Świeżo mrożona zupa z makreli
gastronomia 28 marca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Szczególnie polecamy świeżo mrożoną zupę z makreli wszystkim miłośnikom dań rybnych: składniki są niedrogie, a sam proces jest prosty i niezbyt długi. Poza tym to pierwsze danie okazuje się bardzo smaczne, a Twoi bliscy z pewnością to docenią. Generalnie makrela to ryba, której wiele osób obecnie nie docenia: w najlepszym wypadku kupuje się ją wędzoną, a nawet wtedy „na polowanie”. W czasach radzieckich tę tłustą rybę wykorzystywano dość aktywnie, w tym do pierwszych dań. Swoją drogą zupa makrelowa należy do tych, które następnego dnia stają się lepsze: smak nabiera bogactwa i szczególnej głębi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 241,03 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 13,57 g/13,57 g/15,69KolacjaZupaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJImakrela mrożona – 500 gwoda pitna – 3 lliść laurowy – 2 szt.groszek ziele angielskie – 2 szt.cebula – 150 gmarchewka – 100 golej roślinny – 2 łyżki. l.ziemniaki – 400 gproso – 45 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Makrelę należy rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj go, wypatrosz i usuń skrzela z głowy. Tuszę przekrój na pół i włóż do rondla.
Krok 2
Makrelę zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń piankę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Makrelę wyjmij łyżką cedzakową i odcedź bulion.
Krok 3
Obierz i posiekaj cebulę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej. Dodać cebulę i marchewkę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 4
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w małe plasterki. Kaszę jaglaną płuczemy, okresowo zmieniając wodę (aż stanie się klarowna). Zagotuj bulion z makreli.
Krok 5
Do bulionu dodać kaszę jaglaną i gotować 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki i smażone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Miąższ makreli podzielić na kawałki i ułożyć na talerzach. Do każdego wlać zupę i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast kaszy jaglanej do zupy makrelowej można dodać także ryż, kaszę gryczaną, a nawet kaszę perłową. Ostatnie ziarno należy oczywiście namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin
PRZY OKAZJI
Tłusta makrela świetnie nadaje się do pieczenia w folii – zarówno w piekarniku, jak i na grillu lub w rozżarzonych węglach. Co więcej, nawet jeśli nie zawracasz sobie głowy dodatkami (cebula, marchew, zioła), ale ograniczasz się tylko do soli i pieprzu, wynik Cię nie zawiedzie.