Szefowie kuchni zdradzili sekret najlepszych marynat do kebaba z kurczaka
Marina Smagina 15 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Przy dobrej wiosennej pogodzie wycieczka na daczę nie obejdzie się bez grilla. Najtańszym i najszybszym w przygotowaniu jest kebab z kurczaka. Znani szefowie kuchni sugerują korzystanie ze swoich sprawdzonych receptur.
Niepodważalną prawdą jest to, że o sukcesie kebaba decyduje marynata. Gazeta.Ru poprosiła szefów kuchni o podzielenie się przepisami na marynowanie kurczaka
6 marynat do kebaba z kurczaka
1. Przyprawy pikantne są najważniejsze. Szef kuchni marki Nadieżda Lyubimowa uważa, że kurkuma, wędzona papryka i kminek dodadzą blasku smakowi mięsa z kurczaka. Pikantny odcień zależy od czosnku, rozmarynu i tymianku. Ważne jest, aby zdecydować, który smak będzie dominował, a nie mieszać wszystko.
Szef kuchni zaleca marynowanie podudzi i udek przez co najmniej trzy godziny, skrzydełek przez około godzinę, a piersi z kurczaka przez co najmniej sześć godzin, w przeciwnym razie kebab będzie nieco suchy.
2. Szef kuchni Jewgienij Wasilenko poleca mieszankę soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, suszonej kolendry, cebuli, sosu sojowego, majonezu i oleju roślinnego jako marynatę do szaszłyka z kurczaka. I kategorycznie jest przeciwny przyprawom.
3. Według szefa kuchni Jewgienija Michajłowa zamiast klasycznej marynaty do kurczaka można wymieszać jogurt z gotową pastą tom yam. Do drobiu dobrze komponują się przyprawy na bazie imbiru, trawy cytrynowej, kolendry i pasty czosnkowej.
4. Przepis na marynatę od szefa kuchni Aleksandra Anoshkina – tajski pikantny kebab z mlekiem kokosowym. Do jego przygotowania potrzebne będą: filet z kurczaka, mleko kokosowe, masło orzechowe, miód, papryczka chili, imbir, czosnek, pietruszka, sok z limonki, olej sezamowy, sos sojowy, żółtko.
5. Szef kuchni Siergiej Łazariew uważa, że kurczaka można marynować w dowolnych przyprawach. Za idealne uważa natomiast wędzoną paprykę, kolendrę, czosnek, świeży tymianek, rozmaryn, oliwę z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz, kolendrę i cytrynę. Radzi wykluczyć liście laurowe i ograniczyć rozmaryn i goździki.
6. Marynata szefa kuchni Vlada Piskunova składa się z soli, odrobiny cukru, soku z cytryny i wędzonej papryki. Do przygotowania kurczaka po kaukasku zaleca użycie soli swaneckiej i adżyki.
Warto zauważyć, że znani szefowie kuchni jednomyślnie odradzają kupowanie przypraw w torebkach z napisem „Do kurczaka”. Spróbuj samodzielnie przygotować marynatę, będzie znacznie smaczniejsza.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kebab #opinia eksperta #piknik #kebab z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych