Szaszłyk z piersi kurczaka na patelni
gastronomia 20 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Szaszłyk z piersi kurczaka na patelni to świetny pomysł na sytuację, gdy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia lub nie ma możliwości ugotować kurczaka na otwartym ogniu. Zatem weź pierś z kurczaka, pokrój ją na małe kawałki, nawlecz na szaszłyki i usmaż na patelni! Nie zapomnij tylko wstępnie zamarynować fileta w mieszance sosu sojowego z czosnkiem, oliwą z oliwek i ziołami: w tym przypadku kebab stanie się bardzo miękki i niezwykle aromatyczny. Swoją drogą, jeśli nie chcesz smażyć go na patelni, upiecz go w piekarniku: też wyjdzie świetnie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 606,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 35,13 g/50,03 g/4,47Danie główneMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z kurczaka – 800 gczosnek – 3 ząbkisos sojowy – 150 mloliwa z oliwek – 2 łyżki. l.suszone zioła prowansalskie – 1 łyżeczka.olej roślinny do smażenia – 3–4 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj filet z kurczaka. Umyj go i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na małe kawałki i włóż do dużej miski. Marynowana będzie w nim pierś z kurczaka.
Krok 2
Przygotuj marynatę do piersi kurczaka. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz z sosem sojowym, oliwą z oliwek i suszonymi ziołami prowansalskimi. Pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Powstałą marynatą zalej kawałki piersi kurczaka w misce. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadzić. Przykryj górę miski folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Krok 4
Na szaszłyki z piersi kurczaka przygotuj małe szaszłyki (powinny mieścić się na patelni). Namoczyć w zimnej wodzie na 30-40 minut. Jest to konieczne, aby szaszłyki nie paliły się podczas smażenia na patelni.
Krok 5
Kawałki piersi kurczaka delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Nawlecz na szaszłyki. Postaw patelnię na dużym ogniu i podgrzej. Wlać olej roślinny i podgrzać.
Krok 6
Przygotowane szaszłyki z piersi kurczaka układamy na patelni. Zmniejsz ogień do średniego. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Można podawać ze świeżymi ziołami i warzywami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kebab z piersi kurczaka można marynować w dowolny inny sposób, na przykład w kefirze lub odtłuszczonej śmietanie, doprawiając te fermentowane produkty mleczne dowolnymi ziołami do smaku i skórką z cytryny.
PRZY OKAZJI
Aby kebab z piersi kurczaka był bardziej soczysty, przed smażeniem na patelni każdy kawałek owiń paskiem boczku, a następnie nabij na patyki do szaszłyków.