Szaszłyk z piersi kurczaka na patelni

Szaszłyk z piersi kurczaka na patelni

gastronomia 20 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSzaszłyk z piersi kurczaka na patelni, zdjęcie gotowego dania Do przepisu

Szaszłyk z piersi kurczaka na patelni to świetny pomysł na sytuację, gdy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia lub nie ma możliwości ugotować kurczaka na otwartym ogniu. Zatem weź pierś z kurczaka, pokrój ją na małe kawałki, nawlecz na szaszłyki i usmaż na patelni! Nie zapomnij tylko wstępnie zamarynować fileta w mieszance sosu sojowego z czosnkiem, oliwą z oliwek i ziołami: w tym przypadku kebab stanie się bardzo miękki i niezwykle aromatyczny. Swoją drogą, jeśli nie chcesz smażyć go na patelni, upiecz go w piekarniku: też wyjdzie świetnie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 606,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 35,13 g/50,03 g/4,47Danie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z kurczaka – 800 gczosnek – 3 ząbkisos sojowy – 150 mloliwa z oliwek – 2 łyżki. l.suszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka.olej roślinny do smażenia – 3–4 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj filet z kurczaka. Umyj go i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na małe kawałki i włóż do dużej miski. Marynowana będzie w nim pierś z kurczaka.

Krok 2

Przygotuj marynatę do piersi kurczaka. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz z sosem sojowym, oliwą z oliwek i suszonymi ziołami prowansalskimi. Pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Powstałą marynatą zalej kawałki piersi kurczaka w misce. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadzić. Przykryj górę miski folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Krok 4

Na szaszłyki z piersi kurczaka przygotuj małe szaszłyki (powinny mieścić się na patelni). Namoczyć w zimnej wodzie na 30-40 minut. Jest to konieczne, aby szaszłyki nie paliły się podczas smażenia na patelni.

Krok 5

Kawałki piersi kurczaka delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Nawlecz na szaszłyki. Postaw patelnię na dużym ogniu i podgrzej. Wlać olej roślinny i podgrzać.

Krok 6

Przygotowane szaszłyki z piersi kurczaka układamy na patelni. Zmniejsz ogień do średniego. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Można podawać ze świeżymi ziołami i warzywami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kebab z piersi kurczaka można marynować w dowolny inny sposób, na przykład w kefirze lub odtłuszczonej śmietanie, doprawiając te fermentowane produkty mleczne dowolnymi ziołami do smaku i skórką z cytryny.

PRZY OKAZJI

Aby kebab z piersi kurczaka był bardziej soczysty, przed smażeniem na patelni każdy kawałek owiń paskiem boczku, a następnie nabij na patyki do szaszłyków.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja