Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Olga Siutkina 01 sierpnia 2022 r3,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Przepis na szarlotkę znaleźliśmy na stronie historyka kuchni rosyjskiej Olga Siutkina na Facebooku. I od razu poprosili autora o udostępnienie przepisu!

Ciasto z jabłkami z Syutkiny

Niewiele osób wie, ale jabłka mają ojczyznę. Tak, tak, tak jak ty i ja. I w najbardziej nieoczekiwanym miejscu – w Kazachstanie, w dzikich ogrodach Tien Shan. Odkryciu „brytyjskich naukowców”, który stał się już internetowym memem, towarzyszy kolejna z ich teorii. O tym, że w naturalny sposób rodzi „zniszczone” jabłka, wybierając najbardziej soczyste, najsłodsze i najbardziej dojrzałe owoce. Trudno powiedzieć, czy to prawda, czy nie, ale jest to interesująca wersja.

Dziś dokładnie udowodniono, że pierwsze udomowione odmiany jabłek faktycznie pochodziły z Kazachstanu, z dzikiej jabłoni Sievers. A słynny port Alma-Ata, choć rzadki w naszej okolicy, jest również znany wielu.

Sady jabłkowe

Nie wchodźmy za bardzo w proces biologiczny, powiedzmy, że uprawiana jabłoń znana jest na Rusi od czasów starożytnych. Jarosław Mądry miał sad jabłkowy, sam car Aleksiej Michajłowicz zajmował się uprawą jabłek i uważał marynowane jabłka za najlepszy deser. Otóż ​​Piotr I przywiózł z zagranicy nie tylko książki i technologie, ale także nowe odmiany jabłek.

Co roku chcemy upiec coś nowego z jabłek. Tym razem moim odkryciem jest placek z ciasta francuskiego z jabłkami i solonym karmelem. Tak proste, że tylko naprawdę leniwi nie byliby w stanie go ugotować.

Układ składników szarlotki od Olgi Syutkiny

Czego potrzebujesz:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 2 łyżki l. masło (zimne)

Dla karmelu:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki l. masło
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 łyżki l. śmietana (35% tłuszczu)

Co zrobić:

Najbardziej oszczędne gospodynie domowe zawsze mają w zamrażarce paczkę swojego ulubionego ciasta francuskiego. Należy go rozmrozić w terminie podanym na opakowaniu lub włożyć na noc do lodówki. Ci, którzy wolą domowe ciasto francuskie, powinni zrozumieć, że czas gotowania ciasta znacznie się wydłuży i będzie z nim znacznie więcej kłopotów.

Rozmrożone ciasto francuskie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń rdzeń. Czy powinienem obierać jabłka, czy nie? Odpowiedź brzmi: lato, pachnące przy cienkiej skórze – oczywiście, że nie. Ale nadal lepiej jest obierać jabłka zimowe przywiezione z krajów zamorskich. Następnie jabłka pokroić w bardzo cienkie plasterki – w półkola lub posiekać na tarce mandolinowej.

Przygotowanie jabłek na ciasto

Ciasto włóż do formy lub na blachę do pieczenia i ułóż na wierzchu jabłka. Najbardziej żmudną rzeczą jest układanie jabłek w wachlarz, nakładając się, warstwa po warstwie, tak aby krawędź każdego kolejnego plasterka i warstwy zachodziła na poprzednie. Widać to wyraźnie na zdjęciu ciasta.

Na cieście ułożyć jabłka

Posyp ciasto cukrem granulowanym, dodaj pokrojone na kawałki masło i włóż do piekarnika na 30 minut.

W czasie pieczenia ciasta przygotuj karmel. Do rondla wsypać cukier i postawić na dużym ogniu. Gdy tylko cukier się rozpuści, pozostaw na ogniu na 1-2 minuty: zacznie się złocić – i natychmiast zdejmij z ognia. Proces będzie nadal kontynuowany, ponieważ temperatura jest bardzo wysoka. Dlatego nie należy dopuścić do zbytniego przyciemnienia karmelu, w przeciwnym razie stanie się gorzki.

Rozpuść cukier, aby uzyskać karmel

Dodać masło, sól, śmietanę – w tej kolejności i miksować na gładką masę.

Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj karmelem za pomocą pędzla i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.

Na gotowe ciasto nałóż karmel za pomocą pędzla

Szarlotkę podawaj schłodzoną, ale jabłka nadal zachowują odrobinę ciepła – dzięki temu poczujesz doskonały smak deseru. A z gałką kremowych lodów – co może być smaczniejszego!

Podawać ciepłą szarlotkę

Przepisy Olgi Syutkiny:

Kurki z kurczakiem W lasach jest teraz mnóstwo różnych grzybów, ale my skupimy się na kurkach. Mogą być malutkie lub ogromne, składane, przypominające nieco rurki gramofonowe. Zobacz więcej…

Pomysł sezonu: solony arbuz Olga Syutkina przypomina nam, że czas posolić arbuzy. Wcześniej było to proste, popularne i niemal uniwersalne, ale teraz…Zobacz. więcej…

Knedle z wiśniami Choć „Wieczory na farmie pod Dikanką” Gogola nawiązują do ukraińskiego pochodzenia pierogów, na Rusi przyrządzano je wszędzie. Zobacz więcej…

Botwina Przygotowuje się go z liści młodych buraków, szpinaku, szczawiu, ogórków i ziół, do którego dodaje się szlachetną białą rybę w celu uzyskania uczucia sytości. Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #ciasto z jabłkami #ciasta #Olga Syutkina #karmelPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Fryzjerstwo17 marca 2021 r

Nie jestem specem w pieczeniu i raz na pięć! PIĘĆ! Próbowałem zrobić karmel kilka razy z rzędu, jak wskazano w tym przepisie. Nie wiem, jak to jest akceptowalne na tak profesjonalnej stronie… „Dodaj masło, sól, śmietanę – dokładnie w tej kolejności i mieszaj, aż będzie gładkie.” – DOKŁADNIE W TEJ kolejności otrzymasz twardą grudkę i zepsute jedzenie! Najpierw śmietana, potem masło.

00Odpowiedź

Olga Syutkina (gość)

15 sierpnia 2013

Jeśli weźmiesz naszą „gwiazdę” – jest ona bardzo gruba i dlatego oczywiście należy ją rozwałkować do wielkości dużej blachy do pieczenia. Mam cienką, importowaną.

00Odpowiedź

Gość (gość)

14 sierpnia 2013

Czy muszę rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja