Świąteczne bułeczki z całego świata na Boże Narodzenie

Świąteczne bułeczki z całego świata na Boże Narodzenie

Świąteczne bułeczki z całego świata na Boże Narodzenie

gastronomia 29 grudnia 2023 r5.00(7)Dodaj do ulubionychUdział

Świat bułek jest duży i różnorodny. W Ameryce Łacińskiej wszelkiego rodzaju nadzienia zawija się w tortille, w Azji zawija się sajgonki w cieście ryżowym, japońskie sushi w sumie osobny temat. Istnieje wiele opcji bogatszych bułek niż te, które są przygotowywane z reguły tylko na święta i Boże Narodzenie najlepszy pretekst, aby zawinąć coś ciekawego w kawałek ciasta lub mięsa.

Świąteczne bułeczki z całego świata na Boże Narodzenie

Treść:

  • Involtini w stylu Modeny
  • Czeskie „hiszpańskie ptaki”
  • Skandynawska rolada z łososiem
  • Francuska rolada z kaczki z marmoladą cebulową
  • Negimaki: Japońskie bułki wołowe z zieloną cebulą
  • Szwajcarska rolka cygarowa

Nazwa „roll” pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego coś zwiniętego lub skręconego. I to właśnie we Francji przygotowywana jest najsłynniejsza bułka świąteczna. „Świąteczny dziennik”. Historia jego pojawienia się związana jest z tradycją przyciągania szczęścia, jednak wcześniej robiono to za pomocą zwykłej kłody, którą w Wigilię Bożego Narodzenia smarowano oliwą lub miodem albo skrapiano winem lub wodą święconą, a następnie ustawiano. ogień w kominku. Popiół ze spalonego bożonarodzeniowego drewna rozsypywano następnie w ogrodzie lub na polu Wierzono, że taki rytuał gwarantuje dobre zbiory w nowym roku. Albo zakopali kłodę w stodole o dobre potomstwo bydła. I dopiero pod koniec XIX wieku kłoda stała się jadalna.

Prototypem słynnego deseru była zwykła bułka biszkoptowa, do której najpierw dodano konfitury jagodowe, nieco później krem ​​maślany z dodatkiem kakao, a następnie posmarowano biszkopt polewą czekoladową.

Zewnętrznie świąteczny przysmak powinien naprawdę wyglądać jak kłoda, a tutaj cukiernicy wykazują cuda pomysłowości, naśladując korę drzew i ozdabiając deser różnymi gałązkami, jagodami, liśćmi, a nawet grzybami z marcepanu i mastyksu. Wierzch kłody posypuje się cukrem pudrem, jak śnieg.

Przed świętami witryny wszystkich cukierni zdobią oryginalne wersje tego deseru: z figurkami Świętego Mikołaja, jelenia, prezentami, skrzatami, aniołami i innymi symbolami świątecznymi. Organizowane są wszelkiego rodzaju konkursy na najfajniejszą kłodę, której zwycięzca zostaje królem na cały rok.

Austria i Niemcy mają swój własny powód do dumy tradycyjna bułka ze strudelem. Najpopularniejsza opcja z jabłkami i cynamonem, wynaleziony w 1696 roku. Ale jest też wiele wersji z wiśniami, gruszkami, ziemniakami, kapustą kiszoną, wątróbką, a nawet kaszanką. Uważa się, że piekarz powinien rozciągać ciasto na strudel tak cienko, aby można było przez nie odczytać listy miłosne. Ale lepiej nie czytać kont bankowych. Zatem tylko zapalony cukiernik bez zobowiązań może przygotować prawdziwy strudel o wysokiej jakości.

W Europie na święta przygotowuje się zazwyczaj wiele bułek, a nadzienia do nich są bardzo różne: mięso, ryby, szynka, twarożek, warzywa. W naszym kraju przez długi czas bułkami nazywano wyłącznie produkty z nadzieniem mięsnym. Ale dzisiaj nie robią żadnych bułek w cieście, omlecie, naleśnikach, gotowej pita, biszkopcie warzywnym, a nawet w całym kawałku mięsa. I owijają w nie wszystko, czego dusza zapragnie. mięso kraba, wędzone i solone ryby, siekana wątroba i mięso mielone, pieczone warzywa i świeże jagody. Wielokolorowe, wielowarstwowe bułeczki bardzo efektownie prezentują się na świątecznym stole, z reguły są bardzo sycące i doskonale nadają się na uczty, na których gromadzą się pijacy. I oczywiście tak złożone dania mogą stać się powodem do dumy każdej gospodyni domowej: goście będą jeść i chwalić Twoje talenty kulinarne. Zacznij od prostszych wersji z niewielką liczbą składników, a następnie stopniowo komplikuj przepis.

Involtini w stylu Modeny

Podawaj involtini bardzo gorące, polane sosem z patelni i udekorowane świeżymi ziołami.

Involtini w stylu Modeny
Involtini w stylu Modeny

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 40 min. Czego potrzebujesz:

  • 600–700 g polędwicy cielęcej
  • 300 g pancetty lub niezbyt tłustego wędzonego mostka
  • 80–100 g parmezanu lub innego dojrzałego sera
  • 20–30 liści bazylii
  • 100 ml bulionu mięsnego lub wody
  • 70 ml octu balsamicznego z Modeny
  • oliwa z oliwek
  • mąka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże oregano, tymianek, rozmaryn do podania do wyboru

Sposób wykonania: 1. Lekko zamrożoną polędwicę pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki o grubości 3–4 mm. Lekko posyp mięso pieprzem. Pokrój mostek w ten sam sposób. 2. Pokrój parmezan na krótkie kawałki o grubości około 1,5 cm. 3. Połóż plasterek polędwicy na powierzchni roboczej, a następnie plaster pancetty/mostka. Jeśli plasterki są duże, przekrój je na pół. 4. Na każdym plasterku połóż listek bazylii i 2 kawałki parmezanu, zwiń w rulon i zabezpiecz wykałaczką. 5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Bułki oprószamy mąką i mieszamy tak, aby mięso pokryło się mąką ze wszystkich stron. Umieść involtini na patelni. Smażymy ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż mięso będzie złocistobrązowe. 6. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wymieszać. Zalać bulionem lub wodą. Gotuj, aż ser zacznie wypływać.

Czeskie „hiszpańskie ptaki”

Ptaki hiszpańskie, czyli ptaki Szpanelskie Roladki mięsne z jajkiem w środku przygotowywane w prawie wszystkich restauracjach w Czechach. To danie właściwie bardziej przypomina ptasie gniazdo, ale z Czechami nie będziemy się spierać.

Czeskie hiszpańskie ptaki
Czeskie hiszpańskie ptaki

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina 30 minut. Czego potrzebujesz:

  • 800–1000 g antrykotu wołowego
  • 4 jajka na twardo
  • 4 kotlety schabowe
  • 100 g wędzonego smalcu
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 biała cebula
  • gładka musztarda
  • sól, czarny pieprz
  • pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane do podania

Do sosu:

  • 2 białe cebule
  • 100 g wędzonego smalcu
  • 1 litr bulionu mięsnego lub wody
  • 3 łyżki l. masło
  • 4 łyżki l. mąka

Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić w cienkie (1 cm) plastry, rozbić na grubość 5–7 mm, dodać sól i pieprz. Boczek i ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, smalec za 8 bloków. Obraną cebulę pokroić w grube piórka. Jajka przekrój na pół. 2. Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, dodaj kawałek boczku, smalcu i ogórka, dodaj trochę cebuli i pół jajka, zwiń mięso w rulon, zawijając wolne brzegi. Wszystkie bułki obwiąż sznurkiem kuchennym. 3. Na sos drobno posiekaj cebulę i smalec, smaż w głębokim rondlu z grubym dnem przez 5 minut. Umieść bułki w tej mieszance i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. 4. Zalać bulionem lub wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 40–50 minut. 5. Smażyć masło i mąkę na beż. Zdjąć bułki z rondla, dodać masło i mąkę i ubić blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Wróć do ognia, aż sos zgęstnieje. 6. Usuń sznurek z bułek, ułóż je na talerzach obok przystawki ziemniaczanej, polej sosem, udekoruj mikro-warzywkami i podawaj.

Skandynawska rolada z łososiem

Roladki z łososia szpinakowego suchar» To pyszna intryga na świątecznym stole. I taka rolka wygląda bardzo nietypowo, trzeba się zgodzić.

Skandynawska rolada z łososiem
Skandynawska rolada z łososiem

6–8 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 4 godziny Co potrzebujesz:

  • 200 g lekko solonego łososia
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • 500 g mascarpone
  • sok i skórka z 1 małej cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Dla bazy:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • 4 duże jajka C0
  • 100 g mąki
  • 0,3 łyżeczki każdy proszek do pieczenia i gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej do smarowania

Sposób wykonania: 1. Na pastę wymieszaj mascarpone, sok i skórkę z cytryny, wędzonego na gorąco łososia, pieprz i zmiel blenderem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj sól. 2. Na bazę rozmrozić szpinak i odcisnąć cały płyn przez ręcznik. Szpinak zmiel w blenderze na puree, wymieszaj z parmezanem i gałką muszkatołową. 3. Jajka ubić na pianę, dodać masę szpinakową i mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. 4. Rozgrzej piekarnik do 170°C bez konwekcji. Głęboką blachę do pieczenia o wymiarach 30×40 lub 35×45 cm wyłóż pergaminem. Obficie posmaruj pergamin masłem. Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia i piecz na środku piekarnika przez 18–20 minut. 5. Wyjąć spód z piekarnika, ostudzić na blasze przez 2-3 minuty, następnie ułożyć spód na ręczniku pergaminem do dołu. Pomagając sobie ręcznikiem, ostrożnie zwiń bazę w rulon i zostaw tam, bezpośrednio w ręczniku, na 15–20 minut. 6. Lekko solonego łososia pokrój bardzo cienko. Rozłóż podstawę i usuń pergamin. Stronę bez pergaminu posmaruj kremem z mascarpone z wędzonym łososiem. Połóż plasterki lekko solonego łososia, dodaj więcej pieprzu i ponownie zwiń w ciasny rulon. 7. Zawiń bułkę w pergamin, a następnie w folię, skręcając końce, aby bułka dobrze trzymała swój kształt. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na 6–8 godzin. Przed podaniem zdjąć folię i papier, pociąć bułkę w poprzek na plastry o grubości 1,5 cm.

Francuska rolada z kaczki z marmoladą cebulową

Rolada z kaczki nadziewana suszonymi śliwkami, podawana na gorąco z marmoladą cebulową i zielonym dodatkiem z brukselki lub fasolki szparagowej.

Francuska rolada z kaczki z marmoladą cebulową
Francuska rolada z kaczki z marmoladą cebulową

6–8 porcji, przygotowanie: 4 godziny Czego potrzebujesz:

  • 1 duża kaczka o wadze 2,5–3 kg z podrobami lub plus 4–5 wątróbek kaczych
  • 150 g soczystych śliwek bez nasion
  • 2–3 łyżki. l. sos ostrygowy, opcjonalnie
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • fasolka szparagowa lub brukselka do podania

Na dżem cebulowy:

  • 1,5 kg cebuli
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 400 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml słodkiego wzmocnionego wina (muszkat, madera, porto)
  • 1 łyżka. l. sól morska

Sposób wykonania: 1. Na dżem obierz cebulę i pokrój ją w średnie półpierścienie. Zmiel obrany imbir. Cebulę i imbir włóż do rondla o grubym dnie, dodaj cukier i sól, dodaj cynamon i zalej winem. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego, gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 1,5 godziny. Dodaj wzmocnione wino, aż będzie gotowe. Ostudź dżem i włóż go do lodówki. Najlepiej smakuje za kilka dni. 2. Usuń z kaczki 2 filety z piersi ze skórą. Odetnij nogi. Ostrożnie, nie uszkadzając skóry, usuń kości z nóg. Jeśli to możliwe, odetnij resztę mięsa z ramy (sama rama i skrzydełka nie będą tutaj potrzebne). 3. Na powierzchnię roboczą połóż około 40 cm folii, ale nie odcinaj kawałka z rolki. Posyp środek wrapa solą i pieprzem, ułóż nogi i piersi skórą do dołu, tworząc kwadrat lub prostokąt. Posolić i pieprzyć mięso. 4. Na mięsie ułożyć posiekane podroby, mięso odcięte od kości i suszone śliwki. W razie potrzeby polej sosem ostrygowym. Całe mięso zwijamy w rulon. Owiń go 10–15 warstwami folii, a następnie skręć końce w różnych kierunkach, aby uzyskać ciasny, ciasny rulon. Nakłuj folię wykałaczką, aby zapobiec jej pęcznieniu. Zawiąż końce sznurkiem. 5. Bułkę włożyć do wody podgrzanej do 65°C (bułkę można gotować w urządzeniu sous vide lub w wolnowarze), gotować 3 godziny. 6. Zdjąć folię z bułki. Roladę smażymy na dużej patelni ze wszystkich stron, aż skórka będzie złotobrązowa.

Negimaki, japońskie bułki wołowe z zieloną cebulą

Japończycy jedzą nie tylko ryby i owoce morza, ale także mięso. Na przykład bułki z cienko pokrojonej wołowiny z zieloną cebulą, grillowane. Pięknie pokrojone i polane sosem negimaki wyglądają spektakularnie…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja