Szaszłyk wieprzowy w piekarniku na blasze do pieczenia

Szaszłyk wieprzowy w piekarniku na blasze do pieczenia

Mój magnes 6 grudnia 2023 r4,85(13)Dodaj do ulubionychUdziałSzaszłyk wieprzowy w piekarniku na blasze do pieczenia Do przepisu

Przygotuj kebab wieprzowy w piekarniku na blasze i miej pewność, że takie danie stworzy pogodny, letni nastrój o każdej porze roku. Mięso okazuje się delikatne i bardzo miękkie, bo marynuje się je w klasyczny sposób: z octem i cebulą. To ostatnie zdecydowanie należy dobrze ugniatać rękami, aby puścić sok. Wtedy smak kebaba stanie się bardziej wyrazisty, a konsystencja soczysta. I staraj się nie suszyć wieprzowiny podczas gotowania w piekarniku, aby Twoje wysiłki na etapie wstępnym zostały zwieńczone wielkim sukcesem!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 704,53 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 20,17 g/65,16 g/8,59PiekarnikPieczenieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImiąższ z karkówki wieprzowej – 800 gcebula – 2 szt.ocet – 2 łyżki.olej roślinny – 2 łyżki.sólświeżo zmielony czarny pieprzpomidorki koktajlowe na gałęziDo sosu:pietruszka – 100 gzielona bazylia – 40 goregano – 2-3 gałązkicebula – 1 szt.czosnek – 4 ząbkisok z 1 limonkioliwa z oliwek – 100 mlmielona papryka – 2 łyżeczki.czerwona ostra papryka – 0,5–1 łyżeczki.sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wieprzowinę na grilla. Mięso umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Sól i pieprz do smaku ze wszystkich stron.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półpierścienie, włóż do miski. Posolić cebulę, zalać octem i pamiętać rękami. Do cebuli dodajemy mięso i mieszamy. Marynować w temperaturze pokojowej przez 1–2 godziny.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcja + grill do 220°C. Mięso z marynaty osuszyć papierowymi ręcznikami, polać olejem i wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec kebab w górnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie ugotowany, kilka razy obracając, przez około 20 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do marynaty na kebab wieprzowy możesz dodać dowolne zioła i przyprawy według własnego uznania. Może to być pieprz mielony (czarny, ziele angielskie, ostry) lub kminek i kolendra, które idealnie komponują się z mięsem.

PRZYDATNE RADY

Z czym podawać kebab wieprzowy? Najlepiej smakuje z sałatką ze świeżych ogórków, pomidorów i ziół. Jeśli pomidory są bardzo smaczne, wystarczy je pokroić w plasterki, dodać pokrojoną w krążki czerwoną cebulę i zalać dobrą oliwą z oliwek.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białko 15,58 g (19,48% wartości dziennej)

• tłuszcze 13,94 g (15,49%)

• węglowodany 4,59 g (2,73%)

• kcal 206,61 (11,48%)

• sód 404,26 mg (27,88%)

• cukier ogółem 0,90 g (1,80%)

• NNKT 2,71 g (13,55%)

• błonnik pokarmowy 0,76 g (2,53%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja