5 najlepszych koktajli bezalkoholowych z blue curacao od szefa kuchni barmana
Trend na napoje bezalkoholowe w naszym kraju stale nabiera tempa. Coraz więcej gości w restauracjach i klubach nocnych woli „trzeźwe” koktajle i alkohole” – mówi Ilya Cherepenin, menadżerka modnego baru Aviator w Niżnym Nowogrodzie. I nie ma w tym nic dziwnego, bo moda na drinki ma charakter cykliczny, dlatego co jakiś czas wracamy do tych samych klasyków, tyle że w nowej, już bezalkoholowej odsłonie. Zatem niebieskie koktajle z niebieskim curacao wracają do mody!
O czym porozmawiamy w artykule:Trend na koktajle bezalkoholowe – skąd się wziął? Czym jest blue curacao i czym różni się syrop od likieru Kto i kiedy wynalazł koktajl Blue LagoonSkład klasycznego koktajlu Blue LagoonJak zrobić koktajl bezalkoholowy Blue Lagoon w domuInne nie -koktajle alkoholowe na bazie blue curacaoPrzepisyKoktajl bezalkoholowy „Meduza”Bezalkoholowy „Blue Margarita”Bezalkoholowy koktajl niebieski „Ocean w szklance”Bezalkoholowy koktajl bananowy z blue curacao
Trend na koktajle bezalkoholowe – skąd się wziął?
Trend na koktajle bezalkoholowe pojawił się początkowo w Stanach Zjednoczonych, gdzie z roku na rok otwieranych jest coraz więcej „trzeźwych barów”. Wiele światowych gwiazd, jak aktor Al Pacino, pisarz Stephen King, muzyk James Hetfield ogłosiło światu, że całkowicie zrezygnowało z napojów alkoholowych. Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie zakładają sensowność i umiar nie tylko w spożywaniu cukru czy tłuszczy, ale także alkoholu pod każdą postacią. Jednak ci, którzy dbają o swoje zdrowie, chcą też pójść do baru, spotkać się z przyjaciółmi i dobrze się bawić – tak pojawił się popyt na wysokiej jakości koktajle bezalkoholowe, a nie tylko lemoniadę czy wodę z syropem.
A według Ilyi Cherepenina koktajle bezalkoholowe to świetny sposób na przerwę podczas imprezy lub biesiady, nie wyróżniając się na tle innych gości.
Czym jest blue curacao i czym różni się syrop od likieru?
Syrop Blue Curacao ma ten sam skład co likier, z wyjątkiem alkoholu (Shutterstock/FOTODOM)
Samo słowo „koktajl” pochodzi od angielskiego koktajlu i oznacza napój, który otrzymuje się poprzez zmieszanie kilku składników. Mogą to być soki owocowe, warzywne lub jagodowe, mleko, śmietana, lody, wszelkiego rodzaju syropy, napary, napoje gazowane itp. Wszystkie koktajle dzielą się na alkoholowe i bezalkoholowe.
Uważa się, że alkohol „Curacao» po raz pierwszy przygotowany na wyspie o tej samej nazwie na Karaibach z spirytusu winnego, suszonej skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Syrop Curacao składa się z prawie tych samych składników, z wyjątkiem oczywiście alkoholu.
Oprócz Blue Curacao dostępne są również syropy białe, pomarańczowe i zielone. Smakiem niczym się od siebie nie różnią, ale blu jest ulubieńcem barmanów na całym świecie. No oczywiście – bo ma tak niesamowity, głęboki i czysty kolor! A dzięki zrównoważonemu słodko-kwaśnemu smakowi curacao dobrze komponuje się z lemoniadami, produktami mlecznymi, mrożoną herbatą i przecierami jagodowymi. Dodatkowo syrop nie reaguje z kwasami owocowymi zawartymi w świeżo wyciskanych sokach, dzięki czemu nie ścina się nawet w bardzo kwaśnym środowisku.
Kto i kiedy wynalazł koktajl Blue Lagoon?
Koktajl „Błękitna Laguna» znane i popularne na całym świecie. Tak, nie znajduje się w pierwszej dziesiątce najlepszych drinków barowych i nie sąsiaduje z takimi gwiazdami jak „Manhattanie» Lub „Aperol Spritz»ale jednocześnie „Błękitna Laguna» Łatwe do wykonania w domu – nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności ani specjalnego sprzętu. Tylko wysokie szklanki, takie jak Hurricane lub highball, plus lód, wódka, likier Blue Curacao i napój gazowany.
Uważa się, że przepis „Błękitna Laguna» został wynaleziony przez amerykańskiego barmana Andy’ego McElhone’a w 1960 roku. A zainspirował go do tego wspaniały kurort termalny na Islandii, słynący z błękitnych wód, których kolor zawdzięczają specjalnym glonom, charakterystycznym tylko dla gorących źródeł.
Istnieją inne wersje pochodzenia koktajlu. Na przykład, że został nazwany na cześć filmu „Błękitna Laguna» z Millą Jovovich w roli głównej. Lub całkowicie fantastyczna opcja, według której koktajl wymyślił francuski artysta Paul Gauguin. Podobno eksperymentował z napojami alkoholowymi, mieszając je w różnych proporcjach, gdyż lekarze zabronili mu pić absynt. Brzmi ładnie, ale jest bardzo nieprawdopodobne.
Składniki klasycznego koktajlu Blue Lagoon
Klasyczny koktajl Blue Lagoon (Shutterstock/FOTODOM)
Klasyczny koktajl „Błękitna Laguna» przygotowane z wódką. To właśnie nadaje napojowi siłę i lekką goryczkę. W niektórych odmianach używa się ginu lub tequili, ale takie zastąpienie jest uważane za niepożądane. Za słodycz i kolor koktajlu odpowiada likier Blue Curacao, a sok z cytryny równoważy smak napoju i niweluje zbyt mocny zapach alkoholu. Sodą może być gazowana woda mineralna (woda stołowa, nie lecznicza), domowa lemoniada lub Sprite. Zwyczajowo podaje się koktajl w wysokich szklankach z dużą ilością lodu, pijąc go powoli i ostrożnie, zawsze mając na uwadze, że alkohol w połączeniu z napojami gazowanymi może prowadzić do szybkiego zatrucia.
Do przygotowania 1 porcji klasycznego koktajlu „Błękitna Laguna» będziesz potrzebować:
• wódka – 45 ml
• likier blue curacao – 30 ml
• świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 25 ml
• napój gazowany (Sprite, woda mineralna, domowa lemoniada) – 100 ml
• lód
I wtedy wszystko jest bardzo proste: wypełnij szklankę lodem i po kolei dodaj wódkę, sok z cytryny i likier blue curacao. Delikatnie wymieszaj i dodaj sodę do pożądanej objętości. Udekoruj plasterkiem ananasa lub parasolką. Koktajl jest gotowy, możesz go wypić.
Jak zrobić bezalkoholowy koktajl Blue Lagoon w domu
Koktajl bezalkoholowy „Błękitna Laguna» po prostu idealny na gorące letnie dni! Orzeźwi, orzeźwi i zdawałoby się przenieść Cię nad morze, gdzie jest tylko odpoczynek i relaks. Aby napój długo pozostawał zimny, podawaj go w wysokich szklankach typu highball z dużą ilością lodu.
Koktajl bezalkoholowy „Błękitna Laguna” (Shutterstock/FOTODOM)
Gotowanie 10 minut
1 porcja
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda gazowana (soda) – 140 ml
• limonka – 1 szt.
• syrop Blue Curacao – 20 ml
Aby przesłać:
• lód
• kółko cytrynowe
1. Do shakera wlać świeżo wyciśnięty sok z limonki i syrop blue curacao. Energicznie potrząsaj przez około 20-30 sekund.
2. Do wysokiej szklanki włóż kostki lodu, następnie wlej płyn z shakera.
3. Do szklanki dodaj napój gazowany, lemoniadę lub Sprite do pożądanej objętości. Udekoruj plasterkiem cytryny i natychmiast podawaj koktajl.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby urozmaicić smak koktajlu, zastąp sodę Spritem, domową lemoniadą itp.
PRZY OKAZJI
Do podania można użyć lodu w dowolnej postaci: dużych kostek lub frappe.
Inne koktajle bezalkoholowe na bazie blue curacao
Nowoczesne technologie umożliwiają stworzenie bezalkoholowych wersji niemal każdego koktajlu. W barach i klubach wykorzystuje się w tym celu wyparki obrotowe, które pozbawiają napój bazy alkoholowej, całkowicie zachowując jego smak. Bez wątpienia jest to bardzo fajna rzecz dla lokali, ale co z domem? Nie urządzaj całego laboratorium we własnej kuchni!
A w domu z pomocą przyjdą syropy aromatyzowane napojami alkoholowymi – amaretto, gin, śmietanka irlandzka i oczywiście blue curacao. Po prostu użyj ich jako zamiennika wódki, tequili czy koniaku i przygotuj niemal dokładne kopie swoich ulubionych koktajli.
Spróbuj na przykład bezalkoholowej wersji słynnego koktajlu „Amerykańskie mojito». Aby to zrobić, wysoką szklankę napełnij lodem, a następnie wlej mojito mentol i syropy blue curacao. Dodaj sok z limonki oraz napój gazowany i napój gotowy!
Przygotowanie koktajlu bezalkoholowego jest równie proste „Błękitny Diabeł». Będziesz potrzebować lodu, jogurtu naturalnego, puree z mango i syropu blue curacao.
Jeszcze łatwiej jest zrobić koktajl „Niebieskie Mleko» – zmieszaj mleko kokosowe lub inne roślinne z syropem blue curacao i udekoruj bitą śmietaną. Aha, i nie zapomnij o parasolce i kilku wiśniach koktajlowych do dekoracji.
W 2014 roku w jednym z nowojorskich barów powstał kolejny modny koktajl na bazie blue curacao – „Heisenberga». Przygotowanie jest proste: zmieszaj syrop i sodę z sokiem grejpfrutowym i ogórkowym, a następnie dodaj dużą ilość kruszonego lodu. Podbródek!
Przepisy
Koktajl bezalkoholowy „Meduza”
„Medusa” słusznie uważana jest za jeden z najbardziej spektakularnych i niezwykłych koktajli – niebieski płyn z białą galaretowatą substancją, która naprawdę wygląda jak meduza. Nie ma zwyczaju dekorowania napoju podczas serwowania.
Koktajl bezalkoholowy „Medusa” (Shutterstock/FOTODOM)
Gotowanie 10 minut
1 porcja
Aby przygotować, potrzebujesz:
• klarowany sok ananasowy – 100 ml
• mleko kokosowe – 50 ml
• syrop Blue Curacao – 20 ml
1. Do wysokiej szklanki typu highball wlej klarowany sok ananasowy.
2. Weź łyżkę, odwróć ją nad szklanką, a następnie ostrożnie wlej cienkim strumieniem syrop blue curacao. Dzięki temu płyn będzie spływał po ściankach szklanki, nie mieszając się z sokiem.
3. Bardzo ostrożnie, cienkim strumieniem wlać mleko kokosowe. Podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast mleka kokosowego można użyć zwykłych, białych lodów.
PRZY OKAZJI
Dla większej dokładności podczas przygotowywania koktajlu, aby płyny nie wymieszały się od razu, zamiast łyżki użyj pipety.
Bezalkoholowy „Niebieska Margarita”
Tradycyjny koktajl „Margarita» przygotowane z tequilą, likierem i sokiem z limonki. Jeśli jednak zamiast likieru dodamy syrop blue curacao, a tequilę zastąpimy wodą gazowaną, otrzymamy równie ciekawy koktajl bezalkoholowy – „Błękitna Małgorzata». Spróbuj!
Bezalkoholowa Blue Margarita (Shutterstock/FOTODOM)
Gotowanie 10 minut
1 porcja
Aby przygotować, potrzebujesz:
• woda gazowana (Sprite lub woda mineralna) – 60 ml
• syrop blue curacao – 30 ml
• limonka – 1/2 szt.
• lód
Aby przesłać:
• koło limonkowe
• sól
1. Do shakera włóż lód, dodaj świeży sok z limonki, wodę gazowaną i syrop blue curacao. Dokładnie wstrząśnij, aż pojawi się lekka piana.
2. Posmaruj brzeg szklanki sokiem z limonki i uformuj słony brzeg.
3. Wlać koktajl „Błękitna Małgorzata» do szklanki, udekorować plasterkiem limonki i natychmiast podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Deska serów i kawałki owoców idealnie sprawdzą się jako przystawka do tego koktajlu.
PRZY OKAZJI
Aby zrobić posolony brzeg do dekoracji szklanki, posyp spodek cienką warstwą soli. Nasmaruj brzeg szklanki plasterkiem limonki i odwróć ją do góry nogami, zanurz w soli.
Niebieski koktajl bezalkoholowy „Ocean w szklance”
Koktajl „Ocean w szklance»zarówno bezalkoholowe, jak i klasyczne, przygotowywane są na bazie kwaśnego syropu składającego się z białka jaja, cukru i soku z cytrusów. W razie potrzeby można pominąć białko.
Niebieski koktajl bezalkoholowy „Ocean w szklance” (Shutterstock/FOTODOM)
Gotowanie 20 minut
1 porcja
Aby przygotować, potrzebujesz:
• cytryna – 2 szt.
• woda gazowana (sprite, schnapps, woda mineralna) – 150 ml
• limonka – 2 szt.
• cukier – 100 g
• syrop Blue Curacao – 20 ml
• jajko (białe) – 1 szt.
Aby przesłać: