Syrop porzeczkowy
gastronomia 19 grudnia 2013 r Do przepisu
Z syropu porzeczkowego można zrobić doskonały napój owocowy – wystarczy go rozcieńczyć zimną wodą.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g czarnych porzeczek 1 mała cytryna 300 g cukru drobnego białego lub brązowego 300 ml wody mineralnej bez gazu Skórka z 1 małej cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łodygi z porzeczek za pomocą nożyczek do paznokci i przytnij łodygi. Jagody opłucz na sicie pod bieżącą wodą i osusz.
Krok 2
Do rondla wlać wodę mineralną, dodać cukier, dodać porzeczki. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, i gotować, aż cukier się rozpuści, około 5 minut.
Krok 3
Dodaj skórkę i sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut. Syrop przecedzić przez sito, wyciskając jagody łyżką. Przelej do wysterylizowanej butelki i zamknij. Przechowywać w lodówce.