Syrop miętowy
Maria Kozyrewa 14 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Mając czas wskoczyć do odjeżdżającego wagonu, chcę odetchnąć i napić się z Tobą gorącej herbaty, doprawionej magicznym syropem miętowym, który co roku przygotowuję. A przepis na jego przygotowanie opowiem Ci podczas naszej rozmowy.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 minutGotowanieDusząc się, marniejącPustySos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmięta 500 gcukier 500 grwoda 250 mlmiód 50 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Tak więc, po zebraniu mięty rano, dobrze ją myję i suszę. Do gotowania używam brązowego cukru, dodaje on pikanterii, a dodatek miodu sprawia, że smak syropu jest bardziej złożony i ciekawy.
Krok 2
Łączę miód, cukier i wodę. Postaw pojemnik na średnim ogniu, aby rozpuścić słodkie składniki.
Krok 3
Podczas gdy cukier i miód się topią, ja siekam miętę, można wykorzystać zarówno łodygę, jak i liście razem.
Krok 4
Teraz do naszego syropu dodaj miętę i dobrze wymieszaj. Gdy tylko mieszanina zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do średniej i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Następnie zostaw nasz syrop do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5
Syrop ostygł. Filtrujemy.
Krok 6
Syrop rozlać do pojemników i przechowywać w lodówce.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pozostałości rozdrobnionych liści można wykorzystać do przygotowania herbaty lub np. dodania niezwykłego smaku sałatkom; liście są karmelizowane i pikantne.