Jak prawidłowo ugotować zieloną kaszę gryczaną – powiedział nam szef kuchni
Kasza gryczana zielona to produkt modny, jednak dla wielu wciąż nieznany. Poprosiliśmy szefa kuchni, aby powiedział nam, jak prawidłowo ją ugotować i czym różni się od kaszy gryczanej, do której jesteśmy przyzwyczajeni.
Dmitrij Golenin, szef kuchni restauracji Sage, od dawna zna i kocha zieloną kaszę gryczaną, uważa ten produkt za wspaniały i przygotowuje go nie tylko w swojej restauracji, ale także w domu. Szef kuchni opowiedział nam o produkcie.
Korzyści z zielonej gryki
Uważa się, że gryka zielona jest zdrowsza od gryki brązowej, gdyż produkt ten nie podlega obróbce cieplnej podczas produkcji. Wartość odżywcza takich zbóż jest wyższa niż zwykłych zbóż ze względu na delikatniejsze przetwarzanie. Zielona gryka zawiera więcej korzystnych składników odżywczych. Z zielonej kaszy gryczanej produkuje się mąkę wypiekową, która jest znacznie zdrowsza od zwykłej mąki pszennej. Nawet zwolennicy prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia kiełkują zieloną grykę.
Jak wybrać zieloną grykę
Kupując zieloną grykę, zwróć uwagę na jej wygląd. Ziarna zbóż muszą być nienaruszone, bez oznak uszkodzeń i śladów obecności szkodników. Kasza gryczana powinna mieć zielonkawy odcień. Wskazuje to na prawidłowe przechowywanie, w przeciwnym razie produkt straci zielony kolor.
Jak gotować zieloną kaszę gryczaną
Przed gotowaniem należy przygotować kaszę gryczaną. Należy go dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Kiedy stwierdzisz, że woda stała się czysta i przejrzysta, oznacza to, że dokładnie umyłeś płatki.
Jest kilka sposobów na przygotowanie doskonałej zielonej kaszy gryczanej. Podobnie jak zwykła kasza gryczana jest często gotowana. Możesz także ugotować zielone ziarna na parze lub namoczyć je na noc w gorącej wodzie. Robi także cudowną owsiankę mleczną na śniadanie. Kaszę gryczaną zieloną pieczemy również w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut, zalewając wodą w stosunku 1:1.
Aby przygotować swoją charakterystyczną kaszę gryczaną, Dmitry Golenin używa kaszy gryczanej i wody w proporcji 1:2. Do wody należy dodać sól i gotować kaszę gryczaną na średnim ogniu do miękkości, pamiętając o mieszaniu. Następnie można dodać masło, pesto bazyliowe i parmezan, aby nadać potrawie konsystencję zbliżoną do risotto.
Według szefa kuchni zielona kasza gryczana to idealne zboże, które może służyć jako samodzielne danie, jako słodka owsianka z mlekiem lub jako dodatek. Doskonale komponuje się z niemal wszystkimi produktami: mięsem, drobiem i grzybami.
Niedawno Gastronom pisał o tym, co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść kaszę gryczaną.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza gryczana #kasza gryczana zielona #kasza gryczana z mięsemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych