpływa na pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Wszyscy znają przeciwgorączkowe i przeciwzapalne właściwości malin – wynika to z ich obecności salicylany – sole kwasu salicylowego o takim działaniu. Co ciekawe, co kryje się w samych malinach salicylany zawarte znacznie mniej niż w liściach i łodygach rośliny. Dlatego w czasie choroby o wiele skuteczniejsze jest nie spożywanie dżemu malinowego, ale picie naparu z suszonych liści malin.
Kolejną ważną zaletą tych jagód jest to, że je mają niski indeks glikemicznydlatego maliny mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Ponadto jest niskokaloryczna – 100 gramów jagód zawiera około 50 kcal.
Maliny z miodem – potężny lek na przeziębienie
Szkoda malin
Ze względu na zawartość salicylanów, które rozrzedzają krew, oraz witaminy K, która bierze także udział w krzepnięciu krwi, maliny należy spożywać z dużą ostrożnością. osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Ograniczenia dotyczą także osób cierpiących na arytmię, zaburzenia ciśnienia krwi i inne choroby układu krążenia.
Wysoka zawartość kwasów organicznych sprawia, że maliny są niemile widzianym gościem na stole osób z zaostrzeniami choroby przewodu żołądkowo-jelitowegonieżyt żołądka i wrzody trawienne, a także zaburzenia metaboliczne, szczególnie u osób cierpiących na dnę moczanową.
Na choroby nerekzwłaszcza jeśli masz kamienie nerkowe, warto pamiętać o moczopędnych właściwościach malin. To nie jest warte ryzyka.
Maliny ze względu na swój bogaty skład silny alergendlatego można go podawać dzieciom w małych ilościach i unikać przy pierwszych oznakach alergii – pokrzywce, zaczerwienieniu skóry itp. Ludzie z nietolerancja kwasu acetylosalicylowego Należy także powstrzymać się od jedzenia malin.
Nie należy jeść malin, jeśli masz wysoką kwasowość żołądka.
Jak wybierać i przechowywać maliny?
Najlepiej jeść świeże maliny; szczególnie korzystne są dzikie jagody. Jeśli maliny rosną w Twoim ogrodzie, lepiej zbierać je w chłodnej części dnia, wcześnie rano, kiedy słońce nie zdążyło jeszcze ogrzać malin. Ciepłe maliny szybciej się psują – dotyczy to również zasad przechowywania: maliny uwielbiają zimno i należy je przechowywać w lodówce.
Jeśli kupujesz maliny na targu lub w sklepie, wybieraj opakowania z mniejszą liczbą warstw – mniej miękkie jagody zostaną zmiażdżone i szybko się psują. Oczywiście nie można kupić ani zjeść spleśniałych malin.
Czy muszę myć maliny? Ze względu na kruchość jagód trudno jest myć maliny, ale żyjące w nich owady mogą zrujnować apetyt. Dlatego możesz zalać jagody zimną wodą i pozostawić je na chwilę – w ten sposób wypłyną na powierzchnię robaki i robaki, a maliny pozostaną czyste. Następnie należy spuścić wodę, rozrzucić jagody w jednej warstwie na papierze lub zwykłych czystych ręcznikach i pozostawić do wyschnięcia.
Suszone maliny też są dobre, ale zawierają mniej składników odżywczych. Dlatego lepiej zamrozić maliny, aby były zdrowsze. Ale w dżemie malinowym nie ma witaminy C: ulega ona zniszczeniu podczas długotrwałej obróbki cieplnej w temperaturach powyżej 60 stopni.
Maliny można spożywać z jogurtem lub kwaśną śmietaną, a także dodawać do sałatek owocowych, lodów i letnich napojów, takich jak koktajle czy lemoniady.
Nasze ulubione przepisy na maliny
Malinowe kostki lodu i poranne smoothie
Malinowe kostki lodu i poranne smoothie
Do przygotowania smoothie potrzebujesz:
- 450 g malin
- 2 banany
- 600 ml naturalnego jogurtu pitnego lub mleka
- miód, opcjonalnie
- Zmiksuj maliny w blenderze. Przetrzyj przez sito. Przygotowaną mieszaninę włóż do tacek na kostki lodu i zamroź.
- Aby przygotować smoothie, włóż wymaganą liczbę kostek do miski blendera.
- Dodać obrane banany, miód (opcjonalnie), mleko lub jogurt. Ubijaj, aż będzie gładkie. Przelej do szklanek i podawaj.
Roladka lawaszowa z twarogiem i malinami
Olga Stikhareva, jedna z najbardziej lubianych autorek naszej witryny, przygotowuje bułkę lawaszową z nadzieniem twarogowym i sezonowymi jagodami.
Roladka lawaszowa z twarogiem i malinami
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 150 g kruchego twarogu
- 2 łyżki l. Sahara
- 1 cienki duży davash ormiański
- 1-2 łyżki. l. śmietana o zawartości tłuszczu od 15%
- 1 jajko
- 100 g malin
- Twarożek zmiel z cukrem i śmietaną.
- Dodać ubite na gładką masę białko i połowę żółtka. Zamieszać.
- Ostrożnie pokrój chleb pita ze wszystkich stron nożyczkami, aby utworzyć równą i prostokątną warstwę.
- Nałóż nadzienie twarogowe równą warstwą, zachowując odstępy 2 cm ze wszystkich stron. Ułóż jagody i zwiń bułkę.
- Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj pozostałą połową żółtka, ubitego na gładką masę z 1 łyżeczką. woda pitna.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Sorbet malinowy
Z mrożonych malin można zrobić sorbet malinowy – to zarówno deser, jak i świetny sposób na ochłodzenie się w upały.
Sorbet malinowy
Do przygotowania 8-10 porcji potrzebne będą:
- 600 g malin
- 200 ml wody do picia
- 250 g cukru
- nasiona z połowy laski wanilii
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- Posortuj maliny. Umieść jagody w robocie kuchennym, dodaj wodę i puree.
- Przetrzyj puree przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Dodać cukier, ziarenka wanilii i sok z cytryny. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Wlać mieszaninę do pojemnika na żywność i przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 godziny co 30 minut. Wyjmij pojemnik z lodówki i wymieszaj mieszaninę trzepaczką.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #malina #szkoda i korzyśćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
25 czerwca 2021 r
No ogólnie to jest pojebane….albo jedz albo nie jedz, teściowa przyniosła mi chomika jak szalona…pozdrowienia z Odessy
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych