Szaszłyk wieprzowy w piekarniku na blasze do pieczenia
Mój magnes 6 grudnia 2023 r(13)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotuj kebab wieprzowy w piekarniku na blasze i miej pewność, że takie danie stworzy pogodny, letni nastrój o każdej porze roku. Mięso okazuje się delikatne i bardzo miękkie, bo marynuje się je w klasyczny sposób: z octem i cebulą. To ostatnie zdecydowanie należy dobrze ugniatać rękami, aby puścić sok. Wtedy smak kebaba stanie się bardziej wyrazisty, a konsystencja soczysta. I staraj się nie suszyć wieprzowiny podczas gotowania w piekarniku, aby Twoje wysiłki na etapie wstępnym zostały zwieńczone wielkim sukcesem!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 704,53 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 20,17 g/65,16 g/8,59PiekarnikPieczenieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImiąższ z karkówki wieprzowej – 800 gcebula – 2 szt.ocet – 2 łyżki.olej roślinny – 2 łyżki.sólświeżo zmielony czarny pieprzpomidorki koktajlowe na gałęziDo sosu:pietruszka – 100 gzielona bazylia – 40 goregano – 2-3 gałązkicebula – 1 szt.czosnek – 4 ząbkisok z 1 limonkioliwa z oliwek – 100 mlmielona papryka – 2 łyżeczki.czerwona ostra papryka – 0,5–1 łyżeczki.sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wieprzowinę na grilla. Mięso umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Sól i pieprz do smaku ze wszystkich stron.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpierścienie, włóż do miski. Posolić cebulę, zalać octem i pamiętać rękami. Do cebuli dodajemy mięso i mieszamy. Marynować w temperaturze pokojowej przez 1–2 godziny.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcja + grill do 220°C. Mięso z marynaty osuszyć papierowymi ręcznikami, polać olejem i wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec kebab w górnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie ugotowany, kilka razy obracając, przez około 20 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do marynaty na kebab wieprzowy możesz dodać dowolne zioła i przyprawy według własnego uznania. Może to być pieprz mielony (czarny, ziele angielskie, ostry) lub kminek i kolendra, które idealnie komponują się z mięsem.
PRZYDATNE RADY
Z czym podawać kebab wieprzowy? Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych ogórków, pomidorów i ziół. Jeśli pomidory są bardzo smaczne, wystarczy je pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i zalać dobrą oliwą z oliwek.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białko 15,58 g (19,48% wartości dziennej)
• tłuszcze 13,94 g (15,49%)
• węglowodany 4,59 g (2,73%)
• kcal 206,61 (11,48%)
• sód 404,26 mg (27,88%)
• cukier ogółem 0,90 g (1,80%)
• NNKT 2,71 g (13,55%)
• błonnik pokarmowy 0,76 g (2,53%)