Aby uczcić Oktoberfest w zabawny i huczny sposób, nie trzeba dokonywać rezerwacji z wyprzedzeniem w niemieckiej piwiarni. W domu nie możesz świętować wakacji gorzej, najważniejsze jest zebranie odpowiednich ludzi i zaopatrzenie się w piwo i przekąski. Za radą szefa kuchni restauracji EasyPub Arsena Zinchenko, wielkiego konesera kuchni piwnej, porzuciliśmy wszelkie drobnostki, takie jak suszone kalmary i frytki, i zaproponowaliśmy przygotowanie pełnowartościowych dań gorących dla dużej firmy na wakacje. Uwierzcie mi, przepisy na małże w sosie serowo-kremowym, klops Leberkese i wieprzowinę z grzybami przydadzą się nie tylko podczas Oktoberfestu, a dania te można podawać nie tylko z piwem.
Małże w kremowym sosie serowym
Belgijski klasyk, małże w sosie z sera bleu, będą godnym dodatkiem do jakiegoś labika czy quadrupela. Jeśli nie masz w domu piwa belgijskiego, to świetnie będzie ono komponować się ze zwykłym piwem beczkowym.
Małże w kremowym sosie serowym
Leberkese (chleb mięsny)
Leberkese (lub klops) pochodzi z Bawarii, ojczyzny słynnego Oktoberfestu. Chleb ten podawany jest jako danie gorące – z puree ziemniaczanym, jajkiem sadzonym i dodatkiem duszonej kapusty. Okazuje się bardzo satysfakcjonujący i bardzo niemiecki. Ale Leberkese można też jeść na zimno, z preclami i piwem, tak jak robią to ci sami Niemcy na festiwalu piwa.
Leberkese (chleb mięsny)
Pieczeń wieprzowa w kremowym sosie grzybowym
Pieczeń wieprzowa w kremowym sosie grzybowym – danie na dużą grupę. Gigantyczna patelnia z skwierczącymi kawałkami mięsa, gęstym sosem grzybowym i ziemniakami smażonymi na złoty kolor, a do tego dla każdego kilka szklanek piwa – i przyjęcie uważamy za udane.
Pieczeń wieprzowa w kremowym sosie grzybowym
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #przepisy od szefa kuchni #chleb mięsnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych