Do przepisu
Bardzo ważne jest, aby wybrać taki, który nie jest za duży, aby zmieścił się w piekarniku, ale też nie za mały, aby nakarmić wszystkich gości. Gotuję tego indyka z „sekretem”, który wymyśliła moja babcia. Zawsze wkładała do wnętrza ptaka jedno zielone jabłko przekrojone na pół – z przodu i z tyłu. Dzięki temu mięso jest jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne.
Złożoność: łatwo Porcje: 1PiekarnikPieczenieSałatkaWegetarianizmNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 indyk200 g białego chleba2 szt. zielone jabłka100 g selera15 g półsuszonych pomidorów150 g bułki tartej150 ml mleka50 g suszonej żurawiny100 g masła200 ml bulionu z kurczaka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij indyka z lodówki na 40 minut przed gotowaniem. To wystarczy, aby rozgrzać piekarnik do 175 stopni i przygotować nadzienie.
Krok 2
Przygotować wszystkie składniki nadzienia: przełamać chleb, grubo posiekać 1 jabłko, seler i pomidor. Umieść te składniki w blenderze i zmiksuj. Następnie dodać bułkę tartą, mleko i suszoną żurawinę, ponownie posiekać i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Przekrój 1 jabłko na pół. Jedną połówkę ułożyć na przodzie indyka, a drugą połowę wraz z przygotowanym farszem i połową cebuli po drugiej stronie.
Krok 4
Przed pieczeniem wetrzyj masło w skórę indyka. Dzięki temu uzyskamy chrupiący efekt. Następnie wylej bulion z kurczaka na blachę do pieczenia i połóż na nim indyka. Podczas pieczenia polewaj indyka bulionem co 30 minut i obracaj go co godzinę, aby mięso było równomiernie ugotowane.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Sebby’ego Kenyona, szefa kuchni marki Sebb’s Raw and Fire i centrum handlowego Depot w Moskwie.