Szczaw konserwowy
gastronomia 31 sierpnia 2015 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 12,67 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,00 g/0,20 g/1,93KonserwowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg świeżych liści szczawiu 1 łyżeczka. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szczaw namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 30 minut. Następnie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą, posortuj i usuń suche i zepsute liście.
Krok 2
Sterylizuj słoiki i pokrywki przez 10 minut. Liście szczawiu i młode łodygi pokroić na średniej wielkości kawałki. Szczaw włóż do słoika i zalej wrzątkiem. Aby zapobiec pękaniu słoika, włóż do niego łyżkę stołową.
Krok 3
Gdy ze słoika wyjdą pęcherzyki powietrza, do szyjki słoika wlej wodę i zamknij go żelazną pokrywką. Odwróć słoik do góry dnem i sprawdź, czy nie ma wycieków. Następnie przykryj słoik kocem i pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie. Umieść w ciemnym miejscu do przechowywania.