Świąteczny gulasz wołowy w czerwonym winie pod „przykrywką” posiekanego ciasta

Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneGulaszNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2 kg pulpy z gicz wołowej3 duże cebule2 duże marchewki1 mały korzeń selera1 duża główka czosnku400 ml wytrawnego czerwonego wina150 g masła2 gałązki rozmarynumąkasól, świeżo zmielony czarny pieprz1 żółtko i masło do wysmarowaniaNa ciasto „pokrywka”:350 g mąki150 g masła2 łyżki l. śmietana0,5 łyżeczki sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na ciasto pokrój masło na kawałki, włóż do rondla, dodaj śmietanę. Zalać 125 ml wody z solą. Wymieszać, podpalić, doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodać całą mąkę i wymieszać. Zagniataj drewnianą łyżką, aż ciasto połączy się w gładką, błyszczącą kulę. Przenieś go na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki na czas przygotowywania całej reszty.

Krok 2

Na gulasz pokroić mięso na 5 cm kawałki. Posolić i popieprzyć mięso ze wszystkich stron, obtoczyć w mące.

Krok 3

Cebulę, marchew i seler obrać i pokroić w dość duże kawałki. Obierz czosnek i nie siekaj go.

Krok 4

Mięso i warzywa smaż partiami na maśle na złoty kolor, stopniowo dodając je na patelnię z każdą nową porcją potrawy. Gotowe produkty umieść w dużym rondlu z grubym dnem.

Krok 5

Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, wlewamy wino i dodajemy rozmaryn. Dodać tyle wody, aby przykryła potrawę. Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli to konieczne, dodaj trochę wody.

Krok 6

Gdy mięso będzie bardzo miękkie, rozgrzej piekarnik do 200°C. Mięso i sos przełóż do dużego ceramicznego naczynia. Rozwałkuj ciasto i przykryj nim mięso oraz warzywa, sklejając brzegi z bokami. Posmarować żółtkiem wymieszanym z roztopionym masłem. Zrób kilka otworów, aby para mogła uciec. Piec w górnej jednej trzeciej części piekarnika, aż „pokrywka” stanie się złotobrązowa. Przed podaniem lekko ostudź.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja