Szarpany

Szarpany

Tusia104 03 kwietnia 2015 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 180,01 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 168 godz Dodać. czas: 15 minut Używany: 24,30 g/9,00 g/0,46Suszenie, suszenieŚniadanieKolacjaPrzekąskaImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIPolędwiczka wieprzowa – karbonada (1 kg)WodaSólZiele angielskie, groszekGoździk Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj marynatę: Na 4 litry 16 łyżek soli dodaj 1 liść laurowy, 3 szt. goździki, 5 szt. ziele angielskie, 10 ziaren czarnego pieprzu, zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć przyprawy z zalewy.

Krok 2

Karbonatę przebijamy bambusowym szpikulcem na całej długości kawałka. Umieścić w ostudzonej marynacie. Odstaw na 2 dni, przewracając.

Krok 3

Obtaczaj obficie w mieszance czerwonego i czarnego pieprzu. Owiń go szmatką, zabandażuj i powieś w suchym, wentylowanym miejscu.

Krok 4

Po 5 dniach mięso jest gotowe do spożycia. Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Należy używać mielonej czerwonej papryki; podobnie jak soli, jest środkiem konserwującym. Na całą marynatę wystarczy 1 liść laurowy, w przeciwnym razie mięso będzie bardzo aromatyczne.

PRZYDATNE RADY

Marynaty powinno być dużo, aby mięso „pływało” w niej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja