Świąteczne desery: 4 pomysły, których nie wstydzilibyście się pożyczyć od europejskich szefów kuchni
Andriej Zacharin 29 grudnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz
Zgodnie z uroczą angielską tradycją, w noc poprzedzającą Boże Narodzenie, na kominku dla Świętego Mikołaja kładzie się kilka koszyczków z kruchym ciastem i kieliszek sherry. Położyli też marchewkę dla jego jelenia. W innych krajach europejskich wykorzystuje się do tego celu nugat turron, kawałek ciasta pandoro lub makaroniki. Uważamy, że nasz Święty Mikołaj będzie zadowolony z każdej opcji. Przygotuj drugą porcję dla Snow Maiden. Zapomnij o marchewce.
Niemieckie ciasteczka cynamonowo-migdałowe Zimtstern
Ciasteczka Zimtsterna, tłumaczone z niemieckiego jako gwiazdki cynamonowe, są tradycyjnie pieczone przez Niemców na Boże Narodzenie. Aby ciasteczka wyglądały fantazyjnie, do lukru można dodać barwnik spożywczy. Lub gdy lukier jeszcze nie stwardniał, posyp ciasteczka dekoracjami cukierniczymi.
Niemieckie ciasteczka cynamonowo-migdałowe Zimtstern
Nugat hiszpański Turron
Turron, czyli nugat, to chyba najsłynniejszy hiszpański słodycz i niezbędny atrybut świątecznego stołu w Hiszpanii. Jej nieodzownym składnikiem są orzechy, migdały czy orzechy laskowe. Przy okazji: zamiast papieru do pieczenia nugatu można użyć specjalnego papieru ryżowego – wtedy można nim pokroić gotowy turron, jest jadalny.
Hiszpański nugat turron
Włoska babeczka Pandoro
Pandoro to po włosku złoty chleb. Tak w średniowieczu Włosi nazywali biały słodki chleb wypiekany na maśle. W nowoczesnej wersji pandoro to babeczka pieczona we Włoszech na Boże Narodzenie. Przy okazji: w razie potrzeby do ciasta pandoro można dodać jasne przyprawy: proszek imbirowy, mielony cynamon, kardamon i kurkumę.
Włoska babeczka Pandoro
Angielskie kosze mince pie
Mince Pie to koszyczki z ciasta kruchego z pikantnym nadzieniem z mieszanki suszonych owoców. W Anglii tradycyjnie piecze się je na Boże Narodzenie. Nadzienia do mięsa mielonego (kiedyś faktycznie wkładano do niego mięso) – dostaniesz ponad 24 kosze. Można go dodawać do innych wypieków i dobrze przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Angielskie kosze mince pie
Przepisy dostarczone przez cukierni Marinę Zyazinę.
Marina Ziazyna: Zawsze uwielbiałam piec ciasta i czarować przy kuchence, teraz stało się to moim zawodem. Dyplom Le Cordon Bleu otrzymałam w Anglii, w Akademii Kulinarnej Tante Marie. Zdecydowałem się na nową edukację, gdy przyszedł czas na drastyczne zmiany w moim życiu. Uczyłam się matematyki w szkole i na studiach, następnie przez wiele lat pracowałam w firmach informatycznych. Potem wszystko się pomieszało: pasja do gotowania, potrzeba uszczęśliwiania ludzi, ulubiona książka „Alicja w Krainie Czarów” i nawyk podstawowego, wysokiej jakości edukacji. I tak trafiłam do Londynu, gdzie przez sześć miesięcy studiowałam to, co kochałam, w najstarszej akademii kulinarnej w Anglii. Znam kilka niezawodnych sposobów na uszczęśliwienie ludzi. Jednym z nich jest zaproponowanie tortu odpowiedniego dla tej osoby. Przy tworzeniu ciasta ważne jest wszystko: okazja, nastrój, preferencje smakowe, ograniczenia dietetyczne. Można wiele – improwizacja, kreatywność i mój profesjonalizm jest po Twojej stronie. Jedyną rzeczą, w której nie ma kompromisów, jest jakość. Ciasta przygotowuję wyłącznie z produktów naturalnych i świeżych, stosując wszystkie technologie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasteczka #Świąteczne DeseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych