Szczaw konserwowy na zimę
gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu
Czy warto przygotowywać szczaw konserwowy na zimę? Oczywiście jeśli lubisz kapuśniak z zielonej kapusty, zupy i paszteciki z kwaśnym nadzieniem. Najważniejsze, aby nie przegapić momentu, gdy szczaw jest młody i delikatny, w przeciwnym razie będziesz miał do czynienia z łopianem, który ma nieprzyjemny smak. Dlatego uważnie monitoruj stopień „dojrzewania” liści i przygotowuj, przygotowuj, przygotowuj! Nawiasem mówiąc, szczaw w puszkach może nie tylko zapewnić wspaniałe doznania smakowe, ale także przynieść wymierne korzyści organizmowi: nie ma obróbki cieplnej, a wszystkie witaminy są całkowicie zachowane.
Złożoność: łatwo Kalorie: 19,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,50 g/0,30 g/2,90KonserwowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEszczaw – 1 kg woda pitna – 1 l sól – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj szczaw do konserw. Sortuj liście, usuwając wiotkie i uszkodzone. Szorstkie łodygi można od razu odciąć (zmielić w blenderze i zamrozić: będą doskonałym dodatkiem do kapuśniaku lub barszczu).
Krok 2
Szczaw włóż do dużej miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na 30 minut. Następnie spuść wodę. Liście szczawiu i młode łodygi pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 3
Sterylizuj słoiki do konserwowania szczawiu w dowolny dogodny sposób (w kuchence mikrofalowej, w piekarniku itp.). Następnie obróć go na czysty ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia od wewnątrz.
Krok 4
Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia, aż będzie ciepło. Przygotowany szczaw włóż do słoików. Rozłóż na nich równomiernie sól.
Krok 5
Napełnij szczaw w słoikach ciepłą wodą i zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem i sprawdź, czy nie przeciekają. Następnie przykryj kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
PRZYDATNE RADY
Najbardziej leniwi mogą skorzystać z innego sposobu przygotowania szczawiu – zamrożenia. Umyj liście i umieść je w specjalnych torebkach strunowych. Spuść z nich powietrze i włóż je do zamrażarki.
PRZY OKAZJI
Do konserwacji szczawiu najlepiej jest zabrać ze sobą małe słoiczki (300–500 ml), aby następnie wykorzystać ich zawartość za jednym razem, gdyż takie przetwory bardzo szybko psują się po otwarciu.