Szaszłyki z kurczaka na patelni
gastronomia 29 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szaszłyki z kurczaka na patelni szczególnie ucieszą młodych miłośników pikników, którzy z jakiegoś powodu są gotowi jeść mięso na łonie natury, ale uparcie odmawiają mu w domu. Tak więc dzieciom na pewno spodoba się to danie, a także ich rodzicom. Najpierw przygotujemy kebaby z delikatnego filetu z kurczaka. Po drugie, przed smażeniem z pewnością nawleczemy je na szaszłyki, tak aby obrazek był jak najbardziej zbliżony do oryginału. Po trzecie… Po trzecie pozwólmy sobie i dzieciom jeść szaszłyki z kurczaka własnymi rękami: tak jest smaczniej i na pewno przyjemniej!
Złożoność: łatwo Kalorie: 353,17 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 16,29 g/29,36 g/2,46Danie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z kurczaka – 2 szt. (600–700 g)czosnek – 3 ząbkikorzeń imbiru – 20 gpapryka mielona – 1 łyżeczka.sok z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 cytrynyoliwa z oliwek – 2 łyżki. l.sos sojowy – 3 łyżki. l.olej roślinny do smażenia – 3–4 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na kebab. Filet z kurczaka umyć, dobrze osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w dużej misce i odstawić do momentu użycia.
Krok 2
Do marynaty obierz i posiekaj czosnek. Obierz korzeń imbiru, umyj go i zetrzyj na drobnej tarce. W małej misce połącz czosnek, mieloną paprykę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i sos sojowy.
Krok 3
Powstałą marynatą zalej kawałki filetu z kurczaka w misce. Mieszaj rękami, aby mieszanina była równomiernie rozłożona między nimi. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Krok 4
Postaw patelnię na ogniu i wlej na nią odrobinę oleju. Lekko osusz kawałki kurczaka i nabij je na drewniane patyczki. Umieścić na patelni i smażyć na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron i całkowitego ugotowania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby szaszłyki z kurczaka były gotowe, po usmażeniu przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na małym ogniu dosłownie przez kolejne 5-7 minut.
PRZY OKAZJI
Filet z kurczaka można marynować w inny sposób, na przykład po prostu zalewając go na pół godziny lekko solonym, niskotłuszczowym kefirem zmieszanym z posiekanymi ząbkami czosnku.