Szaszłyk z serc kurczaka na grillu
gastronomia 18 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szaszłyk z serc drobiowych na grillu to dość nietypowe danie: niezwykle rzadko pojawia się w piknikowym menu. I wydaje się to bardzo daremne! Nawet najbardziej sceptyczni obywatele są zachwyceni smakiem takiego kebaba, zwłaszcza jeśli serca kurczaka zostaną wcześniej odpowiednio zamarynowane. Cóż, znamy świetny przepis i jesteśmy gotowi podzielić się nim z Tobą już teraz! Przygotowujemy więc prostą marynatę ze śmietany, śmietany i sosu pomidorowego, doprawiamy czosnkiem i musztardą, a następnie wlewamy serca kurczaka. Pozostawić na kilka godzin i usmażyć na grillu. Serca z kurczaka okazują się niezwykle miękkie i smaczne, dlatego zdecydowanie warto przygotować to danie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 336,03 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 21,98 g/22,93 g/10,86Danie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJISerce z kurczaka 1 kgCebula 500 grCzosnek 3 goździkiŚmietana 25% (klasyczna) 300 grŚmietanka 10% (o niskiej zawartości tłuszczu) 250 mlMusztarda 1 łyżka.Sos pomidorowy 1 łyżka.Wędzona mielona papryka Mielony czarny pieprz Sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na grilla. Umyj serca kurczaka, odetnij tłuszcz i włóż do dużej miski. Sól, pieprz i posyp mieloną papryką.
Krok 2
Aby kebab był smaczny i miękki, serca kurczaka muszą być marynowane. Przede wszystkim obierz cebulę i pokrój ją w grube pierścienie. Dodaj do miski z sercami kurczaka.
Krok 3
Przygotuj marynatę na serca kurczaka. Wymieszaj śmietanę ze śmietaną. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodaj do kremowej masy śmietanowej wraz z musztardą i sosem pomidorowym. Zamieszać.
Krok 4
Powstałą marynatą zalej serca kurczaka i cebulę w misce. Dokładnie wymieszaj, aby mieszanina śmietany i pomidorów była rozłożona możliwie równomiernie. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 5
Przygotuj węgle do grillowania szaszłyka na grillu. Powinny się dokładnie spalić i zamienić w biały popiół. Serca kurczaka lekko osuszyć z marynaty i nabić je na patyki do szaszłyków, przeplatane krążkami cebuli.
Krok 6
Grilluj szaszłyki z sercami kurczaka na grillu, często obracając, przez 15–20 minut. Można podawać na cienkim chlebie pita, uzupełnionym świeżymi warzywami i ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Szaszłyk z serc kurczaka można też marynować po prostu w kwaśnej śmietanie, doprawiając do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i np. suszonymi ziołami.
PRZY OKAZJI
Szaszłyki z serc kurczaka należy bardzo często obracać podczas smażenia na grillu: są dość małe i łatwo się przypalą, pozostając jednocześnie wilgotne w środku.