Szaszłyk wieprzowy na patelni
gastronomia 22 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Jeśli pogoda za oknem szepcze, że „w domu lepiej”, ugotuj kebab wieprzowy na patelni! Martwisz się, że rezultaty Cię rozczarują? Całkowicie na próżno! Jeśli dokładnie podejdziesz do problemu, smak kebaba będzie naprawdę pyszny. Oczywiście aromatu ogniska nie będzie (nie polecamy także chemicznego zamiennika dymu), ale wieprzowina na pewno wyjdzie delikatna, soczysta, z apetyczną złotobrązową skórką. Pamiętaj tylko, aby mięso dokładnie się zamarynowało, a wtedy kebab sprawi ci całkowicie szczerą przyjemność.
Złożoność: łatwo Kalorie: 447,88 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 21,16 g/37,07 g/3,89Na patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSzaszłykŚwięto mężczyzn / 23 lutegoNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocPiknikSKŁADNIKI NA 8 PORCJIpulpa wieprzowa – 1 kgcebula – 200 gczosnek – 2 ząbkisos sojowy – 3 łyżki. l.papryka mielona – 1 łyżeczka.mielona kolendra – 1/2 łyżeczki.wino wytrawne czerwone – 150 mlolej roślinny do smażenia – 3–4 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na grilla. Umyj i osusz wieprzowinę. Kroimy w drobną kostkę (mniejszą niż w przypadku zwykłego kebaba). Umieścić w dużej misce.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz i posiekaj czosnek. Do miski włóż przygotowane warzywa do wieprzowiny i mieszaj rękoma, aż cebula puści sok.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj sos sojowy z mieloną papryką, kolendrą i czerwonym wytrawnym winem. Pieprz do smaku. Powstałą marynatą polej mięso, cebulę i czosnek.
Krok 4
Mieszaj rękami, aż mieszanina zostanie równomiernie rozłożona na kawałki wieprzowiny. Miskę przykryj marynowanym mięsem lub przykryj folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5
Postaw dużą patelnię na ogniu i wlej na nią odrobinę oleju. Marynowane kawałki wieprzowiny dzielimy na porcje i smażymy na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron i będą całkowicie ugotowane.
UWAGA DO GOSPODARKI
Szaszłyk wieprzowy na patelni można podawać z grubo posiekanymi warzywami lub sałatką z nich, doprawioną nierafinowanym olejem roślinnym. Dzięki temu „firmowi” mięso będzie lepiej strawione.
PRZY OKAZJI
Jaką część wieprzowiny najlepiej wykorzystać do grillowania na patelni? Taki sam jak zwykły! Oznacza to, że idealna jest karkówka (niezbyt tłusta) lub łopatka.